Search
Generic filters

Xbox One S

 itemprop
Xbox One S

Två flugor i en smäll!

Med Microsofts uppdaterade Xbox One S kan du njuta av både spel och film i HDR-kvalitet

Ljud & Bild tycker

Utmärkt bildkvalitet och en flera avancerade möjligheter gör detta till en värdig Blu-ray-utmanare.
Lite ”tyngre” och mer omfattande gränssnitt. Handkontrollen är lite bökig att använda som fjärrkontroll. Lite mer ljud från fläkten och drivverket än i de renodlade Blu-ray-spelarna.
 • 2 terabyte hårddisk
 • HDMI ut, in
 • 1 spelkontroll
 • IR out
 • Optisk digitalutgång
 • Wifi, ethernet
Visa mer
Visa mindre

Riktpris.pris 4000 kr

Man kan tycka vad man vill om spelkonsoler som PlayStation och Xbox men de har uppenbarligen betytt mycket för DVD- och Blu-ray-formatets framgångar. Ingen kan förneka att miljontals spelkonsoler över hela världen har gjort mycket för försäljningen av filmer! Nu är det Microsofts tur. Nya Xbox One S-versionen är nämligen den första spelkonsolen som stöder UHD Blu-ray. På sikt kan vi få se spelgrafik med HDR också, fast då i uppskalad form (HD till 4K). I det här testet har vi främst koncentrerat oss på funktionaliteten som Blu-ray- och mediespelare.

 

Ny version av Xbox One

Xbox One S är en uppdaterad version av Xbox One (2014). Den har en rad små och stora förbättringar, men den allra viktigaste i det här sammanhanget är alltså möjligheten att spela Ultra-HD Blu-ray-filmer. Nya Xbox har allt som behövs för att vara en fullblods-UHD-spelare, inklusive de senaste HDMI-utgångarna med stöd för High Dynamic Range. Den uppdaterade S-modellen har krympt betydligt jämfört med den första versionen och kan placeras stående eller liggande. Den har dessutom fått en intern nätdel som gör den till ett mer elegant system än föregångaren. Lite oväsen får du dock leva med: inbyggd hårddisk och kraftigare fläkt gör att Xboxen väsnas mer än de andra spelarna – fast inte så mycket att det stör.

 

Användarvänlighet och finesser

En spelkonsol som Xbox One S är naturligtvis en helt annan konstruktion än traditionella Blu-ray-spelare, och det märks direkt. Det grafiska gränssnittet är mycket mer avancerat och tack vare sin tunga maskinvara finns helt andra möjligheter, även som allround-mediespelare. Fast så får du å andra sidan tåla lite mer dator-aktiga inställningar.

Det första vi stöter på är precis som förväntat en stor firmware-uppdatering (på hela 1 gigabyte!). Sedan måste vi logga in med ett Microsoft-konto innan vi kan ge oss ut i Xbox-världen som svämmar över av nedladdningsbara spel, appar och andra program. Till och med programvaran som behövs för att läsa av Blu-ray-skivor måste laddas ner – fast lyckligtvis är den gratis …

Efter lite väntetid i startfasen kunde vi konstatera att allting fungerade som det skulle. Microsoft-spelkonsolen kände av att den var inkopplad till en kompatibel 4K-HDR-TV och växlade automatiskt till rätt upplösning och bildkvalitet. Utöver UHD Blu-ray stöder den Netflix med HDR samt bland annat Vine, Viaplay och C More. Det märks tydligt att apparna laddas och kör blixtsnabbt.

annons

Den största skillnaden mellan Xbox One S och de två Blu-ray-rivalerna från Samsung och Panasonic är styrningen. Att sköta avspelningen, byta spår och så vidare från handkontrollen är onekligen lite krångligare innan man vänjer sig.

annons

 

Bildkvalitet

Vi kopplade upp Xbox One S sida vid sida med Panasonic DMP-UB900 på var sin identisk HDR-skärm. Första filmen var actionkomedin ”Deadpool” om den tveksamma antihjälten med samma namn och med Ryan Reynolds bakom masken. En lite annorlunda superhjältefilm med spektakulära (och blodiga) actionscener som ser extra bra ut i 4K-upplösning. Xbox One S får verkligen fram de intrikata detaljerna i Deadpools trikåer, plus alla nyanser av rött som filmen har att erbjuda (tro oss, det är mycket blod och splatter). Bildkvaliteten är verkligen läcker och ser inte ut att vara sämre än från Panasonics flaggskepp som kostar betydligt mer. Skärpan och avsaknaden av brus är övertygande.

Vi byter till DiCaprios oscarsvinnande ”The Revenant”. Den här filmen har en mer nedtonad, realistisk handling och imponerande HDR-effekter. Ingen tvekan här heller: Xboxen levererar varorna i form av en bländande ljusstyrka när kameran fångar upp solglimtar mellan träden.

 

annons

Ljud

Xbox One S har inga analoga ljudutgångar. Däremot har den (precis som Samsung och Panasonic) dubbla HDMI-utgångar som kan dela upp bild- och ljudsignaler till var sin kabel.

RÄTTELSE: Xbox One S har en HDMI-ingång och en HDMI-utgång, inte dubbla HDMI-utgångar. Ljud & Bild beklagar misstaget.

 

Slutsats

Xbox One S är kanske inte på sin hemmabana om den jämförs med renodlade UHD Blu-ray-spelare som Samsungs och Panasonics, men den gör definitivt inte bort sig. Bortsett från lite oundvikliga spelkonsol-tendenser är detta en utmärkt mediespelare som kan mäta sig med de bästa. Lägg därtill en möjlighet för framtida spelgrafik i HDR (vilket vi ser fram emot att testa) så förtjänar Xbox One S definitivt en rekommendation.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
Logga in för att läsa vidare.

  Också i detta test:

   data-srcset

   data-srcset

  Samsung UBD-K8500

  Pris: 4300 kr Annons
  Snabb och enkel att sköta och ger en ypperlig bildkvalitet med både Ultra HD och vanlig Blu-ray.
  Lite späd byggkvalitet och något förenklad fjärrkontroll om man jämför med Panasonics flaggskepp.
   data-srcset

  Panasonic DMP-UB900

  Pris: 7700 kr Annons
  En välbyggd spelare med otaliga anslutningar och justeringsmöjligheter – och inte minst en superb bildkvalitet.
  Du får tåla en saltad prislapp för relativt små skillnader i prestanda.

  Subscribe
  Notify of
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments

  Alternativ till Xbox One S

   data-srcset

  Världens bästa soundbar-högtalare?

  För dig som inte har någonting emot att betala för det bästa ljudet – men som inte orkar krångla med separata komponenter och kabeltrassel.

  (Foto: Tillverkare)

  Panasonic DP-UB820 ger dig full kontroll över filmupplevelsen, och ljud- och videokvaliteten får maxpoäng. Helt klart ett fynd!

  (Foto: Tillverkare)

  Du måste inte ställa projektorn fem meter bort, de här tre kan stå alldeles under filmduken! Otroligt användarvänligt – men hur är det med bilden?

  (Foto: Tillverkare)

  TV-ljud som går att bygga ut

  Äntligen en Yamaha-soundbar som kan ha trådlösa högtalare! Men MusicCast BAR 400 kan mycket mer än så.

  (Foto: Tillverkare)

  4K Blu-ray krossar strömning med sin galet höga bild- och ljudkvalitet. Vi kör en duell i premiumklassen!

  (Foto: Tillverkare)

  Om din TV lider av spinkigt ljud så finns det inget lättare sätt att bota den än med en billig soundbar.

  (Foto: Tillverkare)

  Beam är Sonos billigaste soundbar hittills, ändå kan den mer än sina större syskon.

  SOMMARERBJUDANDE
  6 VECKOR LB+
  ENDAST 6 KR
  Full tillgång i 6 veckor för 6 kr
  PROVA i 6 VECKOR
  close-link