Search
Generic filters
TEST

Huawei MateBook X Pro

 itemprop
TESTHuawei MateBook X Pro
Huawei MateBook X Pro

Samma recept med små försämringar

Huawei MateBook X Pro har kommit i en ny version som är sämre än föregångarna. Tiden står inte stilla – men det gör uppenbarligen Huawei.

Ljud & Bild tycker

Snygg skärm med hög upplösning. Plus design och byggkvalitet från översta hyllan och ett strålande ljud.
Batteritiden är medelmåttig, prestanda likaså. Huawei använder gammal teknik till minnet och får inte ut tillräckligt ur specifikationerna.
 • Processor: 1,8 GHz Intel Core i7- 10510U quad-core
 • Skärm: 13,9-tums LTPS 3K touch, 3000 x 2000 (260 ppi)
 • Minne: 16 GB LPDDR3-RAM, 1 TB SSD
 • Grafik: NVIDIA GeForce MX250
 • Operativsystem: Microsoft Windows 10 Pro, 64 bit
 • Mått/vikt: 304 x 14,6 x 217 mm/1,33 kg
 • Batteri: 56 Wh
 • Egenskaper: 1 Mp-webbkamera, Wi-Fi 5, Bluetooth 5.0, NFC, 2 x USB-C, USB 3.0, 3,5 mm minijack, fingeravtrycksläsare
 • Webb: https://consumer.huawei.com/se/
Visa mer
Visa mindre

Riktpris.pris 21000 kr

 • Geekbench 5: 808 singlecore, 3 258 multicore
 • Geekbench 4: 3 726 singlecore, 12 739 multicore
 • PCMark 10: 2 882
 • 3DMark Sky Diver: 7 542
 • Cinebench R15: 53,13 fps/336 cb
 • HDTach: 1 518,5 MB/s
 • Batteritest: 4:02 h

Huaweis Premium-serie med bärbara datorer presenterades för första gången 2016 i samband med det årets Mobile World Congress i Barcelona. Sedan kom MateBook X och till sist lanserade Huawei den populära MateBook X Pro 2018, som vår recensent gav 6 stjärnor och Ljud & Bilds särskilda rekommendation.

Men trots populariteten släpptes inte 2019-efterträdaren på marknaden i Danmark. Det är först med 2020-modellen av MateBook X Pro som Huawei är tillbaka i butikerna med en premium-laptop som kan ta upp kampen med konkurrenter som Apples senaste 13-tums MacBook Pro och Dell XPS 13.

Utseende och konstruktion

Jämfört med sina föregångare har årets utgåva av Huawei MateBook X Pro inte förändrats en gnutta när det gäller design och material. Precis som Microsoft Surface Laptop 3 har MateBook X Pro som alltid det nästan kvadratiska 3:2-skärmformatet. Men utöver formfaktorn, som alltså inte är så avlång, påminner Huaweis senaste ultrabärbara dator vid första anblicken om en nyare MacBook Pro – inklusive elegant design, aluminiumskal och en byggkvalitet av högsta klass. Återigen, precis som föregångarna.

En läcker designdetalj är att webbkameran har flyttat ner till en knapp på tangentbordet, vilket borde lugna den typen av användare som annars skulle ha satt en bit tejp över kamerahålet ovanför skärmen. Och pekplattan är stor och bekväm att arbeta med.

På vänster sida sitter två USB-C-portar och på höger sida har Huawei fått plats med en USB-A. De skickar med en adapter med HDMI-utgång och en extra USB-port. Däremot saknar MateBook X Pro tyvärr kortläsare.

Vid första anblicken ser Huaweis senaste ultrabärbara ut som en nyare MacBook Pro: elegant design, aluminiumskal och byggkvalitet av högsta klass. (Foto: Huawei)

Skärm och ljud

Den största fördelen med Huawei MateBook X Pro är utan tvekan den tjusiga 3K-skärmen som inte har förändrats sedan den första MateBook X Pro-modellen 2018.

Skärmen har som sagt det smått ovanliga 3:2-formatet, vilket framför allt kan vara en fördel när man surfar med webbläsaren eller arbetar i klassiska produktivitetsverktyg som Word och Excel – däremot får man svarta fält över och under bilden och kommer lite längre bort från biokänslan med Netflix och YouTube.

annons

Skärmen är skarp och har utmärkt kontrast. Ljusstyrkan hade dock kunnat vara lite bättre.

annons

Kanten runt skärmen är väldigt smal, vilket gör att man får ett synbart större arbetsområde än på en stor del av konkurrerande datorer i samma prisklass, inte minst den senaste MacBook Pro.

Stereohögtalarna sitter på var sin sida om tangentbordet. De spelar högt och rent, och maskinen har Dolby Atmos-certifiering så det finns inget nämnvärt att klaga på i ljudavdelningen.

Eftersom 3K-skärmen har”screen-to-body ratio” på 91 % sitter webbkameran gömd i tangentbordet. (Foto: Peter Gotschalk)

Prestanda och funktioner

Nä, om man ska klaga på något så måste det vara att MateBook X Pro, trots sitt höga pris och sin utmärkta utrustning på papperet, har sämre prestanda än förväntat.

I benchmark-testet får den se sig besegrad i nästan alla kategorier av mycket billigare konkurrenter – till exempel Acer Swift 5 och HP Spectre x360 13 – och det är inte särskilt mycket bättre när man använder den till vardags. Naturligtvis klarar datorn de flesta vanliga uppgifter utan problem, men så fort det handlar om tyngre arbete – till exempel bild- och videoredigering – är det som om MateBook X Pro tappar andan. Det är väldigt märkligt med tanke på att vårt testexemplar levereras med tionde generationens Intel Core i7-processor och NVIDIA GeForce MX250 GPU för att bistå med grafiska beräkningar. Men en förklaring kan vara att Huawei har valt att spara in på det inbyggda minnet. MateBook X Pro har visserligen 16 GB RAM men dessvärre har Huawei valt den mindre strömförbrukande men desto långsammare LPDDR3-typen, vilket försvagar maskinens prestanda.

annons

Det mindre strömkrävande minnet gör faktiskt inte heller underverk för batteritiden, som i stort sett motsvarar vad konkurrenterna i prisklassen kan erbjuda. Dessutom blir datorn snabbt alldeles för varm om den pressas. Irriterande!

Tack vare Huaweis så kallade Multi-screen Collaboration, som kommer från Huawei Share-funktionen, kan man dra filer från mobiltelefonen till datorn och skapa ett samspel mellan de två enheterna. Man kan därför också använda MateBook X Pros tangentbord, kamera, mikrofon och mus med mobilen. (Foto: Huawei)

Slutsats

Det är ingen tvekan om att Huawei gärna vill att MateBook X Pro ska vara ett slags Windows 10-alternativ till Apples MacBook Pro. Det kinesiska företaget kommer knappast att erkänna det offentligt, men om man tvivlar så är det bara att titta på datorns design och namn.

Och 2018 var jämförelsen inte orimlig heller. Problemet är att 2020-utgåvan av Huawei MateBook X Pro inte har förändrats mycket sedan 2018. Bara processorn och grafikkortet har uppdaterats, fast det får Huawei enkelt inte ut tillräckligt mycket av, nästan tvärtom.

När det gäller rena prestanda får man därför mer för pengarna genom att investera i en Windows-maskin från någon annan tillverkare, till exempel Acer, Dell eller HP. Om däremot prestanda inte är det mest väsentliga kan vi dock fortfarande rekommendera Huawei MateBook X Pro, för när det gäller bland annat design, ljud och skärm är den kinesiska laptopen fortfarande en av de bästa på marknaden.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
Logga in för att läsa vidare.


  Subscribe
  Notify of
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments

  Alternativ till Huawei MateBook X Pro

   data-srcset

  Gaming-PC till axelremsväskan

  Asus pyttelilla laptop är ett charmtroll med lika mycket muskler som en fullvuxen gaming-dator. Och den är inte ens dyr!

   data-srcset

  Klart du ska ha en chromebook!

  Mac eller PC? Varför inte välja det tredje alternativet i stället? Vi testar tre chromebooks i olika prisklasser. Vilken av dem ska du ha?

  (Foto: Hewlett Packard)

  Konsten att bygga den perfekta hybriden

  HP Spectre x360 vill så gärna vara en designpärla i lyxklassen. Prislappen är därefter. Men datorn missar målet på framför allt en punkt.

  (Foto: MSi)

  Gaming för vuxna proffs

  Flytta på er, ungar! MSi har byggt en gaming-laptop som lockar fram barnet i medelålders män med ordning på ekonomin.