Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: CAT S62 Pro

Begåvat powertool

CAT har begränsat antalet coola funktioner i sin bästa toughphone – men har förbättrat kvaliteten.

Skrivet av / 2020-12-15 - 09:00
CAT S62 Pro
John Hvidlykke

Toughphones är robusta telefoner som är byggda för att tåla tuffa tag. De är populära verktyg för hantverkare och soldater, men kan också användas av scouter – och av väldigt fumliga personer som annars alltid har en mobil med sprucken skärm.

Vi har testat toughphones från CAT flera gånger förut, märket är ett välkänt namn på industriella maskiner och arbetskläder. Mobiltelefonerna byggs dock på licens av brittiska Bullit Group.

CAT S62 Pro är den senaste toppmodellen. För att vara en toughphone är den en förhållandevis slimmad mobil, i övrigt liknar den sina två föregångare S60 och S61.

Framsidan med den 5,7 tum stora skärmen täcks av Gorilla Glass 6 och ser ut som vilken modern mobil som helst. Baksidan av svart plast och den kraftiga aluminiumramen runtom tyder dock på att hållbarheten är extra välgjord.

Antalet kameror på baksidan avslöjar också att detta inte är någon vanlig smartmobil. Det finns nämligen bara två stycken, och en av dem är den speciella infraröda kameran.

Med en FLIR-kamera kan man hitta kallras och dåligt isolerade ställen. Till exempel en inte helt tät kylskåpsdörr. (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B)

Mer användbara sensorer

CAT S62 Pro är den tredje CAT-telefonen med infraröd sensor. Trots att den har fått ett ”Pro” i beteckningen så har ambitionsnivån för övriga sensorer sänkts. Borta är laseravståndsmätaren (som var både långsam och oexakt) och luftkvalitetsmätaren. Däremot har S62 Pro fått en fingeravtrycksläsare och den infraröda FLIR-kameran har utrustats med en bättre Lepton 3.5-sensor. Det finns också gyro, närhetssensor, kompass och ljussensor – fast det kan alla andra mobiler skryta med också.

Kameran har lägre upplösning än i föregångaren S61, som hade 16 Mp. Nu har den en 12 Mp-sensor som tar utmärkta bilder men inte kvalificerar sig för fototävlingar.

Som ett tecken på tiderna vi lever i är CAT S62 Pro hygiencertifierad. Den tål att bli avtorkad med blekmedel tusentals gånger och kan sprutas med alkohol under tryck.

Professionell värmekamera

FLIR-kameran är S62 Pros stora partytrick. Det är inte bara fascinerande att se varma och kalla områden markerade som färgskillnader i motivet, man kan dessutom använda den till något. Till exempel kan man se hur värme smiter ut och kyla tränger in igenom fönster och dörrar. Och alltså var någonstans man bör isolera.

Man kan lokalisera extra varma och kalla områden på skärmen och se exakt vilken temperatur de har. Man kan välja färg- och värmeskala som man vill och också hur den infraröda bilden ska blandas med det vanliga fotografiet. Detta är funktioner som gör CAT S62 Pro mycket mer användbar än sin föregångare, som hade färre inställningar och funktioner.

Klass A-förstärkare låter himmelskt men blir infernaliskt varma! Var temperaturen är högst kan CAT S62 Pro avslöja. (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B)

För all slags arbete

CAT S62 Pro ligger i den näst högsta klassen för vattentäthet, IP68. Det innebär att den kan ligga på 1,5 meters djup i upp till 35 minuter. Återigen är det lite mindre än föregångaren som tålde en timme på tre meters djup. Men under alla omständigheter betyder klassningen att telefonen tål även det våtaste och smutsigaste jobbet – utom för kommersiella dykare. Och viktigast av allt är att den faktiskt överlever att vara under vatten. Den klarade även falltestet från öronhöjd mot betonggolv (jag hade inget stålgolv till förfogande, vilket specificeras i MIL SPEC 810H-standarden).

CAT S62 Pro är helt vattentät. Den kan vara under vatten i en och en halv timme. (Foto: CAT)

Förnuftig hårdvara

På byggarbetsplatsen är stabil, rejäl hårdvara viktigare än superprocessor och snabb 3D-grafik. Och det kostar att göra telefonen oförstörbar. Därför får man alltid lägre prestanda för pengarna när man köper toughphones än vanliga mobiltelefoner.

Hjärtat i CAT C62 Pro är en 2 GHz Snapdragon 660-processor med åtta kärnor. Det är en klassisk mobilprocessor som har flera år på nacken, och redan vid introduktionen 2017 tillhörde den mellanklassen. Ska man säga något positivt om den så är det att den knappast gjort telefonen särskilt mycket dyrare.

Den gamla processorn innebär också att man förgäves får leta efter 5G, som bara är integrerat i de senaste Snapdragon-toppmodellerna. Det är synd, för det är just behovet av blixtsnabb dataöverföring ute i fält som har varit argumentet för 5G-nätet.

Det finns 6 GB RAM-minne och 128 GB lagringsutrymme ombord. Det är i princip en fördubbling mot den två år gamla föregångaren. Och fullt tillräckligt för det mesta. Sannolikt blir processorkraften en flaskhals före lagringsutrymmet blir det. Om lagringsutrymmet inte skulle räcka till så kan man utöka det med upp till 256 GB på ett microSD-kort.

Skärmen är en riktigt läcker och ganska ljusstark FHD+ med 2 160 x 1 080 pixlar. Det är faktiskt i samma klass som de flesta normala premiummobiler. Med den skillnaden att skärmen kan skötas med våta fingrar i temperaturer från 20 minusgrader till 55 grader tropisk hetta.

Benchmarks

Med en processor som inte direkt kommer från översta hyllan, utan snarare från korgen med veckans erbjudanden, är prestanda inte något som slår rekord. I Geekbench 5 landar resultatet på 295 poäng singlecore respektive 1464 multicore. Det är ungefär en tredjedel av OnePlus 8 Pro, som kostar lite mindre än CAT S62 Pro.

Grafiktestet 3DMark Sling Shot Extreme demonstrerar att 3D-prestanda inte är skälet till att man ska köpa en S62 Pro. Poängen 1230 är en sjättedel av OnePlus 8 Pros. Däremot är resultatet av PCMark Work 2.0-testet (6032) ganska så respektabelt. Så CAT-mobilen klarar ”seriösa” program utan problem.

Om man inte kan jobba snabbt så kan man åtminstone göra det länge. I PCMark-batteritestet orkade S62 Pro i mer än 11 timmar. Omvandlat till normal mobilanvändning motsvarar det flera dagar.

Om man behöver den infraröda kameran på jobbet är CAT S62 Pro faktiskt billig. (Foto: CAT)

Slutsats

CAT S62 Pro är en riktigt lyckad toughphone som utmärker sig genom att vara tålig mot allt utan att se ut ett byggplatsverktyg. Att kalla den snabb vore en lögn, eftersom processorn är föråldrad, men den klarar fortfarande alla appar du verkligen behöver. Det stora försäljningsargumentet är den värmekänsliga FLIR-kameran och om du behöver den funktionen (eller bara vill äga en mobil som kan ta tempen på motivet) är S62 Pro värd pengarna.

Espresso ska serveras varmt! (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B)

Karakter
CAT S62 Pro
Premium

Home tycker

Tål nästan allt. Den värmekänsliga FLIR-kameran är riktigt bra och behöver du den funktionen så är den nästan värd prislappen på egen hand. Inte 5G eller Wi-Fi 6. Processorn är en tre år gammal mellanklassmodell. Men priset är som för en premiummobil.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Inte riktigt hela vägen, men potentialen för AI är enorm.

Inte helt såld

Oneplus konkurrerar med sig själva

Gaming-mobilen som är ett hastighetsmonster

Är det verkligen en ny modell?

OnePlus 12 går ett steg längre

Smartklockan för män (och andra med stora handleder)

Lika stark som sin storebror

Xiaomi har lyssnat på kritiken

Google utmanar Apple och Samsung om tid

Till sist en snabbare Apple Watch

Huawei Watch GT 4 är smartklockan som smälter in

Ljud & Bild
Rulla till toppen