TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Onkyo TX-NR509

Mycket för pengarna

Onkyos receiver är testets billigaste och har nätverk och streaming. Att den dessutom låter bra gör den till en seriös kandidat i ett jämnt startfält.

forfatter
Publicerad 2011-10-21 - 05:21
L&B tycker
Bra dynamik. Användarvänlig. Nätverksfunktion.
Saknar lite upplösning.
Specifikationer
 • 5 x 80 watt (8 ohm)
 • 3D och ljudretur
 • HDMI: 4 in, 1 ut
 • Audyssey 2EQ-rumskorrektion
 • Nätverk (AirPlay är tillbehör)
 • Fjärr-app till iPod

Nya TX-NR509 är Onkyos billigaste med nätverksfunktion. Använd nätverkskabel eller köp till den trådlösa USB-dongeln UWF-1 för en dryg femhundring. Receivern har fem slutsteg men avkodar 7.1-surround för den som har ett extra stereoslutsteg eller aktiva högtalare. Förutom HD-ljud från uppemot fyra källor, med jitter-reduktion, har Onkyo-receivern Audyssey 2EQ-rumskorrektion, som fintrimmar ljudet från högtalarna på tre sittplatser. Menysystemet är mycket användarvänligt och överskådligt och täcker bara delar av videobilden.

Via nätverksanslutningen kan receivern streama musik direkt från en nätverksansluten dator och den klarar flera musikstreaming-tjänster. De flesta är dock mest intressanta för amerikanska användare, och vi europeiska Spotify-användare måste gå upp ett snäpp till TX-NR609. AirPlay kan köpas till via en extern adapter som kostar ungefär en tusenlapp. Apples Airport Express gör samma jobb.

Kopplad till nätverket kan du fjärrstyra receivern med en särskild app för iPod och iPad, vilket är mer överskådligt än med fjärrkontrollen. Du kan bland annat styra nätverksdatorns musikbibliotek direkt från iPoden. En iPod-kompatibel USB-port sitter på fronten.

Ljudkvalitet
I stereo påminner Onkyo ganska mycket om Pioneer i klangen. Pioneer känns pyttelite mer upplöst i övertonerna, medan Onkyo kanske har lite mer kraft i basen. Men skillnaderna är marginella. Klangkaraktären får betraktas som neutral, med tämligen god dynamik och kontroll. I Direct-läge får signalen en kortare vandring och ljudet blir renare. Fast då passerar den också ljudinställningar som kompenserar för rummets påverkan. Prova dig fram!
En receiver i den här prisklassen saknar naturligtvis en aning upplösning, och det gäller även TX-NR509. Men det finns gott om kraft, och vi tycker att musiken framträder fint.

Rumskorrektionen är effektiv och snabb att ställa in och funkar fint i surround. Bara en liten justering behövs efteråt, vilket är enkelt att göra eftersom ljudet inte stängs av när man öppnar inställningsmenyn – man kan ställa in fördröjning i realtid. Tidigare generationer Onkyo-förstärkare har inte kunnat detta.

I surround föredrar vi vanlig ljudavkodning i stället för Direct-läget, eftersom klangen i varje högtalare är mer anpassad och ljudbilden blir mer sömlös. Precis som de övriga bör den avlastas av en subbas i basregistret.

Film i surround är levande och dialogen är klar. TX-NR509 klämmer ut mycket ur högtalarna, och sammantaget är detta en väldigt underhållande biomaskinist till ett angenämt pris.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Också i detta test:

Sammanfattning

Häftig surround för en billig peng

Först när man har lite kraft under pansaret kan man börja prata om fängslande hemmabioupplevelser på allvar. Och som de här receivrarna bevisar så behöver det inte vara dyrt.

Kenwood RV-7000

Inte hela vägen

Kenwood RV-7000 är 3D-förberedd men dessvärre en omodern maskin i övrigt.

Låter bra.
Inte särskilt lättanvänd. Saknar auto-setup. Saknar skärmmeny. Klämterminaler.

Denon AVR-1912

Bäst i klassen

AVR-1912 är den billigaste vi känner till som har AirPlay. Den är dessutom den hemmabioreceiver för under 5 000 kronor som låter bäst.

Låter toppen i stereo. Avancerad rumskorrektion. Mycket välutrustad.
Aningen begränsat med kraft.

Pioneer VSX-921

Välutrustat välljud

Pioneer satsar på mycket för pengarna. VSX-921 är en äkta 7.1-receiver med AirPlay, enkel installation och bra ljud.

Låter bra. Lättskött. Välutrustad.
Saknar en smula upplösning.

Yamaha RX-V471

Användarvänlig och bra

Yamaha har satsat på att göra sin RX-V471 till klassens mest lättskötta. Den saknar bara lite finesser.

Kraftfull. Bra och fylligt ljud. Användarvänlig.
Saknar lite upplösning.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend