TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

test: Epson EH-LS100

Vi förväntade oss mycket mer

Med laser som ljuskälla hade vi hoppats på något spektakulärt från Epsons första UST-projektor för hemmabio.

Av / 2018-12-17 - 08:39
Epson EH-LS100
Geir Gråbein Nordby

När många andra gör DLP-projektorer insisterar Epson på LCD. Det har fördelen att alla färger återges samtidigt, DLP-teknikens regnbågseffekt är fullständigt borta. LCD är dessutom ofta mer färgsprakande än DLP. Eftersom ljuset alltid passerar genom färgfiltret, medan DLP har ett särskilt vitt segment på färghjulet.

En nackdel är ofta en något blekare svärta. Speciellt när bilden har ungefär lika stora andelar mörka och ljusa områden. LCD-skärmen brukar däremot ha mer ljusstyrka än DLP, vilket kompenserar för ljusare svärta.

Laser

EH-LS100 är Epsons första Ultra Short-Throw-projektor för hemmabruk, med Full HD-upplösning. Den använder en laserdiod i stället för en vanlig kvicksilverlampa. Fördelen med laser är att man ”aldrig” behöver byta lampan eftersom den håller i 20-30 år om man använder projektorn tre timmar varenda dag. Lasertekniken är också mycket stabil över tid, så man behöver inte kalibrera om färgerna efter ett par år, vilket man annars bör göra.

Bildjustering

Det finns inget hokus-pokus med Epsons menysystem. Föga överraskande har Cinema-läget bäst färger och sedan går vi in i menyn och ställer in kontrasten till 44 och ljusstyrkan till 43. Det ger mörkast skuggor utan att de gror igen, plus vitast högdagrar utan att de bränner ut. Geometrin måste justeras en smula, vi ställer in vertikal keystone till 4.

Projektorn ger ungefär 60-tums bild tätt intill väggen, man behöver dra ut den en halvmeter för att få 100 tum.

Tjusiga färger, dyster svärta

Det går inte att klaga på LS100:s färgåtergivning. Mättnaden är mycket bra, utan att ansikten glider iväg mot rött eller gult. Den extremt färgbehandlade Skönheten och Odjuret ser levande ut, utan att Belle blir gul i ansiktet eller att den mörkhyade bibliotekarien blir rödmosig som hos Optoma.

Det som plågar oss är svärtan. Eller snarare bristen på svart. Natthimlen är grå och blek, och det hjälper inte mycket med hög ljusstyrka – det räcker inte för att få stjärnorna att stråla från den grå bakgrunden.

Bilden ger inte den nödvändiga känslan av djup. Dessutom är gråskalan en aning skev. De ljusaste områdena bränner ut samtidigt (över steg 235) och mörkgrått blir för ljust i förhållande till det svartaste. Detaljerna är tydliga, men det ser inte riktigt rätt ut. Den här projektorn bör därför kalibreras av ett proffs.

Slutsats

Epson EH-LS100 är en oerhört spännande projektor. Kort projiceringsavstånd gör att den kan stå tätt intill väggen den ska visa film på, och tack vare laser behöver du knappast byta lampan under projektorns livstid. Den är dessutom superstabil över tid, till skillnad mot kvicksilverlampor.

Däremot är det en besvikelse att konstatera att LS100 inte ger en bättre biobild än sina konkurrenter som kostar hälften så mycket. Att byta lampa på dem är inte dyrt, så vi vill ha mer än bara bra färger men blek svärta.

picture2 picture3
<
>
Precis som sig bör har Epson EH-LS100 en ljudutgång. Två HDMI-ingångar är helt standard. Foto: Epson
Karakter
Epson EH-LS100

Ljud & Bild tycker

Laserdiod som ljuskälla är extremt stabil över tid och behöver i princip aldrig bytas ut. Projektorn har högre ljusstyrka än sina konkurrenter, och bättre färger. En överraskande blek svärta ger platt bild, även med dynamisk kontrast.

Också i detta test:

3 ultra short-throw-projektorer

BenQ W1600UST

BenQ ÄR Nära sanningen

BenQ W1600UST ger alla fördelarna med att stå nära duken, men få av nackdelarna.

Bilden är lika skarp överallt och projektorn gör en större bild på kortare avstånd än konkurrenterna. Färgnyanserna framträder och kontrasten uppfattas som bra.
Färgerna kan verka något bleka, förmodligen på grund av ett för stort vitt segment på färghjulet. Fläkten hörs tydligt, detsamma gör färghjulet.
Läs hela testet

Optoma HD31UST

Färgklick med svagheter

Med de starka färgerna från Optoma HD31UST får du mycket bild för pengar på kort avstånd. Fast du får leva med ett par småbrister.

Bilden är överlag bra, med mättade färger och fin kontrast som genomgående ger bra upplevelser. Tyst fläkt.
Bilden är aningen beskuren och är inte knivskarp över hela duken. Kromatisk aberration ger en tunn rosa kant längst ned.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Nyhet

LB+ Total vecka

Full tillgång till allt innehåll i en vecka

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

39 kr / för 1 vecka
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Rullande hemmabio

Ta med dig bilden vart som helst!

Vi har testat Marantz flaggskepp

Precision ända ut i fingertopparna

Hemmabio: De här sopar banan med soundbars

Denon har överträffat sig själva

”Osynlig” storskärm med laser

Skrämmande realistisk biobild

Nya Apple TV är ett krutpaket

Laserskarp biobild

Nu får du Google TV på alla skärmar

Ta med dig bilden vart som helst!

Rulla till toppen