TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

5 hemmabioreceivrar

Häftig surround för en billig peng

Först när man har lite kraft under pansaret kan man börja prata om fängslande hemmabioupplevelser på allvar. Och som de här receivrarna bevisar så behöver det inte vara dyrt.

forfatter
Publicerad 2011-10-21 - 08:14
Produkter i testet
 • Sammanfattning
 • Kenwood RV-7000
 • Denon AVR-1912
 • Pioneer VSX-921
 • Yamaha RX-V471
 • Onkyo TX-NR509
 • När HD-formaten gjorde sitt intåg samtidigt som Blu-ray gick det helt plötsligt att få bättre ljud ur hemmabioanläggningarna – även i den lägre änden av prisskalan. För tre år sedan hade vi fnyst åt en receiver för 5 000 kronor, men numera kan man få respektabel ljudkvalitet för en dryg tusenlapp mindre än så. HD-ljud på Blu-ray är en del av förklaringen, men det beror också på att kampen om kunderna har hårdnat ytterligare och att avansen har krympt i alla led. Det är goda nyheter för kunderna (fast kanske inte lika bra för branschen och miljön).

  Använd subbas
  Tillsammans med bra högtalare kan receivrarna i den här klassen göra mos av alla billiga allt-i-ett-system som finns i drivor på stormarknaderna. Men eftersom testdeltagarna inte har lika mycket kraft som receivrar för 10 000 kronor rekommenderar vi å det starkaste att man avlastar receivern i det krävande basregistret genom att komplettera med en aktiv subbas av god kvalitet.

  Nätverk
  Moderna hemmabioförstärkare kan mer än någonsin. Flera av de billigaste har numera nätverksfunktioner. Det kan betyda internetradio, streaming från nätverkshårddisk, fjärrstyrning från dator eller smartmobil/surfplatta som har iOS- eller Android-operativsystem. Ett par av dem stöder även Apple AirPlay.

  Produkter i testet

  Sammanfattning

  Häftig surround för en billig peng

  Först när man har lite kraft under pansaret kan man börja prata om fängslande hemmabioupplevelser på allvar. Och som de här receivrarna bevisar så behöver det inte vara dyrt.

  Kenwood RV-7000

  Inte hela vägen

  Kenwood RV-7000 är 3D-förberedd men dessvärre en omodern maskin i övrigt.

  Låter bra.
  Inte särskilt lättanvänd. Saknar auto-setup. Saknar skärmmeny. Klämterminaler.

  Denon AVR-1912

  Bäst i klassen

  AVR-1912 är den billigaste vi känner till som har AirPlay. Den är dessutom den hemmabioreceiver för under 5 000 kronor som låter bäst.

  Låter toppen i stereo. Avancerad rumskorrektion. Mycket välutrustad.
  Aningen begränsat med kraft.

  Pioneer VSX-921

  Välutrustat välljud

  Pioneer satsar på mycket för pengarna. VSX-921 är en äkta 7.1-receiver med AirPlay, enkel installation och bra ljud.

  Låter bra. Lättskött. Välutrustad.
  Saknar en smula upplösning.

  Yamaha RX-V471

  Användarvänlig och bra

  Yamaha har satsat på att göra sin RX-V471 till klassens mest lättskötta. Den saknar bara lite finesser.

  Kraftfull. Bra och fylligt ljud. Användarvänlig.
  Saknar lite upplösning.

  Onkyo TX-NR509

  Mycket för pengarna

  Onkyos receiver är testets billigaste och har nätverk och streaming. Att den dessutom låter bra gör den till en seriös kandidat i ett jämnt startfält.

  Bra dynamik. Användarvänlig. Nätverksfunktion.
  Saknar lite upplösning.
  forfatter

  Geir Gråbein Nordby

  (f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

  Kommentarer


  Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

  Subscribe
  Notify of
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Följ Ljud & Bild
  Send this to a friend