Samsung GX-VI680SJ UHD

Viasat Ultra HD imponerar

Det finns inte mycket som sänds i 4K Ultra HD. Men Viasat har en box för både fiber- och satellit-TV samt en UHD-kanal. Vi har testat.
Februari 2017Samsung GX-VI680SJ UHD
Ljud & Bild tycker
Boxen är lika blixtsnabb som tjusig och har en utmärkt bildkvalitet i Ultra HD.
Emellanåt syns komprimeringsbrus i Ultra HD. Ännu så länge finns det bara en enda UHD-kanal, med sällsynta sändningar.
Specifikationer

Samsung GX-VI680SJ UHD
Kanalleverantör: Viasat
Upplösning: 3840 x 2160, 50p/60p
Svenska menyer: Ja
Wifi: 2,4 och 5 GHz ac
USB-inspelning: Ja (hårddisk köps av Viasat)
Plats för CA-modul: Nej
Ingångar: 2 x USB, Quad Universal LNB, SatCR LNB
Utgångar: HDMI 2.0a (HDCP 2.2), optisk digital, USB 3.0
Text-TV: Ja
Mått/vikt: 225 x 170 x 35 mm/1,5 kg
Webb: viasat.se

forfatter

Viasats nya 4K Ultra HD-box är både mindre och mer kraftfull än tidigare modeller, den har inbyggt wifi och kan dessutom köpas med en extern PVR-inspelare – så du kan välja om du vill ha en vanlig fiber/satellitbox med Ultra HD-upplösning som matchar din fantastiska nyinköpta UHD-TV, eller om du dessutom vill ha kunna spela in dina favoritprogram på hårddisk. Den externa hårddisken är lika bred och djup som boxen och får plats under den på ett elegant sätt.

Dekoderboxen kan köpas utan PVR-hårddisk, då blir den inte lika hög och ser mer slimmad ut. Foto: Viasat
Boxen kan köpas utan PVR-hårddisk, då blir den inte lika hög och ser mer slimmad ut. Foto: Viasat
Men hårddisken är så tunn och snygg att vi inte kan begripa vem som inte skulle vilja ha den. Foto: Viasat
Men hårddisken är så tunn och snygg att vi inte kan begripa vem som inte skulle vilja ha den. Foto: Viasat

4 gånger HD
4K-stödet ger fyra gånger så hög upplösning som HD och ännu så länge finns det en enda kanal i boxen som har den upplösningen. Det är den vi fokuserar på i detta lilla test, eftersom de övriga HD-kanalerna har samma kvalitet som vi är vana vid. UHD-kanalen sänder inte ofta, men det visas en del extrema Red Bull-sportklipp när det inte finns någon annan sändning, så man kan åtminstone titta på Ultra HD.

Intuitiv
Är du redan Viasat-kund så känner du igen gränssnittet. Här får du tillgång till TV- och filmarkiv (inklusive filmtitlar i Ultra HD), i ett mycket intuitivt gränssnitt.
Eftersom vi har fått låna boxen med PVR-funktion har vi haft en möjlighet att programmera inspelningar av ett par fotbollsmatcher, som vi annars inte skulle ha kunnat se på normal arbetstid.

Fotboll ser väldigt bra ut i Ultra HD-upplösning.
Fotboll ser väldigt bra ut i Ultra HD-upplösning.

 

Fotboll i UHD
Det är extra kul att titta på fotboll i Ultra HD. De små spelarna på skärmen syns med ännu fler detaljer än vi är vana vid, det är en barnlek att se numret på ryggen på spelarna som är längst bort från kameran, och man kan nästan se ansiktsuttrycken hos publiken på läktaren i bakgrunden. Tufft!
Eftersom detta är en satellitmottagare är bandbredden en aning begränsad (det ligger i satellitsändningars natur att videofilen komprimeras), så Ultra HD-video komprimeras en del. Man ser det på gräsplanen där detaljerna smetas ut en del när kameran panorerar. Redbull-klippen är knivskarpa, med starka färger och en genomgående bra bild. Men inte heller då får vi samma känsla av dynamik och skärpa som med riktiga UHD Blu-ray-filmer – men det skulle ju bara fattas att det inte syntes någon skillnad!
Vi har ännu inte sett någon film med boxen, men kvaliteten på Viasat:s Ultra HD-kanal verkar vara ungefär likadan som Netflix 4K.

På Ultra HD-kanalen visas mycket Redbull-videor med olika stunt.
På Ultra HD-kanalen visas mycket Redbull-videor med olika stunt.

 

Blixtsnabb
Den nya UHD-boxen har för övrigt uppgraderad maskinvara, vilket ger ännu snabbare uppstart, kanalbyte och navigering än äldre modeller. Att starta boxen går blixtsnabbt, även från viloläge. Slutsatsen är att boxen är en fröjd att använda!
Viasat Ultra HD-mottagare, som i själva verket heter Samsung GX-VI680SJ UHD, kostar 2 496 kronor utan bindningstid. Med hårddisk och PVR-funktion kostar den 3 995 kronor. Har du redan köpt boxen och vill köpa till hårddisken så kostar den 1 595 kronor.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.