TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik
Prova LB+ för 10:-

TEST: Apple Mac Studio M3 Ultra

Svårt val av processor

Det är inte självklart vilken version av Mac Studio man ska köpa, utan det beror på användningsområde.

Av / 2025-05-02 - 10:00
Apple Mac Studio M3 Ultra

Home tycker

  • Enastående prestanda. Kan fås med extremt mycket minne. Många portar av senaste standard. Knäpptyst.
  • Kan inte uppgraderas. Blir galet dyr när man väljer höga specifikationer. Ingen Wi-Fi 7. I vissa fall är M4 Max snabbare än M3 Ultra.

Mac Studio introducerades för tre år sedan som ett mellanting av konsumentmodellerna iMac samt Mac Mini och toppmodellen Mac Pro. Studio är för dem som ”bara” vill ha en galet snabb dator, medan Pro är anpassningsbar och uppgraderingsbar tack vare plats för instickskort. Den första modellen hade M1 Max eller M1 Ultra-kretsarna medan uppföljaren från 2023 hade M2 Max eller M2 Ultra, och nu efter två års väntan kommer en ny toppmodell med lite oväntade systemkretsar.

M4 och M3?

Vi får nämligen välja mellan M4 Max, vilket är logiskt, och M3 Ultra. En systemkrets som hade varit uppenbar om det hade släppts en Mac Studio förra året. Förklaringen är helt enkelt att det inte finns någon M4 Ultra. Apple byggde nämligen M4 Max utan de anslutningar som krävs för att kunna koppla ihop två stycken och skapa en Ultra. Anledningen till det kan vi bara spekulera om, men troligen säljs det så få datorer med Ultra-kretsar att det inte hade varit ekonomiskt försvarbart.

Mac Studio M4 Max and M3 Ultra chips web
Foto: Apple

Problemet är att det inte längre är uppenbart för konsumenten vilken som är snabbast. M4 måste väl vara bättre än M3? Tja, grundmodellen kan ha fler processorkärnor samt mer och snabbare minne, samt har väsentligt snabbare AI-prestanda. Men en Ultra är ju två sammansatta Max. Och två stycken M3 Max är snabbare än en M4 Max. Även om de enstaka kretsarna är långsammare blir det snabbare att ha dubbelt så många av allt.

mac studio box web

Utan tvekan en av de snyggare datorerna. (Foto: Jonas Ekelund)

Annons

Design och specifikationer

När den första Studio kom såg den ut som en förväxt Mac Mini, med samma yttermått men två och en halv gånger så hög. Senaste Mini har dock krympt så nu är det inte lika tillfredställande att se dem staplade på varandra. Studio är byggd i ett rejält stycke aluminium och höjden gör det möjligt att ha ordentlig ventilation för att avleda värme. Designen är identisk med föregående modeller.

Och nu till galenskaperna, vilket är systemkretsarna. Man kan nu få upp till 32 processorkärnor (24 prestandakärnor och 8 effektivitetskärnor), 80-kärnig grafik, 512(!) GB minne och 16 TB lagring. Väljer man M4 Max-modellen är det mer sansat. Upp till 16 processorkärnor, 40-kärnig grafik, 128 GB minne och 8 TB lagring.

mac studio ports
Många och moderna portar. (Foto: Apple)

Anslutningar och finesser

Liksom tidigare hittar vi en SDXC-minneskortsplats samt två USB-C portar på framsidan. På baksidan får vi ytterligare fyra USB-C portar, två USB-A portar, en Ethernetport, HDMI-port samt ett 3,5 mm hörlursuttag som stöder hörlurar med hög impedans. Det är alltså lika många portar som förr, med skillnaden att USB-C portarna nu stöder Thunderbolt 5. Därmed stöds tre gånger snabbare överföring, fler och mer högupplösta skärmar samt nästan dubbelt så hög effekt för laddning. Vad vi saknar i anslutningsväg är däremot Wi-Fi 7 för riktigt snabbt trådlöst internet.

Läs också TEST: Apple Mac Mini M4 Pro Trots blygsammare mått har Mac Mini fått en imponerande turboinjektion och är kraftfullare än någonsin.

Prestanda

Vi har testat M3 Ultra-modellen med maximalt antal kärnor, men ”bara” 256 GB minne och mer normala 4 TB lagring. Vad gäller råprestanda var det inga överraskningar. Fler kärnor är bättre och M3 Ultra är 25 procent snabbare än förra Mac Studio M2 Ultra. Men faktiskt bara ett par procent snabbare än M4 Max. Och i situationer när endast en processorkärna används är M4 snabbare än M3, vilket känns som en besvikelse när man betalat dubbelt så mycket. Vi kan inte låta bli att undra hur snabb Mac Studio hade varit med M4 Ultra systemkretsar.

geekbench
Små skillnader och inte alltid snabbast. (Grafik: Jonas Ekelund)

Än värre är det när vi mäter AI-prestanda. Om det är något som Apple satsat på med M4-kretsen så är det Neural Engine. Och här är M3 Ultra faktiskt 33 procent långsammare(!) än M4 Max och M4 Pro. Visst är den snabbare än Mac Studio M2 Ultra, men bara 12 procent.

geekbench ai 1
M4-generationen är faktiskt snabbare än M3, trots Ultra. (Grafik: Jonas Ekelund)

Vad gäller renderingsprestanda är ordningen återställd då M3 Ultra med alla sina kärnor är 38 procent snabbare än M4 Max. Detta enligt Blenders prestandatest. Och i Cinebench 2024 är M3 Ultra mer än dubbelt så snabb som Mac Studio M2 Ultra.

<
>

Samma sak gäller för spelprestanda. Alla grafikkärnorna i Ultra-kretsarna är viktigare än vilken processor-generation man använder. Mac Studio M3 Ultra är 31 procent snabbare än M2 Ultra, och 138 procent snabbare än M4 Max.

3DMark
Många grafikkärnor ger riktigt bra spelprestanda. (Grafik: Jonas Ekelund)

Extrem prestanda leder dock till värmeutveckling och därmed ofta högt fläktljud. Men tack vare M-kretsarnas energisnåla design och den fiffiga designen av kylsystemet så hörde vi inte datorn, ens under extrem belastning.

mac studio thermals
Effektiv kylning men låg ljudnivå. (Foto: Apple)

Slutsats

Tidigare år har det varit självklart att om man vill ha extrem prestanda så valde man Ultra-modellen över Max. Men i år är de av olika processorgenerationer och därmed bra på olika saker. M4 Max har faktiskt betydligt bättre AI-prestanda än M3 Ultra, och är snabbare när endast en kärna används. Men behöver man extrem renderings- eller 3D-prestanda och massor av minne är det Ultra man ska ha. Om man ägnar sig åt riktigt avancerad videoredigering eller 3D-rendering så kan det därför vara värt alla de extra pengarna för toppmodellen. Den är faktiskt skrämmande snabb.

Karakter
Apple Mac Studio M3 Ultra
High End
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

Erbjudande - 1 månad 10:-

Prova LB+ i en månad för 10:-

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

LB+ Total 6 månader!

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader

10:- / första månaden
154:- / mån
154:- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till fler 7 800 produkttester!
  • Nyhetsbrev varje vecka med de senaste nyheterna
  • Bra rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Tidningen i digitalt format – nytt nummer varje månad
  • L&B TechCast – en podd från L&B
  • Inaktiverade annonser
  • L&B+ Video – häng med L&B-redaktionen bakom kulisserna på de stora teknikmässorna och mycket mer!

Diskret, genialisk AI-inspelare

Mycket mesh för pengarna

Den ultimata reselaptopen

Zenbook Air?

Fantastiska spelupplevelser med 4K-OLED

Chromebooks: Är de värda pengarna?

Behöver du verkligen mesh?

Trådlöst nätverk i fickan

Det bästa är processorn

Titta på TV på arbetstid? Vem, jag?

AI i glaciärtempo

Mesh för det avancerade smarta hemmet