TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

Toshiba Chromebook CB30

Billigast och bäst

Toshiba Chromebook CB 30 är en angenäm överraskning. Man får testets avgjort bästa dator för bara tvåtusen kronor.

forfatter
Publicerad 2015-02-19 - 05:00
L&B tycker
Fantastiskt prisvärd. Höga prestanda, godkänd bildkvalitet och datorn är relativt lätt men ändå rejäl och robust.
Batteritiden på nio timmar är kortast i startfältet och designen är lite för plastig och anonym.
Specifikationer
 • Operativsystem: Chrome OS
 • Skärm: 13,3-tums LED, 1366 x 768
 • Processor: 1,4 GHz Intel Celeron 2955U
 • Internminne: 2 GB
 • Minne: 16 GB +SDXC (max 64 GB)
 • Kamera: HD web
 • Trådlöst: 802.11 a/g/n, Bluetooth 4.0
 • Anslutning: 2 x USB 3.0, HDMI, SD-kort
 • Mått: 32,86 x 22,7 x 20 cm
 • Vikt: 1,5 kg
 • Batteri: Upp till 9 timmar
Riktpris: 2000Pr. 2015-02-19 Produktsida

Vid första anblicken ser inte Toshiba Chromebook CB 30 direkt pråligt ut. Den verkar snarare lite plastig och billig – fast det är den ju också med tanke på att det står 2 000 kronor på prislappen. Och tittar man närmare på datorn så märker man att den är robust. Även om vikten på 1,5 kilo är i mesta laget så är det inte värre än att man kan leva med det. Både vikten och storleken beror på att skärmen är 13,3 tum stor, men skärmytan är precis så liten att upplösningen på 1366 x 768 inte är för låg. Lyckligtvis är skärmen ljusstark och bilden är skarp.

Man skriver bra, tangentbordet är absolut godkänt. Knapparna har ingen lång slaglängd men de sitter på lagom avstånd från varandra.

Mest imponerande är dock prestanda, som är bäst i testet trots att Toshiba CB 30 är billigast. Det sitter en Intel Celerion-processor på insidan av nästan samma typ som i konkurrenten från ASUS, men med ett Browsermark 2.1-resultat på 3288 poäng är Toshibas Chromebook ungefär en tredjedel snabbare än de övriga testdeltagarna. Vi tappade hakan rejält.

Ska vi till sist plocka fram de kritiska glasögonen så har CB 30 en något sämre batteritid än konkurrenterna, även om den bör kunna räcka till en hel dags arbete utan att behöva laddas.

Slutsats
Testets bästa produkt är också den billigaste. Skärmen på 13,3 tum ger en ljusstark och förhållandevis skarp bild och prestanda är med god marginal testets bästa. Visst är Toshibas dator större och tyngre än ASUS C200 men den är välbyggd och rejäl, även om designen i ärlighetens namn inte är något att skriva hem om. Ändå måste vi säga att Toshiba Chromebook CB 30 är ett riktigt bra köp!

Toshiba_CB30_hinten_d813f1c2f2

Också i detta test:

HP Chromebook 14

Både för stor och för dyr

Hewlett-Packard tycks ha missförstått hela Chromebook-konceptet.

Snygg design i fräscha färger och lång batteritid.
Eländiga prestanda och en jätteskärm som gör datorn stor och tung, trots att upplösningen är likadan som i andra maskiner med mindre skärmyta. För dyr med tanke på alla brister.

ASUS C200MA-KX003

Kräver bra ögon

ASUS Chromebook C200 har acceptabla prestanda, men tangentbord och skärm får bottenbetyg.

Väger bara 1,15 kilo och är smidig att ha med sig. Prestanda är godkända och batteritiden är toppen.
Både skärm och tangentbord lämnar en hel del att önska. Skärmen är matt och ljussvag, tangenterna sitter för nära varandra och det är rent allmänt svårt att se vilka siffror eller bokstäver som står på dem.
forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Berlin: Logitech vill vara kreatörernas bästa vän Logitech avslöjar en stor satsning på den kreativa och lekfulla publiken. Vi är på Logi Play i Berlin.
Minecraft ska locka unga att återvinna elektronik Elgiganten och Microsoft inleder samarbete med spelet Minecraft i centrum. Unga spelare ska utbildas i att återvinna gamla elektronikprodukter.
Skarpaste ultraportabla någonsin Dell XPS 13 Plus är den skarpast designade ultrabook-datorn vi någonsin har sett. Nästan för designad, faktiskt.
Kontorsutrustning behöver inte vara grå Logitech lanserar nya webbkameror och headset för kontoret - i fräscha färger
Lenovo lanserar ny vikbar 16-tums bärbar dator Två år efter att den första vikbara datorn kom ut på marknaden är Lenovo nu redo med en uppföljare till X1 Fold. Den nya modellen erbjuder bland annat en större skärm och slankare chassi.
Huawei är tillbaka! Kinesiska Huawei lanserar smartklocka, ny bärbar dator och surfplatta på årets största elektronikmässa
Följ Ljud & Bild