TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

ASUS C200MA-KX003

Kräver bra ögon

ASUS Chromebook C200 har acceptabla prestanda, men tangentbord och skärm får bottenbetyg.

forfatter
Publicerad 2015-02-19 - 05:00
L&B tycker
Väger bara 1,15 kilo och är smidig att ha med sig. Prestanda är godkända och batteritiden är toppen.
Både skärm och tangentbord lämnar en hel del att önska. Skärmen är matt och ljussvag, tangenterna sitter för nära varandra och det är rent allmänt svårt att se vilka siffror eller bokstäver som står på dem.
Specifikationer
 • Operativsystem: Chrome OS
 • Skärm: 11,6-tums LED, 1366 x 768
 • Processor: Intel Celeron N2830
 • Internminne: 4 GB
 • Minne: 32 GB + SD (max 32 GB)
 • Kamera: HD web
 • Trådlöst: 802.11 ac/a/b/g/n, Bluetooth 4.0
 • Anslutning: USB 2.0, USB 3.0, HDMI, SD-kort
 • Mått: 30,43 x 20 x 1,98 cm
 • Vikt: 1,15 kg
 • Batteri: 3-cells 48 Wh, upp till 11 timmar
Riktpris: 2700Pr. 2015-02-19 Produktsida

Testets minsta Chromebook är inte billigast, fast det borde den nog ha varit. För även om den har fina prestanda och en fantastisk batteritid på nästan 11 timmar så har ASUS snålat in lite väl mycket på tangentbord och skärm.

Chrome-webbläsaren är ju mer eller mindre kärnan i varje Chromebook-dator, och på det området klarar sig C200 helt acceptabelt i vårt benchmark-test som vi gjort med testprogrammet Browsermark 2.1. Resultatet 2237 poäng är respektabelt och inte heller till vardags upplever vi att maskinen tappar andan ens när vi kör åtskilliga webb-applikationer samtidigt. Datorn kan köra nästan 11 timmar på en laddning, och därmed är batteritiden imponerande lång.

Nej, det är varken storleken eller kapaciteten vi stör oss på. Med en upplösning på 1366 x 768 pixlar är skärmstorleken 11,6 tum inte för lite, men däremot är inte skärmen särskilt ljusstark, och färgerna känns matta och tråkiga. Värst av allt är tangentbordet, som är allt annat än användarvänligt. Tangenterna har godkänd slaglängd men sitter mycket nära varandra, det är nästan inget motstånd i dem och både siffror och bokstäver är skrivna så tunt på knapparna att man har mycket svårt att se vad det står om inte ljusförhållandena är helt optimala. Och eftersom datorn inte har belysta tangenter så är man helt vilsen om man ska använda den på kvällen.

Slutsats
ASUS Chromebook C200 kör visserligen tillräckligt snabbt och batteritiden är imponerande, men skärmen är ljussvag och har matta färger, och tangentbordet ska man inte försöka använda om man har glasögon eller om dagsljuset håller på att försvinna. Det är helt enkelt för svårt att läsa vad som står på varje tangent, och de sitter tätare än vad som är bekvämt.

ASUS_C200_Chromebook__4__8_4e9361ab1e

Också i detta test:

HP Chromebook 14

Både för stor och för dyr

Hewlett-Packard tycks ha missförstått hela Chromebook-konceptet.

Snygg design i fräscha färger och lång batteritid.
Eländiga prestanda och en jätteskärm som gör datorn stor och tung, trots att upplösningen är likadan som i andra maskiner med mindre skärmyta. För dyr med tanke på alla brister.

Toshiba Chromebook CB30

Billigast och bäst

Toshiba Chromebook CB 30 är en angenäm överraskning. Man får testets avgjort bästa dator för bara tvåtusen kronor.

Fantastiskt prisvärd. Höga prestanda, godkänd bildkvalitet och datorn är relativt lätt men ändå rejäl och robust.
Batteritiden på nio timmar är kortast i startfältet och designen är lite för plastig och anonym.
forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Berlin: Logitech vill vara kreatörernas bästa vän Logitech avslöjar en stor satsning på den kreativa och lekfulla publiken. Vi är på Logi Play i Berlin.
Minecraft ska locka unga att återvinna elektronik Elgiganten och Microsoft inleder samarbete med spelet Minecraft i centrum. Unga spelare ska utbildas i att återvinna gamla elektronikprodukter.
Skarpaste ultraportabla någonsin Dell XPS 13 Plus är den skarpast designade ultrabook-datorn vi någonsin har sett. Nästan för designad, faktiskt.
Kontorsutrustning behöver inte vara grå Logitech lanserar nya webbkameror och headset för kontoret - i fräscha färger
Lenovo lanserar ny vikbar 16-tums bärbar dator Två år efter att den första vikbara datorn kom ut på marknaden är Lenovo nu redo med en uppföljare till X1 Fold. Den nya modellen erbjuder bland annat en större skärm och slankare chassi.
Huawei är tillbaka! Kinesiska Huawei lanserar smartklocka, ny bärbar dator och surfplatta på årets största elektronikmässa
Följ Ljud & Bild