Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: ASUS C200MA-KX003

Kräver bra ögon

ASUS Chromebook C200 har acceptabla prestanda, men tangentbord och skärm får bottenbetyg.

Av / 2015-02-19 - 05:00
ASUS C200MA-KX003
Peter Gotschalk

Testets minsta Chromebook är inte billigast, fast det borde den nog ha varit. För även om den har fina prestanda och en fantastisk batteritid på nästan 11 timmar så har ASUS snålat in lite väl mycket på tangentbord och skärm.

Chrome-webbläsaren är ju mer eller mindre kärnan i varje Chromebook-dator, och på det området klarar sig C200 helt acceptabelt i vårt benchmark-test som vi gjort med testprogrammet Browsermark 2.1. Resultatet 2237 poäng är respektabelt och inte heller till vardags upplever vi att maskinen tappar andan ens när vi kör åtskilliga webb-applikationer samtidigt. Datorn kan köra nästan 11 timmar på en laddning, och därmed är batteritiden imponerande lång.

Nej, det är varken storleken eller kapaciteten vi stör oss på. Med en upplösning på 1366 x 768 pixlar är skärmstorleken 11,6 tum inte för lite, men däremot är inte skärmen särskilt ljusstark, och färgerna känns matta och tråkiga. Värst av allt är tangentbordet, som är allt annat än användarvänligt. Tangenterna har godkänd slaglängd men sitter mycket nära varandra, det är nästan inget motstånd i dem och både siffror och bokstäver är skrivna så tunt på knapparna att man har mycket svårt att se vad det står om inte ljusförhållandena är helt optimala. Och eftersom datorn inte har belysta tangenter så är man helt vilsen om man ska använda den på kvällen.

Slutsats
ASUS Chromebook C200 kör visserligen tillräckligt snabbt och batteritiden är imponerande, men skärmen är ljussvag och har matta färger, och tangentbordet ska man inte försöka använda om man har glasögon eller om dagsljuset håller på att försvinna. Det är helt enkelt för svårt att läsa vad som står på varje tangent, och de sitter tätare än vad som är bekvämt.

ASUS_C200_Chromebook__4__8_4e9361ab1e

Home tycker

Väger bara 1,15 kilo och är smidig att ha med sig. Prestanda är godkända och batteritiden är toppen. Både skärm och tangentbord lämnar en hel del att önska. Skärmen är matt och ljussvag, tangenterna sitter för nära varandra och det är rent allmänt svårt att se vilka siffror eller bokstäver som står på dem.

Också i detta test:

Chromebook-datorer

HP Chromebook 14

Både för stor och för dyr

Hewlett-Packard tycks ha missförstått hela Chromebook-konceptet.

Snygg design i fräscha färger och lång batteritid.
Eländiga prestanda och en jätteskärm som gör datorn stor och tung, trots att upplösningen är likadan som i andra maskiner med mindre skärmyta. För dyr med tanke på alla brister.
Läs hela testet

Toshiba Chromebook CB30

Billigast och bäst

Toshiba Chromebook CB 30 är en angenäm överraskning. Man får testets avgjort bästa dator för bara tvåtusen kronor.

Fantastiskt prisvärd. Höga prestanda, godkänd bildkvalitet och datorn är relativt lätt men ändå rejäl och robust.
Batteritiden på nio timmar är kortast i startfältet och designen är lite för plastig och anonym.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Köp en – betala för tre

Två-i-ett-PC som har allt

Fanken, vad snabbt det går!

För två år sedan hade den kostat det dubbla

Utmärkt allround-Mac

Osynligt mesh som inte ska gömmas undan

Mac in Black

Cool egoistist-router

Den här blir laptop-användare beroende av

Häftigare surfplatta finns inte

Chromebooks för skolbänken

Gröna framsteg i små steg

Ljud & Bild
Rulla till toppen