Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Fujifilm FinePix XP80

Snabb ögonblickskamera

Man får mycket för pengarna om man väljer Fujifilms tåligaste kamera, men den har sina begränsningar.

Publicerad 2015-06-21 - 05:00
Fujifilm FinePix XP80
Lasse Svendsen

XP80 är så liten att den nästan får plats i byxfickan. Trots det har Fujifilm fått plats med 5x zoom från 28 till 140 mm, vilket ger större räckvidd än någon annan kamera i allvädersklassen. Den har inte GPS som loggar var bilderna är tagna, men däremot wifi för trådlös överföring och fjärrstyrning (ovanför vattenytan) och den kan ta intervallbilder och har 11 filtereffekter som kan piffa upp bilderna.

Den tål 15 meters djup och fritt fall från 1,8 meter och har en bra bildhastighet på hela 10 i sekunden. XP80 kan fyra av snabba serier med 60 bilder/s, fast med reducerad upplösning i 16:9-format och bara 70 exponeringar åt gången.

 

Bildkvalitet

Skärpan är förvånansvärt bra för att komma från en så liten 5x zoom, och det finns inte plågsamt mycket brus under ISO 800. Men vrider man upp ljuskänsligheten så avtar skärpan samtidigt som bilderna blir väldigt grumliga. XP80 är alltså en allväderskamera som trivs bäst utomhus på soliga dagar.

Färgåtergivningen är i god Fujifilm-anda mycket jämn och har fin tonalitet, men den påverkas naturligtvis av kamerans brusegenskaper vid hög ljuskänslighet.

 

Passar bäst för

Den lilla Fuji-kameran är en utmärkt ögonblickskamera eftersom den är snabb och enkel att sköta. Knapparna är inte för små och det går att hålla den i ett fast grepp även om den är både tunn och glatt. XP80 passar därför bäst för dem som föredrar en billig, liten och snabb kamera som i stort sett ska användas utomhus i bra ljus.

Ljud & Bild tycker

Liten, lätt och billig med 5x zoom och snabb bildhastighet som fångar motivet oavsett väderlek. Klen batteritid, mycket brus i dåligt ljus.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här.

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen