: Asus ZenBeam E1

Fickbio till resan

Asus miniprojektor tar inte mer plats än en gammaldags Walkman – och den gör samma sak för hemmabion som den bärbara kassettbandspelaren gjorde för stereon en gång i tiden.
Ljud & Bild tycker
Ultrabärbar projektor som kan visa film och bildspel var som helst. Tillsätt en HDMI-källa och en vit vägg, sedan är det bara att köra!
Det finns verkligen inte mycket ljusstyrka. Och så saknar man att kunna spela via Miracast och USB/SD-medier.
Specifikationer
  • Typ: 0,2-tums DLP, RGB LED
  • Ljusstyrka: 150 lumen
  • Kontrast: 3 500:1
  • Upplösning: WVGA (854 x 480 punkter)
  • Ingångar: 1 HDMI/MHL
  • Trådlös överföring: Nej
  • Bildstorlek: 16–120 tum
  • Lampans brinntid: 30 000 timmar
  • Fläktljud: 28 dB
  • Batteritid: 5 timmar (med 50 lumen)
Annons
Annons
forfatter

Om du vill ha en riktigt bra filmkänsla i hemmabion är en projektor rätt väg att gå. Då kan du enkelt få en bild på 100 tum eller ännu mer. Och en projektor är ju oumbärlig när man gör presentationer och håller föredrag.

Asus ZenBeam E1 är annorlunda än de flesta projektorer. Först och främst är den så liten att den utan problem får plats i en ficka. För det andra går den på batteri. Den ger dig upp till fem timmars bärbar hemmabio utan någon annan kabel än den från spelaren.

ZenBeam E1 har ett enkelt och funktionellt aluminiumskal med en storlek som en gång i tiden hade passat för en Walkman. Ett lock skyddar linsen och längs sidorna finns hål för ventilationen.

ZenBeam E1 är lika stor (liten) som en Walkman. Foto: Asus
ZenBeam E1 är lika stor (liten) som en Walkman. Foto: Asus

Bara HDMI

Inkopplingen är enkel. Det finns en enda HDMI/MHL-ingång och dessutom bara ett litet 3,5-mm hörlursuttag, en strömkontakt samt en USB-port för laddning. Med andra ord precis vad som behövs. Fast det hade öka möjligheterna markant om man dessutom hade kunnat spela upp filmer från SD-kort eller USB-medier. För att inte tala om trådlös uppspelning från Android-enheter via Miracast.

Projektorn sköts med fyra knappar på ovansidan och en skärmmeny. Man kan välja mellan lägen för hemmabio, presentation och standard. Det finns keystone-justering upp till 40 grader, val av bildstorlek (16:9, 4:3 och Auto) samt alternativ för ljusstyrka, ljud med mera.

ZenBeam E1 har varken fjärrkontroll eller app-styrning. Det är inget stort problem eftersom den tack vare sin storlek ofta finns inom räckhåll. Men den lilla, lätta projektorn flyttar nästan oundvikligen på sig när man trycker på knapparna. Vänta alltså med att fintrimma fokus tills allt annat är fixat. På undersidan finns ett skruvfäste för montering på stativ, så det finns ett stabilt alternativ till att använda högar med böcker och papper för att palla upp projektorn på lagom höjd och rätt vinkel.

Alla nödvändiga anslutningar finns – men inte mer. USB-porten används bara till laddning. Foto: Asus
Alla nödvändiga anslutningar finns – men inte mer. USB-porten används bara till laddning. Foto: Asus

Ett litet ljus i mörkret

Ljusstyrkan är E1:s akilleshäl. Även i ett mörklagt rum sent på natten känns bilden lite matt. Projektorn har en maximal ljusstyrka på 150 lumen. Det motsvarar ungefär en 15 watts glödlampa. Och det bör påpekas att det är när den körs på max. I Eco-läget, där batteriets livslängd uppges till fem timmar, är ljusstyrkan 50 lumen. Upplösningen är också begränsad. Projektorn tar emot Full HD-signaler, men har bara en fysisk upplösning på 854 x 480 pixlar. Alltså knappt en fjärdedel av Full-HD.

 

Kul bio

Den låga ljusstyrkan och upplösningen innebär att ZenBeam E1 inte är någon kandidat till hemmabion. Där behövs det helt enkelt tyngre utrustning. Men Asus-projektorn är en kul pryl att ha i semesterbagaget. Ta med en bärbar dator (eller en surfplatta med HDMI/MHL-utgång) så har du en improviserad biograf på hotellet eller i husvagnen. Och vad bilden inte har i upplösning har den i storlek. I praktiken glömmer man snabbt alla brister när Mad Max blåses upp på den vita väggen på hotellrummet och regnet vräker ner utanför fönstret.

ZenBeam A1 kan också vara bra som en reservprojektor för kringresande föreläsare, eller om du behöver göra en PowerPoint-presentation då och då men inte är säker på om det finns AV-utrustning på plats.

Den inbyggda högtalaren är av naturliga orsaker mycket liten, men ger ifrån sig ett förvånansvärt starkt och bra ljud. Något stort surround-dunder får man inte, men som transportabel jätte-TV med signaler från datorn går det utmärkt att hänga med i handlingen. Vi var till och med tvungna att sänka volymen ibland.

 

Slutsats

Asus ZenBeam E1 är en projektor som – bokstavligt talat – kan hänga med till ställen som ingen projektor har varit på tidigare. Den har sina begränsningar i både bildkvalitet och funktioner, men är ändå en charmig liten pryl! På arbetstid tar den nästan ingen plats alls i portföljen i väntan på att någon behöver göra en presentation. Och på semestern kan den vara en storskärm i hotellrummet, sommarstugan eller husvagnen.

Om du är villig att betala för sådana nöjen eller om du föredrar att lägga ungefär dubbelt så mycket på en fullvuxen projektor med mycket bättre egenskaper, är en fråga om personliga preferenser.

Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.

0 / 5. Antal röster: 0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
Annons
Annons

Läs också

Det behövs inga speciella super-öron för att höra skillnad på hifi-utrustning. Alla med någorlunda bra hörsel kan göra det. Det handlar om teknik och lite övning.
Strömningsförstärkare som kan allt man ber den om – och lite till.
En gång i tiden var jakten på det optimala ljudet varje ung mans hobby. Numera föredrar de flesta att spisa musik som bakgrundsunderhållning. Den gamla goda tiden kommer aldrig tillbaka. Men nuet påminner ändå lite om den.
Nu finns det äntligen en Hegel-förstärkare för vinylfantaster.
Den är inte pigg, den laddar långsamt och den kör inte långt. Men Mazda MX-30 har en ljudanläggning som många kommer att bli avundsjuka på.
Netatmo Smart Video Doorbell är en av få trådbundna smarta dörrklockor som fungerar med svensk strömförsörjning. Och du behöver inget abonnemang för att få alla funktioner.
Audezes gaming-headset drar nytta av planar-tekniken från märkets lyxhörlurar.
Geneva är tillbaka med en gnistrande stereohögtalare i ett stilrent retrokabinett.
Volvos första elbil har allt som behövs för att bli en storsäljare, men det finns två saker man måste tänka på.
Fujifilm X-T200 är en perfekt första kamera för nyfikna fotografer.
Asus ZenBook Flip S UX371 är bland de bästa hybrid-laptops som kan köpas för pengar just nu. Speciellt skärmen är helt fantastisk.
Sony-zoomen kostar en del, men den tekniska prestandan gör priset försvarbart.
Så välutrustad och så riktig. Primare I35 Prisma talar sanning, med kontrollerat ljud och elegant klang. Och den spelar de format och tjänster som krävs.
Unik bärbar dator för kreativa proffs med begränsad budget. Skärmen är smart, men kostar därefter.
Sony har krympt sin bästa allround-kamera, den har både positiva och negativa sidor.
JBL 4349 är inte som andra högtalare. De är mycket, mycket fetare!