Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: ASUS Zenbook UX32A-R3013H

Gediget hantverk

Bara för att det står Zenbook på kartongen så innebär det tyvärr inte att UX32A kan leva upp sina gelikar. Men det kan räcka långt ändå.

Av / 2013-12-19 - 05:00
ASUS Zenbook UX32A-R3013H
Peter Gotschalk

Gång på gång har Asus imponerat på oss med produkter – både surfplattor och bärbara datorer – som varit vida överlägsna konkurrenterna både när det gäller prestanda och valuta för pengarna. De förväntningarna lever dock Zenbook UX32A bara upp till delvis.

Det handlar om en helt traditionell bärbar dator, även om den är gjord av aluminium som borstats på ett speciellt sätt så att skalet fått det karaktäristiska Zenbook-mönstret med en koncentrisk cirkel. Byggkvaliteten och designen är det alltså inget fel på. Tvärtom är UX32A solitt konstruerad och inger en känsla av en mycket dyrare produkt. Och det är också uppenbart att Asus har varit tvungen att banta datorn lite här och där för att få ner priset till 7 000 kronor, vilket de trots allt lyckats med utan att göra alltför många kompromisser. Rena prestanda är tillfredsställande och vi är imponerade över hur många anslutningar UX32A har – bland annat tre USB 3.0-portar och en HDMI-utgång.

Det bakgrundsbelysta tangentbordet är välproportionerat, tangenterna sitter på nödvändigt avstånd från varandra och deras tröghet och slaglängd gör det bekvämt att skriva.

Vi gillar inte skärmen, som dels känns för matt och ljussvag och dels bara har en upplösning på 1366 x 768 pixlar. Det innebär bland annat att den inte kan visa film i full-HD (1080p). Däremot gör det inte så mycket att den inte har touch-funktion, eftersom tangentbordet har en stor pekplatta med multitouch.

Ljudkvaliteten är inte heller imponerande, vilket förvånar oss en hel del med tanke på att UX32A är utrustad med en stor högtalare, Asus egen ljudförbättrande SonicMaster-programvara och till och med ICEpower-förstärkare från Bang & Olufsen. Ändå är ljudet svagt både i hörlurar och genom högtalarna, och snudd på begränsat till det mellanhöga frekvensregistret.

Slutsats
Zenbook UX32A är inte direkt något mediecenter. Skärmen är halvtrist och har för låg upplösning för att visa full-HD-material. Trots ljudförbättrande programvara och inbyggda förstärkare är ljudkvaliteten inte heller imponerande.

Det är däremot byggkvalitet och design, vilket innebär att UX32A både känns och ser ut som en mycket dyrare dator än vad den är. Asus har gott om anslutningar, ett användarvänligt tangentbord med stor pekplatta och helt godkända prestanda. Inte minst på grund av hybrid-hårddisken som är på 500 GB, varav 34 GB är en SSD-disk som tar hand om alla tunga systemuppgifter.

Home tycker

Läcker design Bra byggkvalitet Gott om anslutningar Höga prestanda Matt skärm med låg upplösning Dåligt ljud

Också i detta test:

5 billiga ultrabook-datorer

Lenovo IdeaPad U330 Touch

Läckert paket

IdeaPad U330 Touch kan skryta med tuff design och god kvalitet på alla områden.

Tuff och användarvänlig design Bra ljud Pekskärm
Låg upplösning Delvis blank skärm
Läs hela testet

HP Pavilion TouchSmart 14-n005eo

Den gamla skolan

Pavilion TouchSMart 14 har briljanta prestanda – faktiskt bland de bättre i startfältet – men känns ändå som en produkt från förra året.

1 TB hårddisk Höga prestanda
Onödig DVD-läsare höjer vikten Dålig touch-kontroll Plastig design och känsla Dåligt ljud
Läs hela testet

Samsung Series 5 Ultra 540U3C

Snygg utanpå, trög inuti

Samsung Series 5 Ultra ser bra ut och låter bra. Men det krävs tålamod att använda den.

Fin design Bra ljud Fin skärm
Alldeles för långsam
Läs hela testet

Acer Aspire P3-171

Mer surfplatta än ultrabook

Acer Aspire P3 är en hybrid som försöker vara både dator och surfplatta på samma gång. Det lyckas den inte riktigt med.

Strålande ljud
Dåligt tangentbord Tangentbordet laddas separat Opraktisk design Låga prestanda
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Köp en – betala för tre

Två-i-ett-PC som har allt

Fanken, vad snabbt det går!

För två år sedan hade den kostat det dubbla

Utmärkt allround-Mac

Osynligt mesh som inte ska gömmas undan

Mac in Black

Cool egoistist-router

Den här blir laptop-användare beroende av

Häftigare surfplatta finns inte

Chromebooks för skolbänken

Gröna framsteg i små steg

Ljud & Bild
Rulla till toppen