Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: MSI MEG381CQR+

Se hela slagfältet på en gång

Bli omsluten av spelet med MSI:s väldiga spelskärm, som ger dig allt på samma gång.

Av / 2022-02-06 - 11:00
MSI MEG381CQR+
John Hvidlykke

Vilken skärmstorlek ger bäst spelupplevelser? Precis som när det gäller TV är svaret: ”Den största du har råd med!” Och helst ska den vara böjd. Det är helt enkelt häftigare att vara omgiven av action i stället för att titta in i spelvärlden genom ett litet 14-tums fönster.

MSI MEG381CQR+ är en 38-tums böjd 21:9-spelskärm i ultrabredformat. Det meterbreda halvmåneseglet ockuperar hela skrivbordet och när man sitter på 40 centimeters håll så fyller den även merparten av det horisontella synfältet.

1a988f3e Optix MEG381CQR PLUS 3D1 mouse bungee
Den böjda panelen fyller det mesta av det horisontella synfältet när man sitter 40 cm från skärmen. (Foto: MSI)

Diskret blir en jätteskärm som denna aldrig, men den är relativt elegant att titta på. Ramen runt panelen är bara några millimeter bred. Å andra sidan är skärmen förhållandevis tjock. Skalet är mattsvart, utom en remsa av programmerbart RGB-ljus längs undersidan av framsidan, samt diagonalt på baksidan. MSI kallar det ”Mystic Light”.

Läs också Spelskärm: Ultrabred – och hårresande häftig! En häftigare gaming-skärm har vi väl aldrig sett.

Smart styrning

Styrningen är bland de mest lättillgängliga vi har sett. Inga rader med dolda knappar och röriga menyer. En joystick på baksidan tar hand om de allmänna inställningarna, medan en annan joystick i nedre vänstra hörnet används för att välja de inställningar som är aktuella under själva spelet. Det senare görs tillsammans med en liten OLED-display som ger en bra överblick utan att lägga störande skärmmenyer ovanpå handlingen. Det är riktigt smart. Faktiskt så smart att MSI kallar funktionen för HMI (Human-Machine Interface) – och sedan proklamerar att monitorn är ”världens första HMI-monitor”.

Joystick2 MEG381CQR PLUS
De viktigaste spelinställningarna finns på en vridknapp i det nedre vänstra hörnet – och syns på en separat display. (Foto: MSI)

Upplösningen är UWQHD+ (det är 3840 x 1600 pixlar). Man får alltså full 4K på det horisontella planet. Uppdateringshastigheten är respektabla 175 Hz. Det är inte det högsta vi har sett på en skärm i den här – höga – prisklassen. Men det är fullt acceptabelt för spel. Och det hör till att panelen är av IPS-typ. De flesta ultrasnabba paneler är VA, som generellt har sämre bildkvalitet och färgdjup. Reaktionstiden på 1 ms är också helt perfekt.

MSI MEG381CQR+ har HDR, men med 600 nits i maximal ljusstyrka överensstämmer den bara med DisplayHDR 600. Jämfört med 1000 eller till och med 2000 nits ljusstyrka från den enorma Samsung Odyssey Neo G9 verkar den lite blek.

Att sätta upp bjässen visade sig vara mycket lättare än befarat. Fyra skruvar på baksidan (som även passar VESA-fäste) och en enda tumskruv för att montera foten är allt. Och strömförsörjningen är lyckligtvis inbyggd i skärmen, så man behöver inte ha (ännu) en klumpig adapter-tegelsten liggande framme.

Föråldrad HDMI

Det finns två HDMI-ingångar och en DisplayPort. Den sistnämnda är den enda relevanta, eftersom HDMI-portarna bara är version 2.0 – och alltså bara stöder 85 Hz uppdateringsfrekvens vid full upplösning. Detta är dåliga nyheter för konsolspelare. I ”Console Mode”, som är optimerat för PS5, reduceras upplösningen till 2K, vilket möjliggör en uppdateringshastighet på 120 Hz. Det är inte riktigt bra nog när både monitorn och PS5 kan köras i högre upplösning med snabbare uppdatering – men HDMI-porten blir flaskhalsen som begränsar.

Skärmen har ingen inbyggd webbkamera, så det måste man investera i själv. Däremot medföljer en hållare så att man kan montera en valfri kamera – till exempel en GoPro-kamera – ovanpå jätteskärmen.

Högtalare får man också lägga till själv. Det finns en ljudingång, men bara för hörlurar. Och det kan verka lite knapert på en skärm för så mycket pengar. Fast det kan man leva med. Möjligtvis för att jag innerst inne är en ljudnörd och de inbyggda högtalarna i platta skärmar ändå alltid är en besvikelse.

2c4ac4a9 Optix MEG381CQR PLUS IO3
Man kan koppla in hörlurar och mikrofon, men det finns inga inbyggda högtalare. Foto: MSI

Men brister och egenheter hamnar i skymundan när PC:n startar och MSI MEG381CQR+ används för det som den är gjord för: att spela – och vinna – spel. För det första är det en helt annan och mer personlig upplevelse att spela när man ser sig vara omgiven av fiender från ena kanten av synfältet till den andra. Och för det andra ger det en avsevärd fördel eftersom man har en överblick som få av ens motståndare kan matcha. Om de inte har en liknande monsterskärm på skrivbordet – eller flera stycken mindre.

Konkurrenter

MSI MEG381CQR+ är en överväldigande skärm på alla sätt och vis. Men den är också en kostsam skärm. En så snabb IPS-panel i 21:9-format hittar man inte någon annanstans. Men Samsung Neo G9, med sin 49-tums 240 Hz VA-panel i ännu högre upplösning, är en högst relevant konkurrent för omslutande spelupplevelser. Och den kan till och med köpas till ett lite lägre pris. Om en superstor skärm i konkav form är en ouppnåelig dröm kan du för en tredjedel av priset komma en bra bit på vägen med Philips 346P1CRH, som har 21:9-formatet men bara klarar 100 Hz i uppdateringshastighet.

010a4598 Optix MEG381CQR PLUS P3 RGB2
Hela skärmen är mattsvart, bortsett från två ljusa ränder på fram- och baksidan. (Foto: MSI)

Slutsats

MSI MEG381CQR+ är stor, läcker och imponerande. Det oerhört breda 21:9-formatet ger både en starkare spelkänsla och en fördel i spelen genom bättre överblick. Men den är också en dyr skärm och i dag kan man hitta skärmar för samma pengar som levererar både högre upplösning, högre bildhastighet och en mer dynamisk bild. Bristen på HDMI 2.1 gör också skärmen ointressant för konsolspelare som har någon av de senaste konsolerna.

Karakter
MSI MEG381CQR+
High End

Home tycker

Jättestor bild i hög kvalitet. Enkel skötsel med två joysticks och OLED-display. Samma bildyta som två skärmar. Ingen inbyggd webbkamera och inga inbyggda högtalare. Bara HDMI 2.0. Samma pris som tre skärmar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Den slimmade evolutionen av PlayStation 5 är här

Fem vinnare

Bättre än Asus till samma pris?

Så mycket gaming får du för pengarna

Möss på krigsstigen

Bara bra på en sak

Här är gamingskärmarna som får dig att baxna

Första testet: Häftigaste gaming-skärmen hittills

Förnuftig gaming

Bäst Alienware hittills

Asus får Steam Deck att se ut som en dinosaurie

Avklippt tangentbord

Ljud & Bild
Rulla till toppen