TEST: Huawei MateBook X Pro

Samma recept med små försämringar

Huawei MateBook X Pro har kommit i en ny version som är sämre än föregångarna. Tiden står inte stilla – men det gör uppenbarligen Huawei.
Karakter
Huawei MateBook X Pro
Ljud & Bild tycker
Snygg skärm med hög upplösning. Plus design och byggkvalitet från översta hyllan och ett strålande ljud.
Batteritiden är medelmåttig, prestanda likaså. Huawei använder gammal teknik till minnet och får inte ut tillräckligt ur specifikationerna.
Specifikationer
  • Processor: 1,8 GHz Intel Core i7- 10510U quad-core
  • Skärm: 13,9-tums LTPS 3K touch, 3000 x 2000 (260 ppi)
  • Minne: 16 GB LPDDR3-RAM, 1 TB SSD
  • Grafik: NVIDIA GeForce MX250
  • Operativsystem: Microsoft Windows 10 Pro, 64 bit
  • Mått/vikt: 304 x 14,6 x 217 mm/1,33 kg
  • Batteri: 56 Wh
  • Egenskaper: 1 Mp-webbkamera, Wi-Fi 5, Bluetooth 5.0, NFC, 2 x USB-C, USB 3.0, 3,5 mm minijack, fingeravtrycksläsare
  • Webb: https://consumer.huawei.com/se/
Prestanda

Produktsida
Annons
Annons
forfatter

Huaweis Premium-serie med bärbara datorer presenterades för första gången 2016 i samband med det årets Mobile World Congress i Barcelona. Sedan kom MateBook X och till sist lanserade Huawei den populära MateBook X Pro 2018, som vår recensent gav 6 stjärnor och Ljud & Bilds särskilda rekommendation.

Men trots populariteten släpptes inte 2019-efterträdaren på marknaden i Danmark. Det är först med 2020-modellen av MateBook X Pro som Huawei är tillbaka i butikerna med en premium-laptop som kan ta upp kampen med konkurrenter som Apples senaste 13-tums MacBook Pro och Dell XPS 13.

Utseende och konstruktion

Jämfört med sina föregångare har årets utgåva av Huawei MateBook X Pro inte förändrats en gnutta när det gäller design och material. Precis som Microsoft Surface Laptop 3 har MateBook X Pro som alltid det nästan kvadratiska 3:2-skärmformatet. Men utöver formfaktorn, som alltså inte är så avlång, påminner Huaweis senaste ultrabärbara dator vid första anblicken om en nyare MacBook Pro – inklusive elegant design, aluminiumskal och en byggkvalitet av högsta klass. Återigen, precis som föregångarna.

En läcker designdetalj är att webbkameran har flyttat ner till en knapp på tangentbordet, vilket borde lugna den typen av användare som annars skulle ha satt en bit tejp över kamerahålet ovanför skärmen. Och pekplattan är stor och bekväm att arbeta med.

På vänster sida sitter två USB-C-portar och på höger sida har Huawei fått plats med en USB-A. De skickar med en adapter med HDMI-utgång och en extra USB-port. Däremot saknar MateBook X Pro tyvärr kortläsare.

Vid första anblicken ser Huaweis senaste ultrabärbara ut som en nyare MacBook Pro: elegant design, aluminiumskal och byggkvalitet av högsta klass. (Foto: Huawei)

Skärm och ljud

Den största fördelen med Huawei MateBook X Pro är utan tvekan den tjusiga 3K-skärmen som inte har förändrats sedan den första MateBook X Pro-modellen 2018.

Skärmen har som sagt det smått ovanliga 3:2-formatet, vilket framför allt kan vara en fördel när man surfar med webbläsaren eller arbetar i klassiska produktivitetsverktyg som Word och Excel – däremot får man svarta fält över och under bilden och kommer lite längre bort från biokänslan med Netflix och YouTube.

Skärmen är skarp och har utmärkt kontrast. Ljusstyrkan hade dock kunnat vara lite bättre.

Kanten runt skärmen är väldigt smal, vilket gör att man får ett synbart större arbetsområde än på en stor del av konkurrerande datorer i samma prisklass, inte minst den senaste MacBook Pro.

Stereohögtalarna sitter på var sin sida om tangentbordet. De spelar högt och rent, och maskinen har Dolby Atmos-certifiering så det finns inget nämnvärt att klaga på i ljudavdelningen.

Eftersom 3K-skärmen har”screen-to-body ratio” på 91 % sitter webbkameran gömd i tangentbordet. (Foto: Peter Gotschalk)

Prestanda och funktioner

Nä, om man ska klaga på något så måste det vara att MateBook X Pro, trots sitt höga pris och sin utmärkta utrustning på papperet, har sämre prestanda än förväntat.

I benchmark-testet får den se sig besegrad i nästan alla kategorier av mycket billigare konkurrenter – till exempel Acer Swift 5 och HP Spectre x360 13 – och det är inte särskilt mycket bättre när man använder den till vardags. Naturligtvis klarar datorn de flesta vanliga uppgifter utan problem, men så fort det handlar om tyngre arbete – till exempel bild- och videoredigering – är det som om MateBook X Pro tappar andan. Det är väldigt märkligt med tanke på att vårt testexemplar levereras med tionde generationens Intel Core i7-processor och NVIDIA GeForce MX250 GPU för att bistå med grafiska beräkningar. Men en förklaring kan vara att Huawei har valt att spara in på det inbyggda minnet. MateBook X Pro har visserligen 16 GB RAM men dessvärre har Huawei valt den mindre strömförbrukande men desto långsammare LPDDR3-typen, vilket försvagar maskinens prestanda.

Det mindre strömkrävande minnet gör faktiskt inte heller underverk för batteritiden, som i stort sett motsvarar vad konkurrenterna i prisklassen kan erbjuda. Dessutom blir datorn snabbt alldeles för varm om den pressas. Irriterande!

Tack vare Huaweis så kallade Multi-screen Collaboration, som kommer från Huawei Share-funktionen, kan man dra filer från mobiltelefonen till datorn och skapa ett samspel mellan de två enheterna. Man kan därför också använda MateBook X Pros tangentbord, kamera, mikrofon och mus med mobilen. (Foto: Huawei)

Slutsats

Det är ingen tvekan om att Huawei gärna vill att MateBook X Pro ska vara ett slags Windows 10-alternativ till Apples MacBook Pro. Det kinesiska företaget kommer knappast att erkänna det offentligt, men om man tvivlar så är det bara att titta på datorns design och namn.

Och 2018 var jämförelsen inte orimlig heller. Problemet är att 2020-utgåvan av Huawei MateBook X Pro inte har förändrats mycket sedan 2018. Bara processorn och grafikkortet har uppdaterats, fast det får Huawei enkelt inte ut tillräckligt mycket av, nästan tvärtom.

När det gäller rena prestanda får man därför mer för pengarna genom att investera i en Windows-maskin från någon annan tillverkare, till exempel Acer, Dell eller HP. Om däremot prestanda inte är det mest väsentliga kan vi dock fortfarande rekommendera Huawei MateBook X Pro, för när det gäller bland annat design, ljud och skärm är den kinesiska laptopen fortfarande en av de bästa på marknaden.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 19 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.

0 / 5. Antal röster: 0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.
Annons
Annons

Läs också

Unik bärbar dator för kreativa proffs med begränsad budget. Skärmen är smart, men kostar därefter.
LaCies svindyra SSD-docka är så snabb att man jublar och nästan glömmer bort hur mycket den kostar.
Lilla MacBook Air har genomgått en osynlig men enorm förvandling till det bättre.
Apples egen processor har gjort MacBook Pro till den grymmaste bärbara 13-tummaren vi har testat.
Fujifilm X-T200 är en perfekt första kamera för nyfikna fotografer.
Asus ZenBook Flip S UX371 är bland de bästa hybrid-laptops som kan köpas för pengar just nu. Speciellt skärmen är helt fantastisk.
Sony-zoomen kostar en del, men den tekniska prestandan gör priset försvarbart.
Så välutrustad och så riktig. Primare I35 Prisma talar sanning, med kontrollerat ljud och elegant klang. Och den spelar de format och tjänster som krävs.
Unik bärbar dator för kreativa proffs med begränsad budget. Skärmen är smart, men kostar därefter.
Sony har krympt sin bästa allround-kamera, den har både positiva och negativa sidor.
JBL 4349 är inte som andra högtalare. De är mycket, mycket fetare!
Philips har förenat sin färgstarka OLED-TV med en potent ljudlimpa från Bowers & Wilkins. Resultatet är en riktig dröm-TV!
Ledvance har gett sig in i kampen om att leverera smarta lampor till det smarta hemmet. Det är lätt - och inte särskilt dyrt.
Robotdammsugaren är en självgående dator som kan dammsuga, tvätta golvet – och vakta huset.
Slimmade högtalare med fullvuxen bas är inte så lätta att hitta – om de inte heter PMC.
Är du sugen på tvättäkta 8K-upplösning men vill inte betala en förmögenhet? Då kan Samsung Q700T vara rätt medicin.