Den som ville ha en stationär Mac och som inte var intresserad av iMac-skärm var länge hänvisad till Mac Mini. En trevlig maskin, men inte speciellt spännande eller snabb. Förrförra året fick den plötsligt sällskap av Mac Studio, en Mini på steroider med mycket bättre prestanda. Men då var den också dubbelt så stor och tre gånger så dyr. Mycket beroende på att den använde toppmodellerna Pro- och Max-chipen. Borde man inte kunna få något mellanting? Det var precis vad som hände förra året då Mini M2 helt plötsligt kunde fås med Pro-chipet. Den inslagna vägen fortsätter i år, dock med överhoppade M3-chip eftersom Apple gick direkt på M4- eller M4 Pro-chip
Utseende och konstruktion
Något förvånande har årets Mini designats om radikalt. Den har 30 procent mindre mått, eller upptar mindre än hälften av ytan om man ser det så, men har också blivit 30 procent högre. Det känns faktiskt som att den blivit ännu högre, kanske för att storleksförhållandet nu påminner mer om Mac Studio. Kanske ville Apple att det skulle bli tydligare vilken som är lillebror och vilken som är storebror? För nu känns Mini verkligen minimal igen.
Som vanligt är chassit rejält och gjort av aluminium som även fungerar som värmeavledning. Undertill står den på en upphöjd rund fot med ventilationshål som leder bort luften om man belastar maskinen så hårt att kylfläkten går i gång. Något den bara gjorde när vi pressade den som mest i prestandatesterna. Till vardags är den knäpptyst. Vad som däremot är obegripligt är att det är på undersidan man hittar strömknappen. Vi har läst i intervjuer att Apple menade att den inte kunde sitta någon annanstans, och att det inte spelar någon roll eftersom man sällan behöver trycka på den. Det känns som bortförklaringar, ungefär som Apples knäppa tilltag med att sätta laddporten på undersidan av Magic Mouse.
Anslutningar och uppkoppling
Även kontakterna har fått sig en uppgradering och modernisering. Förra årets modell hade fortfarande USB-A-kontakter. De är pensionerade nu. Något att ta hänsyn till om man fortfarande har donglar eller USB-minnen med den anslutningen. Den mest synliga uppgraderingen är att Mac Mini, likt Studio, har två USB-C-portar på framsidan. Det tackar vi för då det gör det mycket lättare att plugga in någonting tillfälligt. Vi är inte lika säkra på att det är en bra idé att sätta hörlursuttaget på framsidan. Hur många använder egentligen hörlurar med sladd vid datorn idag? Däremot är det säkert några som ansluter högtalare till kontakten och då ser det ju prydligare ut om den sitter baktill.
På baksidan behåller datorn Ethernetkontakten för maximal nätverksprestanda. Notera att den kan konfigureras med antingen Gigabit eller 10 Gbit Ethernet vid köp. Det finns även en HDMI-kontakt för vanliga skärmar som stöder upp till 8K/60 eller 4K/240. Men sen finns det faktiskt en trevlig nyhet. Där sitter numera tre stycken USB-C-kontakter istället för två. Och anledningen är att Mac Mini nu äntligen stöder tre skärmar! Detta tack vare M4-chippet. Pro-modellen stöder tre stycken skärmar med 6K-upplösning medan vanliga M4 får gå ned till 5K på en av dem. Överkomligt. Glädjande är också att vi för första gången får se Thunderbolt 5 på portarna om man har Pro-modellen. Om man hittar kompatibla tillbehör kan man se fram emot överföringshastigheter på upp till svindlande 120 Gb/s.
Systemkretsarna
Det är svårt att inte bli lite imponerad av Apples egna systemkretsar. M4 Pro kan ha upp till 14 processorkärnor, 20 grafikkärnor och stöder upp till 64 GB minne. Det är dubbla grafiken mot M4 och dubbla minnet mot M4 och M2 Pro. Grafikkretsen stöder för övrigt för första gången hårdvaruaccelererad strålspårning, vilket är ett måste för moderna spel. Den är dessutom utrustad med en 16-kärnors Neural Engine för maskininlärning och Apple Intelligence. Dessutom har minnesbandbredden ökat betydligt.
Prestanda
Så vad betyder det för prestanda? För det första har de enskilda processorkärnorna blivit 20 procent snabbare, vilket inte är illa alls. Men så har den även fler kärnor, snabbare bandbredd och effektivare arkitektur än Mac Mini M2 Pro. Därmed är totalprestanda faktiskt dubblerad, vilket är helt knäppt. Det är det största prestandahoppet vi har sett, betydligt större än mellan M2 och M4 eller mellan M2 Max och M4 Max. Efter lite letande på nätet är förklaringen vi hittar att M2 Pro var ovanligt inriktad på energibesparing, medan M4 Pro släppt på handbromsen och kör full rulle. Vi är imponerade! Den har faktiskt högre multicore-prestanda än svindyra M3 Max som ändå har ännu fler kärnor än M4 Pro.
Även övrig prestanda har fått sig ett bra lyft. Vi ser runt dubbla 3D-prestanda jämfört med Mac Mini M2 Pro trots att den bara fått en extra kärna. Rendering i Cinebench 2024 går tre gånger så snabbt om man använder grafikprocessorn. Detta börjar kännas som att den skulle fungera som speldator, om det nu fanns några intressanta titlar. Men hela poängen med att Apple hoppade fram till M4-generationen är ju för att köra Apple Intelligence. Lyckligtvis kan vi rapportera att prestanda tagit ett jättekliv. Även jämfört med kraftfulla M3 Max har Mini M4 Pro imponerande nog blivit dubbelt så snabb!
Slutsats
Kommer man från en Mac Mini M1 känns detta som en helt annan dator. Där den kändes som en billig trång bil är detta i stället en liten racerbil. Den har fått M4 Pro-kretsen som kan mäta sig med de dyraste modellerna i tidigare generationer. Vi har fått fler och modernare portar och äntligen kan man ha upp till tre skärmar. Såvida man inte måste ha monsterprestanda räcker denna lilla pärla för de allra flesta uppgifter.
Är det inga nackdelar med den? Jo, om man som vi testade en relativt välutrustad modell så springer priset i väg ordentligt. Om man å andra sidan nöjer sig med M4-chippet kan man komma undan med en tredjedel. Det måste vara årets klipp!
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser