Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Samsung GX-VI680SJ UHD

Viasat Ultra HD imponerar

Det finns inte mycket som sänds i 4K Ultra HD. Men Viasat har en box för både fiber- och satellit-TV samt en UHD-kanal. Vi har testat.

Publicerad 2017-02-09 - 16:53
Samsung GX-VI680SJ UHD
Geir Gråbein Nordby

Viasats nya 4K Ultra HD-box är både mindre och mer kraftfull än tidigare modeller, den har inbyggt wifi och kan dessutom köpas med en extern PVR-inspelare – så du kan välja om du vill ha en vanlig fiber/satellitbox med Ultra HD-upplösning som matchar din fantastiska nyinköpta UHD-TV, eller om du dessutom vill ha kunna spela in dina favoritprogram på hårddisk. Den externa hårddisken är lika bred och djup som boxen och får plats under den på ett elegant sätt.

Dekoderboxen kan köpas utan PVR-hårddisk, då blir den inte lika hög och ser mer slimmad ut. Foto: Viasat
Boxen kan köpas utan PVR-hårddisk, då blir den inte lika hög och ser mer slimmad ut. Foto: Viasat
Men hårddisken är så tunn och snygg att vi inte kan begripa vem som inte skulle vilja ha den. Foto: Viasat
Men hårddisken är så tunn och snygg att vi inte kan begripa vem som inte skulle vilja ha den. Foto: Viasat

4 gånger HD
4K-stödet ger fyra gånger så hög upplösning som HD och ännu så länge finns det en enda kanal i boxen som har den upplösningen. Det är den vi fokuserar på i detta lilla test, eftersom de övriga HD-kanalerna har samma kvalitet som vi är vana vid. UHD-kanalen sänder inte ofta, men det visas en del extrema Red Bull-sportklipp när det inte finns någon annan sändning, så man kan åtminstone titta på Ultra HD.

Intuitiv
Är du redan Viasat-kund så känner du igen gränssnittet. Här får du tillgång till TV- och filmarkiv (inklusive filmtitlar i Ultra HD), i ett mycket intuitivt gränssnitt.
Eftersom vi har fått låna boxen med PVR-funktion har vi haft en möjlighet att programmera inspelningar av ett par fotbollsmatcher, som vi annars inte skulle ha kunnat se på normal arbetstid.

Fotboll ser väldigt bra ut i Ultra HD-upplösning.
Fotboll ser väldigt bra ut i Ultra HD-upplösning.

 

Fotboll i UHD
Det är extra kul att titta på fotboll i Ultra HD. De små spelarna på skärmen syns med ännu fler detaljer än vi är vana vid, det är en barnlek att se numret på ryggen på spelarna som är längst bort från kameran, och man kan nästan se ansiktsuttrycken hos publiken på läktaren i bakgrunden. Tufft!
Eftersom detta är en satellitmottagare är bandbredden en aning begränsad (det ligger i satellitsändningars natur att videofilen komprimeras), så Ultra HD-video komprimeras en del. Man ser det på gräsplanen där detaljerna smetas ut en del när kameran panorerar. Redbull-klippen är knivskarpa, med starka färger och en genomgående bra bild. Men inte heller då får vi samma känsla av dynamik och skärpa som med riktiga UHD Blu-ray-filmer – men det skulle ju bara fattas att det inte syntes någon skillnad!
Vi har ännu inte sett någon film med boxen, men kvaliteten på Viasat:s Ultra HD-kanal verkar vara ungefär likadan som Netflix 4K.

På Ultra HD-kanalen visas mycket Redbull-videor med olika stunt.
På Ultra HD-kanalen visas mycket Redbull-videor med olika stunt.

 

Blixtsnabb
Den nya UHD-boxen har för övrigt uppgraderad maskinvara, vilket ger ännu snabbare uppstart, kanalbyte och navigering än äldre modeller. Att starta boxen går blixtsnabbt, även från viloläge. Slutsatsen är att boxen är en fröjd att använda!
Viasat Ultra HD-mottagare, som i själva verket heter Samsung GX-VI680SJ UHD, kostar 2 496 kronor utan bindningstid. Med hårddisk och PVR-funktion kostar den 3 995 kronor. Har du redan köpt boxen och vill köpa till hårddisken så kostar den 1 595 kronor.

Ljud & Bild tycker

Boxen är lika blixtsnabb som tjusig och har en utmärkt bildkvalitet i Ultra HD. Emellanåt syns komprimeringsbrus i Ultra HD. Ännu så länge finns det bara en enda UHD-kanal, med sällsynta sändningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

  • Prova LB+ i 30 dagar
    Bara 49:-

    Förnyas efter 30 dagar, ingen bindningstid.

  • LB+ Total i 12 mån
    Bara 125 kr/mnd

    Du sparar 288 :-

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

”Osynlig” storskärm med laser

Skrämmande realistisk biobild

Nya Apple TV är ett krutpaket

Laserskarp biobild

Nu får du Google TV på alla skärmar

Ta med dig bilden vart som helst!

Rulla till toppen