TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: 5 högtalarsystem

Njutning för örat – och ögat

När många högtalare ska samsas i rummet är det bra om det ser snyggt ut. Sådant kostar lite extra, från ungefär 15 000 kronor om man ska ha något som låter bra till film och musik.

forfatter
Publicerad 2011-11-11 - 10:45

Det är inte svårt alls att hitta högtalarsystem som gör surroundjobbet på ett mer än tillfredsställande sätt. Antalet dugliga högtalartillverkare är stort. Men när kraven på interiören är lika stora som på ljudkvaliteten är urvalet betydligt mindre. Det finns väl ingen som inte tycker att mindre är läckrare, och att trolla fram en stor ljudbild ur små pyttesmå högtalare är minsann ingen barnlek. Framför allt ställer det höga krav på den separata bashögtalaren (subbasen) eftersom den måste dra ett tyngre lass om den ska spela tillsammans med små högtalare. Då måste den jobba längre upp i frekvensregistret, samtidigt som den fortfarande ska spela övertygande djupas.

Man kan hitta små högtalarsystem för under 10 000 kronor som låter riktigt fint. Men om du ska spela både musik och filmljud som övertygar, då vågar vi påstå att du åtminstone måste gå upp till  15 000 för att det ska bli bra.

Olika priser
När vi skulle samla ihop testdeltagarna tänkte vi att vi skulle hamna kring 20 000-kronorsstrecket. Men det visade sig vara lättare sagt än gjort. Vissa system kostade mycket mer och andra var en hel del billigare. Det slutade därför med en salig blandning, från 15 000 ända upp till mer än dubbelt så mycket. Surfar du runt bland nätbutikerna kan det som vanligt hända att ett par av systemen går att hitta billigare än de riktpriser vi anger här.

Gemensamt för alla deltagarna är att de går att hänga på väggen eller ställas på bordsstativ. Ett par av dem kan också sättas på särskilda golvstativ. Storleken på högtalarna varierar en hel del och vissa har en ganska så stor subbas, medan andra har större fast plattare högtalare. Samtliga tar dock lite plats och försvinner fint in i heminredningen.

Så testade vi
När man ska testa hemmabiohögtalare är det väsentligt att förstärkaren påverkar ljudet så lite som möjligt. Av den anledningen passar Onkyo TX-NR809 perfekt eftersom man i förväg kan välja att bara justera avstånd, ljudnivå och delningsfrekvens. Det betyder att det går fortare att kalibrera, så att man snabbt och enkelt kan koppla fram och tillbaka mellan systemen. Där det har behövts har vi också gått in och finjusterat avstånd och delningsfrekvens med hjälp av öronen.

Alla testdeltagarna har testats med både film och musik. På det musikaliska programmet har stått lugn vismusik, häftig rock plus typisk modern popmusik som med sina platta produktioner inte ställer så höga krav på dynamik, utan hellre på låg förvrängning. Dessutom har jag testat med en hittills outgiven CD-skiva som jag själv har varit med om att ratta ljudet på, så att det aldrig är något tvivel om hur det ska låta.

Film i surround har främst varit ”The Dark Knight” på Blu-ray, en film som har ett dynamiskt krävande ljudspår.

Vi har arbetat mycket med placeringen av varje högtalarsystem för att hitta optimal placering. Det gäller i synnerhet subbasen, men emellanåt har det också varit nödvändigt att sätta högtalarna närmare eller längre bort från väggarna. Betygen gäller för det optimala ljudet vi fått fram.

 

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Farväl, Onkyo! Kommentar: Ett av de stora gamla träden i hi-fi-skogen har fallit. Utan ett ljud.
Kolla in Sonys nya 4K-projektorer Erbjuder bland annat laserljus till ett helt nytt pris!
Utlovar saftig bas utan separat sub Kompakta Denon DHT-S217 har Dolby Atmos – och inbyggd subwoofer!
Ta med dig bilden vart som helst! Samsung The Freestyle är en praktisk projektor när du behöver snabb och enkel videounderhållning i stort format – men den har sina begränsningar.
McIntosh uppdaterar MX100 med Control4 Nu kan du integrera processorn i ditt smarta hem.
Ny Blu-ray-spelare från Reavon Nykomlingen UBR-X110 har uppgraderats med möjligheten att spela SACD.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend