TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

5 billiga ultrabook-datorer

Inte bara för nybörjare

En ultrabook behöver inte kosta en miljon. Här är fem som du har råd med utan att plundra ungarnas spargrisar.

forfatter
Publicerad 2013-12-19 - 06:00
Produkter i testet
 • Lenovo IdeaPad U330 Touch
 • ASUS Zenbook UX32A-R3013H
 • HP Pavilion TouchSmart 14-n005eo
 • Samsung Series 5 Ultra 540U3C
 • Acer Aspire P3-171
 • Inormala fall förknippar vi ultrabook-beteckningen med dyra och läckra lättviktslaptopar som skryter med strömlinjeformad design och lyxiga prestanda. Men det går faktiskt att få tillträde till de heliga ultrabook-salongerna för betydligt mindre pengar än de flesta där ute kanske tror.

  Vi bestämde oss helt sonika för att undersöka hur det stod till med de billigaste ultrabookarna som går att få tag i. Och det slutade med att vi hittade fem maskiner från Acer, ASUS, HP, Lenovo och Samsung som alla kostar under 8 000 kronor. Samtliga är Windows 8-baserade, flera av dem har pekskärm och alla lever upp till de formella krav Intel ställer på produkter som vill använda ultrabook-beteckningen.

  Det är nämligen Intel som hittat på konceptet ultrabook, och för att en bärbar dator ska få stoltsera med att kalla sig en äkta sådan måste den motsvara en rad betingelser: Ivy Bridge- eller Haswell-mikroarkitektur, max 18 mm tjocklek för datorer som har 13,3-tums skärm eller max 21 mm för 14-tums skärmar, minst 5 timmars batteritid samt USB 3.0- eller Thunderbolt-anslutning för att bara nämna några av de viktigaste kriterierna.

  Så testade vi
  Ultrabookarnas prestanda är testade med programmet Geekbench 3 från Primate Labs i en cross platform-version som ger resultat som är jämförbara oberoende av operativsystem. Geekbench 3 utför en rad typiska arbetsuppgifter på datorn. Resultatet mäts efter ett poängsystem vars referens (2 500 poäng) är en Mac mini från 2011 med en Intel Core i5-2520M 2,5 GHz-processor. Om en dator får 5 000 poäng innebär det alltså att den är dubbelt så snabb som referensen.

  Geekbench 3 ger resultat som skiljer på antalet processorkärnor. Poängen är därför uppdelad i ett single-core- och ett multi-core-resultat, där det senare är processorns samlade prestanda, medan det förstnämnde anger hur snabb varje processorkärna är. Geekbench kan dessutom mäta både 32- och 64-bitars applikationer, men eftersom alla testade datorer kör 64-bitars operativsystem bygger resultaten den här gången på 64-bitarsmätningar.

  Utöver prestanda har vi undersökt skärm, grafik, tangentbord (förutom avståndet mellan tangenterna även slaglängden, alltså hur långt tangenten måste tryckas in från viloläget för att ett tecken ska skrivas på skärmen), design, material, mått, vikt samt andra specifikationer (lagring, anslutningar, etc). Eftersom alla deltagarna kostar ungefär lika mycket delar vi inte ut någon Bästa köp-utmärkelse den här gången utan nöjer oss med att utse en vinnare.

  Tänk på att testet är en ögonblicksbild. Till exempel deltar vare sig Apple, Dell eller Sony eftersom ingen av dem hade någon aktuell ultrabook som motsvarar vårt stränga priskriterium.

  Geekbench-resultat

  Acer Aspire P31254
  (single) / 2622 (multi)

  ASUS Zenbook UX32A 
  2449 (single) / 4890 (multi)

  HP Pavilion TouchSmart
  142607 (single) / 4998 (multi)

  Lenovo IdeaPad U330 Touch2064
  (single) / 4631 (multi)

  Samsung Series 5 Ultra
  1598 (single) / 3314 (multi)

  Produkter i testet

  Lenovo IdeaPad U330 Touch

  Läckert paket

  IdeaPad U330 Touch kan skryta med tuff design och god kvalitet på alla områden.

  Tuff och användarvänlig design Bra ljud Pekskärm
  Låg upplösning Delvis blank skärm

  ASUS Zenbook UX32A-R3013H

  Gediget hantverk

  Bara för att det står Zenbook på kartongen så innebär det tyvärr inte att UX32A kan leva upp sina gelikar. Men det kan räcka långt ändå.

  Läcker design Bra byggkvalitet Gott om anslutningar Höga prestanda
  Matt skärm med låg upplösning Dåligt ljud

  HP Pavilion TouchSmart 14-n005eo

  Den gamla skolan

  Pavilion TouchSMart 14 har briljanta prestanda – faktiskt bland de bättre i startfältet – men känns ändå som en produkt från förra året.

  1 TB hårddisk Höga prestanda
  Onödig DVD-läsare höjer vikten Dålig touch-kontroll Plastig design och känsla Dåligt ljud

  Samsung Series 5 Ultra 540U3C

  Snygg utanpå, trög inuti

  Samsung Series 5 Ultra ser bra ut och låter bra. Men det krävs tålamod att använda den.

  Fin design Bra ljud Fin skärm
  Alldeles för långsam

  Acer Aspire P3-171

  Mer surfplatta än ultrabook

  Acer Aspire P3 är en hybrid som försöker vara både dator och surfplatta på samma gång. Det lyckas den inte riktigt med.

  Strålande ljud
  Dåligt tangentbord Tangentbordet laddas separat Opraktisk design Låga prestanda
  forfatter

  Peter Gotschalk

  (f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

  Kommentarer


  Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

  Subscribe
  Notify of
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Kom i centrum av mötet Med 4x zoom lovar Creative Live! Cam Sync V3 att sätta dig i mitten av ... Zoom.
  Kreativa superkrafter MSI har inte sparat på något i Creator Z17. Det syns på prislappen.
  90-talet ringer: Winamp är tillbaka I internets barndom och skribentens ungdom var det Winamp som styrde musiken till festen. Nu är spelaren tillbaka efter nästan 10 års frånvaro.
  Nu finns Samsungs nya spelskärmar att köpa De nya Odyssey Neo G8- och Odyssey Neo G7 4K-skärmarna lovar rejäl prestanda!
  Kone skippar sladden 15 års forskning tog det innan den klassiska spelmusen Roccat Kone XP kom i en trådlös utgåva.
  Razers tåliga ljusdrivna tangenter Razer DeathStalker V2 har uppdaterats med lägre, lättare tangenter som håller längre.
  Följ Ljud & Bild
  Send this to a friend