TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

HD-video med minikamera

Creative Vado HD

En videokamera i fickformat som man alltid kan ha med sig, beredd att föreviga vardagens små ljusglimtar. Creatives kamera spelar dessutom in i HD-upplösning och höjer ribban för små ”prylkameror”.

forfatter
Publicerad 2009-08-09 - 18:56
L&B tycker
Enkel att använda. Skarp bild. Rika färger.
Få detaljer i låg- och högdager. Lite bildstörningar. Ljudkvalitet. Digitalzoom.
Specifikationer
720p (1280 x 720) 8 GB internminne 2 timmars batteri Laddas via USB Direktlänk till YouTube Pris: 2 600 kr

När vi testade Creatives första Vado-videokamera i höstas blev vi förvånade över de klara färgerna och den skarpa bilden när vi jämförde med andra, motsvarande småkameror. Kameran var inte mycket större än en mobiltelefon men hade ändå förhållandevis hög bildkvalitet. Och för bara en tusenlapp! Nackdelen var en del kompressionsstörningar, och upplösningen på 480 linjer var inte särskilt mycket. Ett begränsat, fast minne på 2 GB gjorde också att det bara fanns plats för en timmes video i högsta kvalitet.

HD mot HD
Vado HD, som laddas via den fastmonterade USB-kontakten, har ett fast minne på 8 GB. Det räcker för ungefär 2 timmars film i HD-upplösning med högsta kvalitet, vilket är ungefär så länge som batteriet räcker. Behöver du mer tid på dig kan du sänka bildkvaliteten eller välja lägre upplösning (VGA), vilket ger cirka 8 timmars kapacitet. Någon optisk zoom finns inte och den kvalitetsförsämrande 2x digitala zoomen rekommenderar vi inte att man använder. Kameran har bara videofunktion och tar inte stillbilder eller spelar musikfiler.

Redigering
Kameran har inbyggd programvara som kan startas via PC:n (inte kompatibel med Mac). Detta ger en möjlighet att ladda upp material direkt till YouTube och PhotoBucket utan att behöva använda webbläsare. Det finns också ett program som har ett par redigeringsmöjligheter, dock ingen trim-funktion som kan klippa bort början och slutet på varje scen. Möjligheterna är överlag tämligen begränsade, men å andra sidan är programmet mycket enkelt att använda. Trots detta rekommenderar vi ett riktigt redigeringsprogram, till exempel Adobe Premiere, iMovie eller MagixMovie Edit Pro. Tänk också på att HD-video kräver mycket datorkraft. Min egen laptop, som får anses vara ganska så bra, med dubbel Intel-processor på 2 x 2,2 GHz och 3 GB RAM-minne, räcker inte för att redigera på ett praktiskt sätt. Ska du redigera mycket film kan det alltså vara lockande att filma i lägre upplösning, då är det mycket enklare att redigera efteråt. Tyvärr.

Skötsel
Creative Vado HD är precis som sin föregångare mycket enkel att använda. Tryck bara på knappen i mitten, så börjar kameran filma. Tryck en gång till så stannar den. Menysystemet styrs ungefär som på en Creative Zen (eller en iPod), men man får läsa sig till att man måste trycka på ”Play” och ”Delete” samtidigt för att komma in i menyerna.

Eftersom teckenfönstret är fast måste kameran alltid hållas ungefär i ögonhöjd när man filmar. Det påverkar kreativiteten när man skapar film.

Bra bild
Bildkvaliteten är faktiskt riktigt imponerande när man väljer högst upplösning och högst kvalitet. Det är en strålande färgmättnad och mycket intensitet i bilden, och den känns dessutom mycket skarp.

Jämfört med en mer seriös videokamera, närmare bestämt Samsung VP-HMX10, är bilden mindre inzoomad hos Vado HD. Det finns mer brus i mörka områden vilket beror på att den lilla linsen släpper igenom mindre ljus, vilket kameran får kompensera digitalt för. Det syns också markant färre detaljer i mörka områden, och kameran bränner ut mer i ljusa områden.

Men färgerna är rikare hos Vado HD och bilden känns skarpare. Fast det är ett trick, för skärpan är uppenbarligen höjd ett snäpp av den digitala bildbehandlingen. Det finns uppenbart mer information i bilden från Samsung-kameran och Creative Vado HD har hårdare kanter. I starkt solljus kan motivet dessutom bli lite väl hårt, speciellt ansikten får ganska så ”fläckigt” ljus i pannan och på kinderna. Det beror på att kameran är inställd på att göra bilden lite väl ljus.

Den digitala zoomen bör som sagt inte användas. För att komma närmare motivet sänks bildens upplösning och den blir både grynig och dålig. Och det blir ännu sämre om du filmar i VGA-upplösning. Nej, undvik den här zoomen och gå hellre närmare med kameran.

Ljudkvaliteten är inte särskilt imponerande. Det låter tunt och ljudnivån är ganska låg. Detta kan justeras med ett redigeringsprogram efteråt, men själva ljudkvaliteten blir aldrig optimal. Mycket hade kunnat lösas med en mikrofoningång, men någon sådan finns inte.

Slutsats
Creative Vado HD är en mycket praktisk fickvideokamera. Den filmar i 720p-upplösning och bilden är imponerande skarp och har tjusiga och naturliga färger. Den lilla linsen gör dock att kameran inte passar särskilt väl i mörka omgivningar, eftersom skuggiga områden har en del brus.

Att redigera HD-video kräver mycket datorkraft. Om du inte har en avancerad dator kan det löna sig att skala ner filmerna till PAL-upplösning innan du börjar redigera.

Vi kan tryggt rekommendera Vado HD till alla som alltid vill kunna ha en videokamera till hands. Den tar inte mer plats i fickan än en mobiltelefon, laddar med USB-kabel och det ingår en HDMI-kabel för att visa video direkt på flatskärmen.

En fin kamera som passar användningsområdet, men låt bli digitalzoomen.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Senaste artiklar:

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend