TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Yamaha RX-V471

Användarvänlig och bra

Yamaha har satsat på att göra sin RX-V471 till klassens mest lättskötta. Den saknar bara lite finesser.

forfatter
Publicerad 2011-10-21 - 05:28
L&B tycker
Kraftfull. Bra och fylligt ljud. Användarvänlig.
Saknar lite upplösning.
Specifikationer
 • 5 x 85 watt (6 0hm)
 • 3D och ljudretur
 • HDMI: 4 in, 1 ut
 • YPAO-rumskorrektion

I den nya serien hemmabioreceivrar sätter Yamaha användarvänligheten i högsätet. Menysystemet är helt nytt och otroligt överskådligt. Dessutom har den programmerbara fjärrkontrollen fyra SCENE-knappar som kan programmeras för att utföra flera funktioner. Kanske vill du att en av dem ska sätta på TV:n och receivern, ställa in båda på rätt kanal och dessutom sätta på Blu-ray-spelaren? En annan kan stänga av Blu-ray-spelaren, sätta på TV-boxen och byta kanal på TV:n … Du bestämmer helt själv – fast det tar lite tid att sätta sig in i hur man gör.

RX-V471 är en renodlad 5.1-receiver, fast med 24 bit/192 kHz-avkodning av samtliga kanaler för att HD-ljudet ska låta äkta. Den har jitter-reduktion på alla fyra HDMI-ingångarna, samt en iPod-kompatibel USB-port på fronten. Yamahas rumskorrektion heter YPAO och korrigerar ljudet på en enda plats i soffan.

Den här receivern har ingen nätverksanslutning. Men den får plus i kanten för att den är lättskött, även om teckenfönstret inte visar vad som händer i menysystemet, så man måste använda TV:n som skärm. Detta är ett problem för alla som har en projektor eftersom dess fläkt påverkar autokalibreringen.

Ljudkvalitet
Med musik i stereo målar Yamaha upp en behaglig ljudbild. Den är lite lenare i övertonregistret än Pioneer och Onkyo, vilket gör att vassa kvinnoröster är trivsammare att lyssna på, och RX-V471 är rent allmänt lite varmare och fylligare i klangen. Men den når inte hela vägen upp till Denon. Å andra sidan kan Yamaha-receivern pressas lite hårdare innan den går i förvrängning.

Musik och film i surround låter bäst i Direct-läge om rummet är symmetriskt. Då har Yamaha en riktigt stor och öppen ljudbild. Men helt sömlös är den inte efter auto-inställningen, vi tycker att bakkanalerna skulle ha haft längre fördröjning i vårt testrum så att de blev mer diffusa. Vi gillar att Yamahas avstånd anges med exakta 5-cm-intervall för varje kanal, och att RX-V471 inte stänger av ljudet när man gör manuella inställningar. Observera dock att inställningsmenyn är inaktiverad i Direct-läge.

Sammantaget har Yamaha ett väldigt bra ljud, dialogen är ren och klar utan att den låter analytisk, och det finns god kontroll på dunder och brak. Tillsammans med en subbas är det imponerande hur bra den gör ifrån sig. Utan subbas tappar den andan fortare, precis som man kan förvänta sig i den här prisklassen.

Det enda vi saknar hos Yamaha är nätverk och streaming, det hade utökat användningsområdet och verkligen gjort RX-V471 till ett nav i en underhållningscentral.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Också i detta test:

Sammanfattning

Häftig surround för en billig peng

Först när man har lite kraft under pansaret kan man börja prata om fängslande hemmabioupplevelser på allvar. Och som de här receivrarna bevisar så behöver det inte vara dyrt.

Kenwood RV-7000

Inte hela vägen

Kenwood RV-7000 är 3D-förberedd men dessvärre en omodern maskin i övrigt.

Låter bra.
Inte särskilt lättanvänd. Saknar auto-setup. Saknar skärmmeny. Klämterminaler.

Denon AVR-1912

Bäst i klassen

AVR-1912 är den billigaste vi känner till som har AirPlay. Den är dessutom den hemmabioreceiver för under 5 000 kronor som låter bäst.

Låter toppen i stereo. Avancerad rumskorrektion. Mycket välutrustad.
Aningen begränsat med kraft.

Pioneer VSX-921

Välutrustat välljud

Pioneer satsar på mycket för pengarna. VSX-921 är en äkta 7.1-receiver med AirPlay, enkel installation och bra ljud.

Låter bra. Lättskött. Välutrustad.
Saknar en smula upplösning.

Onkyo TX-NR509

Mycket för pengarna

Onkyos receiver är testets billigaste och har nätverk och streaming. Att den dessutom låter bra gör den till en seriös kandidat i ett jämnt startfält.

Bra dynamik. Användarvänlig. Nätverksfunktion.
Saknar lite upplösning.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend