TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

4 hemmabioreceivrar

Fyndpris på äkta bioglädje

Bara en bra hemmabioförstärkare kan få dig att sitta klistrad i filmsoffan. De här fyra kandidaterna gör dessutom ett bra jobb med musik.

forfatter
Publicerad 2012-08-20 - 00:00
Produkter i testet
 • Pioneer VSX-922
 • Guide
 • Yamaha RX-V573
 • Denon AVR-2113
 • Onkyo TX-NR616
 • Om dina enda upplevelser av surroundljud har varit med en plastig allt-i-ett-anläggning vet du inte hur bra det kan låta. Det är först när ljudet får ordentlig kvalitet som den extra dimensionen med högtalare bakom soffan och en extra bashögtalare verkligen visar sin rätta potential: Den stora, rena dialogen från centerhögtalaren. Ett stort och omslutande ljudlandskap. Explosioner och fullt ös. Och en fin hantering av filmmusiken. Trots sina begränsningar kan en hemmabioreceiver för femtusen kronor få fram mycket av känslan vi känner igen från biografsalongen.

  Bra högtalare behöver som bekant en bra förstärkare för att blomma ut. Men det är överraskande hur mycket välljud man kan klämma ur en hemmabioreceiver för 5 000 kronor. Bra strömkomponenter och digital signalbehandling är inte gratis, och lägger vi till videokretsar – och därmed viss videobehandling – så måste allt göras rätt om man ska lyckas med en så snäv budget. Ändå har vi gång på gång sett att hemmabioreceivrar i den här prisklassen faktiskt kan trolla fram filmkänslan och ge en fin illusion av tvättäkta bio hemma i vardagsrummet.

  Inkopplad till en Blu-ray-spelare och ett bra högtalarsystem spelar en surroundreceiver byxorna av alla billiga kompaktsystem. Den kan dessutom ge ett bra stereoljud med musik. Lägger du ännu mer pengar på förstärkaren får du ännu mer kraft och kontroll, ännu bättre processning av digitalsignalerna. Räknat i ren kraft orkar en hemmabioreceiver för femtusen kronor ungefär lika mycket som en stereoförstärkare för samma pengar, fast inte med samma finess eftersom den tillför mer orenheter i ljudsignalen. På grund av den har fler komponenter på insidan och dessutom både digital och analog bild- och ljudbehandling i ett och samma kabinett – ibland till och med på samma kretskort – går det inte att undvika att något försvinner på vägen. Fast som sagt: det är imponerande hur mycket välljud som finns kvar i andra änden.

  AirPlay
  Nytt för i år är att de flesta märken har AirPlay i sina receivrar. Koppla in den till hemnätverket så kan du streama musik direkt från en bärbar Apple-enhet eller iTunes på datorn. Onkyo TX-NR616 är den enda testdeltagaren utan AirPlay, men i gengäld har den inbyggt Spotify som du styr enkelt med en smartmobil eller surfplatta.

  4K
  När det gäller prestanda så är en av årets nyheter stöd för 4K-upplösning (3840 x 2160 bildpunkter). 4K är morgondagens HD-format, som har fyra gånger så många pixlar som dagens Full-HD (1920 x 1080). Nästan alla årets modeller stöder detta och testets kandidater är inga undantag. Både Onkyo TX-NR616 och Denon AVR-2113 kan skala upp alla videosignaler till 4K, medan Pioneer VSX-922 och Yamaha RX-V573 bara kan ta emot en 4K-signal och skicka den vidare till TV:n eller projektorn. Huruvida man tjänar något på att en billig förstärkare har 4K-uppskalning är tveksamt, eftersom alla bildvisare som klarar av en så hög upplösning tillhör High End-klassen och alltså redan har en väldigt bra uppskalning inbyggt. Att en receiver ska ta hand om uppskalningen är bara rimligt under förutsättning att den gör ett bättre jobb än skärmen eller projektorn.

  4K-video förutsätter också att bildvisaren klarar av så hög upplösning, och det finns det nästan ingen som gör ännu. Men det är på gång! Det finns däremot inget som tyder på att källmaterial i 4K väntar runt hörnet.

  Så testade vi
  För att skilja receivrarna från varandra i surround har vi kopplat dem till Procellas exemplariska THX-högtalarsystem som består av P6-satelliter och en P15-subbas. Vi har testat i 5.1 i stället för 7.1 för att det är enklare att möblera med fem högtalare än sju i ett vanligt hem, men också för att det förenklar testandet en smula. Receivern som låter bäst med fem högtalare låter också bäst med sju.

  Musik i stereo har vi testat med de gigantiska, ultraneutrala och skoningslöst avslöjande Elac FS 509 VX JET som kostar enorma 140 000 kronor. Om det finns svagheter så säger de ifrån direkt. Men vi har naturligtvis sansat oss också och undersökt receivrarna med mer passande högtalare, i form av Monitor Audio Bronze BX5, ett par bra och små golvhögtalare för 6 500 kronor. Båda paren har kopplats in med bi-amping, vilket innebär att förstärkarstegen som normalt sett används för att driva de bakersta bakhögtalarna (”surround back”) i en 7.1-anläggning i stället hjälper till att driva fronthögtalarna. Bi-amping kräver att man drar dubbla uppsättningar högtalarkablar till fronthögtalarna, plus att högtalarna måste ha dubbla terminaler (ett par till mellanregister/diskant och ett till basen). Fördelen med detta är att signalerna till baselementen separeras från diskant/mellanregister, vilket ger en renare signal. Dessutom drivs högtalarna med lite mer kraft vilket ger bättre kontroll.

  Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

  Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

  I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

  Vi testar för dig!

  Produkter i testet

  Pioneer VSX-922

  Användarvänlig och smart

  Pioneers receiver är välutrustad och billig, med avancerad högtalarkalibrering.

  Klar dialog Bra dynamik Välutrustad
  Saknar en smula upplösning

  Guide

  Hemmabio 1-2-3

  Känner du dig vilsen när du ser alla högtalare och kontakter? Oroa dig inte.

  Yamaha RX-V573

  Fart och fläkt

  Yamahas receivrar har fått AirPlay. Och det är uppenbart att de fortfarande har kontroll på ljudkvaliteten.

  Dynamik Tryck Välutrustad
  Aningen dämpade övertoner Bara 4 HDMI-ingångar

  Denon AVR-2113

  Komplett lösning

  AVR-2311 har allt man behöver i en hemmabioreceiver, inklusive 4K-uppskalning, AirPlay och Spotify.

  Upplösta övertoner Många funktioner
  Saknar lite attack och liv i mellanregistret

  Onkyo TX-NR616

  Bäst i budgetklassen

  Onkyo har satsat på 4K-uppskalning och massor av anslutningar, inklusive 8 HDMI-ingångar. Men mest väsentligt är att TX-NR616 låter sagolikt!

  Klar dialog Dynamik Tuff bas Välutrustad
  Saknar AirPlay
  forfatter

  Geir Gråbein Nordby

  (f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

  Kommentarer


  Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

  Subscribe
  Notify of
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Följ Ljud & Bild
  Send this to a friend