: Xbox One S

Två flugor i en smäll!

Med Microsofts uppdaterade Xbox One S kan du njuta av både spel och film i HDR-kvalitet
Ljud & Bild tycker
Utmärkt bildkvalitet och en flera avancerade möjligheter gör detta till en värdig Blu-ray-utmanare.
Lite ”tyngre” och mer omfattande gränssnitt. Handkontrollen är lite bökig att använda som fjärrkontroll. Lite mer ljud från fläkten och drivverket än i de renodlade Blu-ray-spelarna.
Specifikationer
  • 2 terabyte hårddisk
  • HDMI ut, in
  • 1 spelkontroll
  • IR out
  • Optisk digitalutgång
  • Wifi, ethernet
forfatter

Man kan tycka vad man vill om spelkonsoler som PlayStation och Xbox men de har uppenbarligen betytt mycket för DVD- och Blu-ray-formatets framgångar. Ingen kan förneka att miljontals spelkonsoler över hela världen har gjort mycket för försäljningen av filmer! Nu är det Microsofts tur. Nya Xbox One S-versionen är nämligen den första spelkonsolen som stöder UHD Blu-ray. På sikt kan vi få se spelgrafik med HDR också, fast då i uppskalad form (HD till 4K). I det här testet har vi främst koncentrerat oss på funktionaliteten som Blu-ray- och mediespelare.

 

Ny version av Xbox One

Xbox One S är en uppdaterad version av Xbox One (2014). Den har en rad små och stora förbättringar, men den allra viktigaste i det här sammanhanget är alltså möjligheten att spela Ultra-HD Blu-ray-filmer. Nya Xbox har allt som behövs för att vara en fullblods-UHD-spelare, inklusive de senaste HDMI-utgångarna med stöd för High Dynamic Range. Den uppdaterade S-modellen har krympt betydligt jämfört med den första versionen och kan placeras stående eller liggande. Den har dessutom fått en intern nätdel som gör den till ett mer elegant system än föregångaren. Lite oväsen får du dock leva med: inbyggd hårddisk och kraftigare fläkt gör att Xboxen väsnas mer än de andra spelarna – fast inte så mycket att det stör.

 

Användarvänlighet och finesser

En spelkonsol som Xbox One S är naturligtvis en helt annan konstruktion än traditionella Blu-ray-spelare, och det märks direkt. Det grafiska gränssnittet är mycket mer avancerat och tack vare sin tunga maskinvara finns helt andra möjligheter, även som allround-mediespelare. Fast så får du å andra sidan tåla lite mer dator-aktiga inställningar.

Annons

Det första vi stöter på är precis som förväntat en stor firmware-uppdatering (på hela 1 gigabyte!). Sedan måste vi logga in med ett Microsoft-konto innan vi kan ge oss ut i Xbox-världen som svämmar över av nedladdningsbara spel, appar och andra program. Till och med programvaran som behövs för att läsa av Blu-ray-skivor måste laddas ner – fast lyckligtvis är den gratis …

Efter lite väntetid i startfasen kunde vi konstatera att allting fungerade som det skulle. Microsoft-spelkonsolen kände av att den var inkopplad till en kompatibel 4K-HDR-TV och växlade automatiskt till rätt upplösning och bildkvalitet. Utöver UHD Blu-ray stöder den Netflix med HDR samt bland annat Vine, Viaplay och C More. Det märks tydligt att apparna laddas och kör blixtsnabbt.

Den största skillnaden mellan Xbox One S och de två Blu-ray-rivalerna från Samsung och Panasonic är styrningen. Att sköta avspelningen, byta spår och så vidare från handkontrollen är onekligen lite krångligare innan man vänjer sig.

 

Bildkvalitet

Vi kopplade upp Xbox One S sida vid sida med Panasonic DMP-UB900 på var sin identisk HDR-skärm. Första filmen var actionkomedin ”Deadpool” om den tveksamma antihjälten med samma namn och med Ryan Reynolds bakom masken. En lite annorlunda superhjältefilm med spektakulära (och blodiga) actionscener som ser extra bra ut i 4K-upplösning. Xbox One S får verkligen fram de intrikata detaljerna i Deadpools trikåer, plus alla nyanser av rött som filmen har att erbjuda (tro oss, det är mycket blod och splatter). Bildkvaliteten är verkligen läcker och ser inte ut att vara sämre än från Panasonics flaggskepp som kostar betydligt mer. Skärpan och avsaknaden av brus är övertygande.

Annons

Vi byter till DiCaprios oscarsvinnande ”The Revenant”. Den här filmen har en mer nedtonad, realistisk handling och imponerande HDR-effekter. Ingen tvekan här heller: Xboxen levererar varorna i form av en bländande ljusstyrka när kameran fångar upp solglimtar mellan träden.

 

Ljud

Xbox One S har inga analoga ljudutgångar. Däremot har den (precis som Samsung och Panasonic) dubbla HDMI-utgångar som kan dela upp bild- och ljudsignaler till var sin kabel.

RÄTTELSE: Xbox One S har en HDMI-ingång och en HDMI-utgång, inte dubbla HDMI-utgångar. Ljud & Bild beklagar misstaget.

 

Annons

Slutsats

Xbox One S är kanske inte på sin hemmabana om den jämförs med renodlade UHD Blu-ray-spelare som Samsungs och Panasonics, men den gör definitivt inte bort sig. Bortsett från lite oundvikliga spelkonsol-tendenser är detta en utmärkt mediespelare som kan mäta sig med de bästa. Lägg därtill en möjlighet för framtida spelgrafik i HDR (vilket vi ser fram emot att testa) så förtjänar Xbox One S definitivt en rekommendation.

Också i detta test:

Panasonic DMP-UB900

Entusiastens val

Panasonic har en lång tradition av fina Blu-ray-spelare och deras första UHD-spelare rättar in sig i ledet. Men den kostar fläsk!

En välbyggd spelare med otaliga anslutningar och justeringsmöjligheter – och inte minst en superb bildkvalitet.
Du får tåla en saltad prislapp för relativt små skillnader i prestanda.

Samsung UBD-K8500

Snabb och användarvänlig

Vill du ha en renodlad 4K-Blu-ray för en förnuftig summa pengar så är Samsung-spelaren ett givet val.

Snabb och enkel att sköta och ger en ypperlig bildkvalitet med både Ultra HD och vanlig Blu-ray.
Lite späd byggkvalitet och något förenklad fjärrkontroll om man jämför med Panasonics flaggskepp.
Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.
0 / 6

Your page rank:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
Annons
Annons

Läs också