TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: ASUS Zenbook UX32A-R3013H

Gediget hantverk

Bara för att det står Zenbook på kartongen så innebär det tyvärr inte att UX32A kan leva upp sina gelikar. Men det kan räcka långt ändå.

forfatter
Publicerad 2013-12-19 - 05:00
Ljud & Bild tycker
Läcker design Bra byggkvalitet Gott om anslutningar Höga prestanda
Matt skärm med låg upplösning Dåligt ljud
Specifikationer
 • Operativsystem: Windows 8
 • Skärm: 13,3-tums IPS, 1366 x 768
 • Processor: 1,7 GHz Intel Core i5
 • Internminne: 6 GB DDR3 SDRAM
 • Lagring: 500 GB HDD inkl. 24 GB SSD
 • Trådlöst: 802.11a/b/g/n, Bluetooth 4.0
 • Anslutning: 3 x USB 3.0, HDMI, MMC/SDXC-kort
 • Mått: 32,5 x 22,3 x 1,8 cm
 • Vikt: 1,45 kg
 • Batteri: Upp till 6 timmar
 • Pris: 7 000 kr

Gång på gång har Asus imponerat på oss med produkter – både surfplattor och bärbara datorer – som varit vida överlägsna konkurrenterna både när det gäller prestanda och valuta för pengarna. De förväntningarna lever dock Zenbook UX32A bara upp till delvis.

Det handlar om en helt traditionell bärbar dator, även om den är gjord av aluminium som borstats på ett speciellt sätt så att skalet fått det karaktäristiska Zenbook-mönstret med en koncentrisk cirkel. Byggkvaliteten och designen är det alltså inget fel på. Tvärtom är UX32A solitt konstruerad och inger en känsla av en mycket dyrare produkt. Och det är också uppenbart att Asus har varit tvungen att banta datorn lite här och där för att få ner priset till 7 000 kronor, vilket de trots allt lyckats med utan att göra alltför många kompromisser. Rena prestanda är tillfredsställande och vi är imponerade över hur många anslutningar UX32A har – bland annat tre USB 3.0-portar och en HDMI-utgång.

Det bakgrundsbelysta tangentbordet är välproportionerat, tangenterna sitter på nödvändigt avstånd från varandra och deras tröghet och slaglängd gör det bekvämt att skriva.

Vi gillar inte skärmen, som dels känns för matt och ljussvag och dels bara har en upplösning på 1366 x 768 pixlar. Det innebär bland annat att den inte kan visa film i full-HD (1080p). Däremot gör det inte så mycket att den inte har touch-funktion, eftersom tangentbordet har en stor pekplatta med multitouch.

Ljudkvaliteten är inte heller imponerande, vilket förvånar oss en hel del med tanke på att UX32A är utrustad med en stor högtalare, Asus egen ljudförbättrande SonicMaster-programvara och till och med ICEpower-förstärkare från Bang & Olufsen. Ändå är ljudet svagt både i hörlurar och genom högtalarna, och snudd på begränsat till det mellanhöga frekvensregistret.

Slutsats
Zenbook UX32A är inte direkt något mediecenter. Skärmen är halvtrist och har för låg upplösning för att visa full-HD-material. Trots ljudförbättrande programvara och inbyggda förstärkare är ljudkvaliteten inte heller imponerande.

Det är däremot byggkvalitet och design, vilket innebär att UX32A både känns och ser ut som en mycket dyrare dator än vad den är. Asus har gott om anslutningar, ett användarvänligt tangentbord med stor pekplatta och helt godkända prestanda. Inte minst på grund av hybrid-hårddisken som är på 500 GB, varav 34 GB är en SSD-disk som tar hand om alla tunga systemuppgifter.

Också i detta test:

Lenovo IdeaPad U330 Touch

Läckert paket

IdeaPad U330 Touch kan skryta med tuff design och god kvalitet på alla områden.

Tuff och användarvänlig design Bra ljud Pekskärm
Låg upplösning Delvis blank skärm

HP Pavilion TouchSmart 14-n005eo

Den gamla skolan

Pavilion TouchSMart 14 har briljanta prestanda – faktiskt bland de bättre i startfältet – men känns ändå som en produkt från förra året.

1 TB hårddisk Höga prestanda
Onödig DVD-läsare höjer vikten Dålig touch-kontroll Plastig design och känsla Dåligt ljud

Samsung Series 5 Ultra 540U3C

Snygg utanpå, trög inuti

Samsung Series 5 Ultra ser bra ut och låter bra. Men det krävs tålamod att använda den.

Fin design Bra ljud Fin skärm
Alldeles för långsam

Acer Aspire P3-171

Mer surfplatta än ultrabook

Acer Aspire P3 är en hybrid som försöker vara både dator och surfplatta på samma gång. Det lyckas den inte riktigt med.

Strålande ljud
Dåligt tangentbord Tangentbordet laddas separat Opraktisk design Låga prestanda

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Uppdaterad Asus-laptop klar för Norden Den nya 14-tumsdatorn finns i två versioner med Intel- respektive AMD-processor.
Spela i 3D utan glasögon Acer Predator Helios 300 ger djup till dina spel.
Det bästa är skärmen HP:s lyxmodell har en snygg UHD+-skärm som grafiska designers kommer att uppskatta. Men musklerna står inte i proportion till priset.
Broadcast-studio på skrivbordet Bor det en youtuber, twitcher eller poddcaster i dig så kan Razers hybrid-ljudmixer samla ihop trådarna.
Philips lovar superfärger med sin första OLED-datorskärm Philips Momentum 8000 är en 27" 4K-monitor med OLED-panel och perfekt svärta – och det utlovas exceptionella färger.
Slimmade sjuor från Lenovo Lenovo Yoga 7 finns i så många versioner att det nästan att finns en för allt.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend