CAT S60

Smartmobil för superhjältar

Oförstörbar och utrustad med superkrafter. CAT är mobilen för maskerade hämnare.
2016CAT S60
Ljud & Bild tycker
Första mobilen i världen med infraröd kamera. Vattentät till 5 meter. CATs bästa hittills.
Telefonen är – av förklarliga skäl – klumpig. Och så är toughphone-mobiler inte billiga. 3D-prestanda är inte i klass med resten.
Specifikationer

Klassificering: IP68 MIL SPEC 810G
Processor: Octacore Qualcomm Snapdragon MSM8953-3
Minne: 3 GB/32 GB + microSD upp 128 GB
Skärm: 4,7 tum, 1280 x 720, Gorilla Glass 4
Operativsystem: Android 6
Kamera: 13 Mp + 5 Mp/infraröd FLIR-kamera
Trådlöst: 4G/LTE, 3G, BT 4.1, Wi-Fi 802.11b/g/n, NFC
Batteri: 3 800 mAh
Mått: 74 x 148 x 13 mm (BxHxD)
Vikt: 223 g
Pris: 6 500 kr
Webb: catphones.com

Prestanda
Geekbench 4: 711 single, 2237 multi
Basemark X 1.1: 11 918
3DMark IceStorm: 10 145
Antutu 6: 45 648
PCMark Battery: 6 tim 15 min

forfatter

Det är snart ett år sedan vi testade den förra stryktåliga telefonen med CAT-märke. S60 är den nya toppmodellen som förutom den obligatoriska uppgraderingen av hastighet, processorkraft och kameraupplösning faktiskt innehåller en reell innovation. Den är först i världen med inbyggd infraröd kamera.
IR-kameran innebär att telefonen kan ”se” i mörker, men är framför allt intressant för de som behöver temperaturkänsliga motiv, till exempel för att avslöja värmeläckor. Till exempel arkitekter och hantverkare – samt naturligtvis prylgalningar.

Robust
På papperet är S60 en av de absolut tåligaste telefonerna du kan köpa i dagsläget. Dels uppfyller den MIL SPEC 810G, som bland annat betyder att den tål att tappas 1,8 meter ner i ett betonggolv. Den har dessutom den högsta täthetsklassningen, IP68. Telefonen ska kunna dyka ner till fem meters djup och stanna där i upp till en timme.
CAT S60 är också – för att vara en toughphone – riktigt kompakt och elegant. Vilket innebär att den INTE är lika stor som en tegelsten och inpackat i gult gummi. Den är faktiskt inte större än två vanliga smartmobiler staplade på varandra.
På framsidan hittar man, förutom skärmen på 4,7 tum och selfie-kameran, tre navigeringsknappar och två knappar märkta ”2m” och ”5m”, som anpassar tätningen efter vattendjup på tv respektive fem meter. En rejäl aluminiumram som löper hela vägen runt tar hand om stabiliteten.  Alla kontakter sitter dolda bakom gummitätade lock. Baksidan är av svart plast. SIM-kort (två stycken) och SD-kort stoppas in bakom en vattentät lucka.

Förutom den normala 13 Mp-kameran finns en infraröd kamera på baksidan. Foto: CAT
Förutom den normala 13 Mp-kameran finns en infraröd kamera på baksidan. Foto: CAT

 

Modern hårdvara
Jämfört med förra årets toppmodell, S50, är de flesta tekniska data mer än fördubblade. Det gäller på processorsidan, där en version med åtta kärnor har ersatt den gamla quadcore-varianten. Kameran på baksidan har numera 12 megapixlar och selfies tas med 5 Mp. RAM-minnet har växt till 3 GB och den utpräglat usla 8 GB-lagringsplatsen i S60 har lyckligtvis höjts till 32 GB, plus en möjlighet att utöka med 128 GB på SD-kort. Vi befinner oss alltså på en nivå där man inte längre behöver välja mellan tålighet och hastighet. S60 har både och.
Skärmupplösningen på 720 x 1280 punkter är helt normal för en 4,7-tums smartmobil, även om vi har sett högre. Å andra sidan kan den användas med både våta fingrar och med handskar på.

Superkrafter
En toughphone måste nästan ha en speciell funktion som rättfärdigar det högre priset. Vi har sett FM-radio, laserstrålar och till och med walkie-talkie-funktion. Även S60 har FM-radio, men det givna partytricket är den infraröda kameran. När den är inkopplad kan man se även små värmeskillnader klart i motivet. Man får inte en ren infraröd bild eftersom telefonen använder den vanliga kameran för att markera konturerna i motivet – under förutsättning att det finns tillräckligt med ljus för en konventionell bild. Är man byggingenjör (eller bara vill se varför elräkningen löper amok) kan kameran göra S60 till en måste-ha-pryl. IR-kamerans upplösning är dock begränsad till VGA (480 x 640 pixlar) men internt arbetar kameran bara med 80 x 60 pixlar.

Annons

 

Matfoto i bra ljus. Foto: John Alex Hvidlykke
Matfoto i bra ljus. Foto: John Alex Hvidlykke
Matfoto i dåligt ljus. Foto: John Alex Hvidlykke
Matfoto i dåligt ljus. Foto: John Alex Hvidlykke
Infrarött matfoto. Man ser tydligt skillnaderna i temperatur mellan den iskalla tallriken, den kalla sushin och det varma ljuset. Foto: John Alex Hvidlykke
Infrarött matfoto. Man ser tydligt skillnaderna i temperatur mellan den iskalla tallriken, den kalla sushin och det varma ljuset. Foto: John Alex Hvidlykke
Infrarött matfoto i totalt mörker. Foto: John Alex Hvidlykke
Infrarött matfoto i totalt mörker. Foto: John Alex Hvidlykke

 

Prestanda
Med octacore-processor och 3 GB RAM kan S60 köra alla appar du är sugen på. Men någon gaming-mobil är den inte. I Geekbench får den 711 i singlecore- och 2237 i multicore-testet. Det sista talet är lite överraskande med tanke på det höga antalet kärnor. I praktiken är S60 hälften så snabb som de bästa normala smartmobilerna är i dag.
När det gäller 3D-prestanda kommer CAT-telefonen till korta. I IceStorm-testet från Futuremark (10 145) och Antutu 6 (45 548) är resultaten långt ifrån de senaste smartmobilernas, till och med mellanklassmobilerna är snabbare.
I PC Marks batteritest orkar den sex timmar och en kvart. Det är utmärkt, men en eller två timmar kortare än de stora mobilmärkenas toppmodeller.

Slutsats
S60 är CATs mest lyckade toughphone hittills. Den kan allt och har alla talanger som man kan förvänta sig av en modern smartmobil. Och så är den megastabil. Vi har testat flera robusta smartmobiler som varit nästa lika bra som sina civila släktingar. Men den här är äkta vara. Den värmekänsliga kameran är pricken över i – även om den förmodligen är en leksak för de allra flesta. Hade jag fått önska mig något mer så hade det varit en större och mer högupplöst skärm med plats för allting. Fast med ett mått på 4,7 tum är CAT S60 faktiskt något så sällsynt som en fickvänlig toughphone.

Läs alla artiklar i en vecka för 19:-

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Redan prenumerant?
Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.
0 / 6

Your page rank:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Läs också: