Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: PS Audio Perfectwave DAC

PS Audio Perfectwave DAC

Publicerad 2010-07-25 - 06:00
PS Audio Perfectwave DAC
Marius

Många hävdar att signalkällan är den viktigaste komponenten i en stereo. Och inte utan anledning: inte ens den bästa förstärkaren eller högtalaren kan trolla fram bättre ljud än vad den matas med. ”Skit in, skit ut”, som det så fint heter.
Tidigare var den mest uppenbara lösningen att köpa en svindyr CD-spelare av High End-klass. Men i och med introduktionen av filbaserade musiktjänster och streaming via nätverk har behovet minskat för CD-drivverk och blivit markant större för en bra D/A-omvandlare som kan göra om de digitala filerna till trivsamma, musikaliska toner.
PS Audio PerfectWave DAC tillhör denna kategori. Den är inte bara en av de bästa D/A-omvandlarna vi har hört på länge, utan också ett bra exempel på varför många av oss faktiskt inte behöver någon CD-spelare längre. Under testperioden har vi använt den till allt från att förädla MP3-filer från Spotify till att återge högupplösta musikfiler via USB-porten, och den låter nästan lika förträffligt vad vi än förser den med.
 
PerfectWave
PerfectWave DAV är ingen billig D/A-omvandlare, men så har den också mycket mer att erbjuda än populära modeller som Cambridge DacMagic för knappt 3 000 och Hegel HD10 för 10 000 kronor. Den första uppenbara skillnaden är den stora touchpanelen på fronten, som gör att du kan växla mellan olika digitalkällor genom att trycka på skärmen. Förutom ett läckert grafiskt gränssnitt har den också volymkontroll. Egentligen är det alltså tal om en digital förförstärkare som du kan koppla direkt till en effektförstärkare eller ett par aktiva högtalare.
Det är lockande att kalla PerfectWave DAC för en ”aktiv D/A-omvandlare” eftersom den har både inbyggt styrsystem och volymkontroll, medan de enklare varianterna med manuell ingångsväljare framstår som mer ”passiva omvandlare” eftersom de både behöver en ljudkälla i ena änden för att styra avspelningen av musik, och måste kopplas till en vanlig förstärkare som styr ljudstyrkan i den andra änden.
PS Audio-omvandlaren har också rikligt med digitala ingångar. Den kan skryta med digitalkontakter för formaten koaxial, optisk, balanserad AES/EBU samt USB. All dessa är ganska så utbredda på D/A-omvandlare i den här prisklassen. Däremot är det lite ovanligt att hitta en HDMI-kontakt på baksidan. Denna är inte till för överföring av surround- eller HD-ljud, utan en lösning som kallas I2S och som PS Audio använder för optimal överföring från PerfectWave Transport, som är deras särskilt anpassade CD-driverk.
 
Musik via nätverk – så småningom
Den kanske mest lovande finessen med PerfectWave DAC måste vi däremot vänta på. PS Audio har redan annonserat en uppgradering i form av en nätverksmodul som de kallar The Bridge. Tillsammans med denna och en nedladdningsbar applikation för iPhone och iPod Touch kan du få tillgång till musikfiler från en dator eller nätverkshårddisk (NAS) och spela dem genom D/A-omvandlaren. Uppgraderingen lär vänta på sig men så fort den kommer blir PerfectWave en tvättäkta musikspelare som troligtvis kan ta upp kampen med nätverksbaserade High End-spelare som Linn DS och T+A Music Player.
 
Lättanvänd
Den stora pekskärmen påminner mycket om vad man ser på Classés High End-produkter, och är lika genial som enkel att förstå sig på. De flesta av oss har blivit förtroliga med touchpaneler genom iPod och iPhone. Allt från att välja signalkälla till att höja och sänka volymen görs med fingertopparna, och man kan själv namnge de olika ingångarna efter vad de används till, till exempel iPod, CD och TV. Skärmen är tillräckligt stor för att man ska kunna se vad som händer även när man styr allt med fjärrkontrollen från soffan.
 
Ljudkvalitet
Vi har testat PerfectWave DAC en längre tid och under den tiden har vi använt den som musikkälla i en rad högtalar- och förstärkartester. Och det beror helt enkelt på att vi omedelbart gillade vad vi hörde från den amerikanska skapelsen. Här får du det varma, fylliga och samtidigt superdetaljerande ljud som kännetecknar tvättäkta High End-utrustning.
Ljudet från PerfectWave är otroligt öppet och rent, faktiskt så rent att det kan vara svårt att beskriva hur det egentligen låter. Men en sak är säker: tråkigt blir det aldrig. Med PS Audio på plats i anläggningen kan det nästan verka som om testhögtalarna (för tillfället de utmärkta XTZ 99.36) har utökats med en subbas och ett par extra superdiskanter, för maken till öppen och livlig musikåtergivning får man leta länge efter. Ljudbilden är gedigen, stor och massiv på höjden, bredden och djupet, samtidigt som detaljer skiner igenom på mikroskopisk nivå. Keith Jarretts mumlande framför mikrofonen är lika tydligt som ljudet av flygeln, och hans trampande pedalfot dånar eftertryckligt genom rummet.
PS Audio gör inte bort sig med”mainstream-musik” heller. Med musiktjänsten Spotify återupptäckte vi flera av våra gamla favoriter, och även om ljudkvaliteten från de komprimerade musikfilerna egentligen inte håller CD-kvalitet på långa vägar när, så låter de förvånansvärt bra genom D/A-omvandlaren. Och med Spotifys användarvänlighet räcker det för att man ska kunna programmera en spellista och sedan lägga sig på soffan och bara njuta.
PerfectWave DAC kan naturligtvis användas till annat än musik – du kommer att bli överraskad över hur häftigt ljud den kan ge från TV och både spelkonsoler och datorer. Ljudet från vår kabel-TV-box blev markant förbättrat när vi använde den koaxiala digitalutgången i stället för att koppla den analogt till förstärkaren.
 
Rivaler
En D/A-omvandlare för drygt 30 000 kronor har naturligtvis flera konkurrenter. Skillnaden i ljudkvalitet ned till den billigare och ytterst välljudande Hegel-omvandlaren (HD10 som kostar 10 000 kronor) är inte enorm, men tillräckligt stor för att de med anläggning av hög kvalitet enkelt ska kunna höra den. Det hörs främst på att PS Audio har ännu lite mer lugn i ljudbilden samt lite bättre musikaliskt flyt, särskilt i krävande och komplexa musikstycken med många instrument. Det finns också ett bättre fundament i basen och lite fylligare grundtoner. Vi får inte heller glömma bort den förträffliga volymkontrollen och ingångsväljaren som gör PerfectWave till en mer användbar High End-apparat.
 
 

PerfectWave Transport: Super-drivverk
Om du fortfarande vill kunna spela CD-skivor är det här drivverket en perfekt partner till PerfectWave DAC. Transporten skiljer sig från en konventionell CD-spelare genom att den inte spelar musiken direkt från skivan, utan i stället lagrar informationen i ett buffertminne innan den överförs till D/A-omvandlaren. På så sätt undviker man störningar i digitalströmmen som kan uppstå vid direkt avspelning, inklusive felkorrigering som ofta kan påverka ljudet negativt.
Utöver vanliga CD-skivor kan drivverket spela högupplösta musikfiler som du själv bränner på DVD-ROM-skivor (den läser inte DVD-Audio eller SACD). Blixtsnabb avspelning och inte minst en läcker pekskärm gör den här spelaren till en sann fröjd att sköta, och kopplar du den till internet via nätverkskontakten på baksidan kan den till och med visa musikinformation och skivomslag på skärmen. 
PS Audio Perfectwave Transport
Pris: 32 995 kr

 

PS Audio, lite historik
PS Audio är kanske inte det mest kända hifi-märket här hemma, men innehavaren Paul McGowan är en man med djupa rötter inom amerikansk High End. 1991 grundade han Genesis Technologies tillsammans med Arnie Nudell (mannen bakom Infinity), där han bland annat låg bakom utvecklingen av digitalprocessorn Genesis Digital Lens. Flera år tidigare hade han grundat PS Audio tillsammans med partnern Stan Warren (PS är begynnelsebokstäverna i Paul och Stan). Efter ett uppehåll kom Paul tillbaka i förarsätet 1998. Nya PS Audio har fått mycket uppmärksamhet för sina Power Plant-produkter som renar och filtrerar strömtillförseln till stereon, och de är en av de främsta förespråkarna för betydelsen av ren ström när det gäller bild- och ljudkvalitet.

Ljud & Bild tycker

Gedigen, öppen ljudbild. Fyllig och varm ljudsignatur. Häftig basåtergivning. Inget nätverk – ännu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här.

Rulla till toppen