: Nvidia Shield Android TV

Super-streamer från Nvidia

Glöm allt om Apple TV, det här är det enda du behöver ställa under TV:n.
Januari 2017Nvidia Shield Android TV
Ljud & Bild tycker
Utsidan har stilren design och insidan är tillräckligt kraftfull för att hantera spel, 4K och HDR. Oavsett om du streamar film, serier eller spel så körs det felfritt.
Fjärrkontroll ingår inte som standard och tar snabbt slut på batteri. Irriterande att man måste välja mellan 16 och 500 GB – och prisskillnaden på 900 kronor är för stor.
Specifikationer

Processor: NVIDIA Tegra X1
Minne: 3 GB
Lagring:16 GB SSD
4K UHD/60 fps, HDR, HDMI 2.0, 2 x USB 3.0, Micro-USB, MicroSD, IR-mottagare, Bluetooth 4.1/BLE, MIMO 2,4 och 5 GHz wifi
Operativsystem: Android TV
Mått/vikt: 2,5 x 21,0 x 13,0 cm/650 g
Webb: nvidia.com

Annons
Annons

Du har säkert redan en smart-TV i vardagsrummet, men är den egentligen så smart du vill att den ska vara? En lösning kan annars vara att koppla in en extern box som har lite fler talanger än TV:n och som därför hanterar YouTube, Netflix och annat på ett både snabbare och mer elegant sätt. Många sådana boxar kör operativsystemet Android och det är svårt att begripa vilka skillnaderna är, bortsett från pris och design. De flesta känner också till Apples Apple TV, som har fått en stor anhängarskara tack vare sitt enkla och snygga användargränssnitt. Gemensamt för de flesta mediespelare är dock att de inte är tillräckligt potenta för att kunna visa exempelvis 4K-material och alltså inte stöder TV-branschens senaste standard: HDR. Men som tur är finns det en som skiljer sig från mängden. Säg hej till Nvidia Shield TV!

Foto: Nvidia
Foto: Nvidia

Den finns i en grundversion med 16 GB lagringsutrymme och i en Pro-modell med 500 GB. Skillnaden mellan de båda är enbart priset, och det är tyvärr i mesta laget. Du måste därför bestämma dig för om du behöver lagringsplats för appar, filmer och serier eller om du klarar dig med att strömma – vilket ju är boxens huvudsakliga funktion. För sådant finns de vanligaste apparna på marknaden installerade, och du kan naturligtvis lägga till fler om du har lust och plats. Båda versionerna har kortplats för SD-kort som klarar upp till 128 GB extra utrymme.
Framför allt mediecenter-appen Kodi fungerar bra och förvandlar den platta, svarta lådan till ett veritabelt epicentrum för digital underhållning. Det är verkligen imponerande att se hur enkelt Shield drar igång i 4K-innehåll med fullt surroundljud utan att börja svettas.

Foto: Nvidia
Foto: Nvidia

Spel i molnet
Något som verkligen skiljer Shield från konkurrenterna är möjligheten att strömma PC-spel, vilket fungerar överraskande bra. I stället för att nöja sig med Android-spel kan du via Nvidias egen GeForce Now-tjänst strömma helt vanliga PC-spel direkt till maskinen. Detta fungerar genom att spelet egentligen spelas på en dator någonstans i USA, varpå signalen live-streamas hem till ditt vardagsrum där du sitter och styr allting med spelkontrollerna. Du behöver inte ens ha en kraftfull speldator, utan ”hyr in” dig på Nvidias servrar. Det är faktiskt riktigt briljant.
Jag måste erkänna att jag var skeptisk till tanken, men allt fungerar förvånansvärt bra. Har du en någorlunda stabil internetuppkoppling så körs spelen utan synlig fördröjning, vilket bör tillfredsställa de flesta hobbyspelare. Kvaliteten är fullt i klass med Xbox One och PS4. Tyvärr kräver den här tjänsten ett abonnemang (99 kronor i månaden) och urvalet av spel är inte våldsamt imponerande. Lyckligtvis finns det en hel del nya titlar också, fast dem får du betala styckvis för och det är inte direkt billigt. Slutligen kan du nöja dig med att strömma från din egen speldator från någon annanstans i hemmet, så länge den har ett Nvidia-grafikkort av modernt snitt. Spelkontrollen som ingår är bra, fast en smula tung jämfört med vad vi är vana vid från Xbox och Playstation.

Foto: Nvidia
Foto: Nvidia

4K Ultra HD och HDR
Eftersom Nvidia kontinuerligt uppdaterar och därigenom förbättrar Shield TV har den de senaste standarderna inom elektronikindustrin. I korta ordalag innebär det att Shield ännu så länge är den enda mediespelaren i sitt slag som stöder både 4K Ultra-HD och HDR. Det är extra praktiskt om du har en 4K-TV och tillgång till Netflix och deras 4K- och HDR-material. Utbudet på Netflix är fortfarande något begränsat, men det är ett stort plus att Shield TV redan klarar av att visa innehållet och alltså är framtidssäker.
Ska du ha fullt utbyte av mediespelaren rekommenderar jag att du även investerar i den speciella fjärrkontrollen med inbyggd mikrofon. Eller så kan du använda universalfjärrkontroll, det fungerar också. Däremot är det synd att fjärrkontrollen, till skillnad från spelkontrollen, inte ingår från början. Detta kan bero på att Nvidia främst betraktar Shield som en spelmaskin. Jag ser dock mer Shield TV som en lysande medieströmmare som dessutom kan fungera som spelkonsol, och därför hade föredragit att Nvidia gjort tvärtom med de två kontrollerna.

Slutsats
Nvidia Shield TV är en utmärkt liten box med stora möjligheter. Några av funktionerna kommer du att använda ofta och andra mer sällan. Gemensamt för dem alla är dock att de fungerar smidigt och elegant. Speldelen flyter på förvånansvärt bra och så länge du inte har några riktiga alternativ, i form av spel-PC eller spelkonsoler, så är Shield TV en utmärkt spelmaskin. Men det var framför allt videodelen som överraskade mig. YouTube och Netflix flyter på i 4K och med HDR, och möjligheten att köra exempelvis Kodi så här elegant är helt enkelt lysande. Om du vill ha den bästa mediespelaren som finns på marknaden just nu så är det Nvidia Shield TV du ska stoppa ner i kundvagnen.

Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.

0 / 5. Antal röster: 0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Mikael Hansen


Senaste artiklar:

Annons
Annons

Läs också

Ska du ha nya öronproppar så är det bara helt trådlösa som gäller.
Galaxy Buds Live är fullproppade med funktioner men kan inte hålla vad de lovar.
Köp traditionella hörlurar för pengarna du hade tänkt lägga på de bästa trådlösa brusreducerarna.
Vilket headset ska ligga under granen i år? Läs vårt stora test av 12 av marknadens mest intressanta modeller.
Så välutrustad och så riktig. Primare I35 Prisma talar sanning, med kontrollerat ljud och elegant klang. Och den spelar de format och tjänster som krävs.
Unik bärbar dator för kreativa proffs med begränsad budget. Skärmen är smart, men kostar därefter.
Sony har krympt sin bästa allround-kamera, den har både positiva och negativa sidor.
JBL 4349 är inte som andra högtalare. De är mycket, mycket fetare!
Philips har förenat sin färgstarka OLED-TV med en potent ljudlimpa från Bowers & Wilkins. Resultatet är en riktig dröm-TV!
Ledvance har gett sig in i kampen om att leverera smarta lampor till det smarta hemmet. Det är lätt - och inte särskilt dyrt.
Robotdammsugaren är en självgående dator som kan dammsuga, tvätta golvet – och vakta huset.
Slimmade högtalare med fullvuxen bas är inte så lätta att hitta – om de inte heter PMC.
Är du sugen på tvättäkta 8K-upplösning men vill inte betala en förmögenhet? Då kan Samsung Q700T vara rätt medicin.
Fairphone 3 vill rädda klimatet och ge dig ett rent samvete på samma gång. Men även om tanken är god så misslyckas mobiltelefonen fullständigt.
Thorens är äntligen där de ska vara, med en av de bästa skivspelarna vi har testat på länge.
Nikon har lyssnat på kritiken och fulländat Z6 II, som direkt blivit en av de bästa kamerorna du kan köpa.