TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
SOMMARERBJUDANDE PÅ LB+

Onkyo TX-NR616

Bäst i budgetklassen

Onkyo har satsat på 4K-uppskalning och massor av anslutningar, inklusive 8 HDMI-ingångar. Men mest väsentligt är att TX-NR616 låter sagolikt!

forfatter
Publicerad 2012-08-20 - 00:00
L&B tycker
Klar dialog Dynamik Tuff bas Välutrustad
Saknar AirPlay
Specifikationer
 • 7 x 100 watt (8 ohm)
 • HDMI: 8 in, 2 ut
 • 4K-uppskalning, 3D och ljudretur
 • Audyssey 2EQ-rumskorrektion
 • Nätverk med AirPlay och fjärr-app

Onkyos THX-specificerade TX-NR616 har ett högre riktpris än de övriga. I priset ingår hela åtta HDMI-ingångar och två -utgångar. Via nätverk eller USB-minne strömmar den de flesta musikformat, bortsett från Apple-formaten Apple Lossless och AIFF. Dessvärre har den inte AirPlay heller, så om du har din lokala musiksamling lagrad i något av de formaten kan inte Onkyo-receivern göra mycket med dem – bortsett från att koppla in din iPod, iPhone eller iPad direkt till USB-porten.

TX-NR616 har däremot inbyggt Spotify som du kan styra hur du vill från Onkyo Remote-appen för smartmobiler med iOS och Android. Har du Wimp på mobilen bör den vara en iPhone, så att du kan koppla in den i USB-porten på fronten.

Onkyo-receivern kan skala upp alla videosignaler till 4K-upplösning med hjälp av den inbyggda QDEO-processorn.

Installation och användning går smidigt. Installationsmenyn ligger lite dold, men när allting väl är inställt första gången behöver man mest bry sig om en snabbmeny. Den ligger ovanpå TV-bilden så man gör inställningar samtidigt som man ser programmet.

Autokalibreringen är Audyssey EQ2 och är enkel att utföra. Den känns däremot inte lika finkänslig som Denons MultEQ-variant. Kalibreringen kan maximalt korrigera ljudet på tre platser, vilket begränsar receiverns kunskaper om rummets akustik en smula. Men måste du efterjustera så kan det göras utan att receivern går i ”mute-läge”, så det går att höra vad som händer med ljudet i realtid.

Ljudkvalitet
”Harry Potter and the Deathly Hollows: Part 2” har gott om kraftresurser och en ren och öppen dialog. Ljudbilden är stor och dynamisk, och när Neville Longbottom jagas utanför Hogwarts hettar det verkligen till. Receivern klarar visserligen inte av att köras ända upp på THX-referensvolym (biografnivå) utan att ljudbilden blir en smula förvrängd och hård, men det gör ingen annan testdeltagare heller. Onkyo-receivern är faktiskt snäppet kraftigare än de övriga.

Rytmisk musik i surround på Blu-ray, närmare bestämt elektrotangoprojektet Gotan Projects ”Tango 3.0”, låter intensiv och rytmisk och har dessutom bra upplösning i diskanten. Se bara till att ”Loudness Plus” är avstängt i menysystemet, annars blir det för mycket av det goda i både bas- och diskantregistret. En flygel har god klangstruktur och ljudbilden är stor och öppen. Onkyo-receivern är bäst av alla när det gäller surroundljud. Flygeln är enorm. I början kan det verka som om den lägsta oktaven inte markeras lika väl som hos de övriga, men det beror snarare på att det finns mindre förvrängning och att Onkyo-receivern upplevs som tystare. Om det finns bas på inspelningen så kommer det däremot bas ur högtalarna.

Musik i stereo funkar också väldigt bra. Kvinnoröster är klara, med detaljerade övertoner och en öppen ljudbild. Rockmusik har ett härligt driv i rytmerna och även om stereoförstärkare i samma prisklass låter ännu bättre så har de inte nödvändigtvis TX-NR616:s muskelkraft. Och musik från Spotify är kul!

Slutsats
TX-NR616 är en särdeles lyckad konstruktion. Den är välutrustad och ljudmässigt har den Denons fina övertoner, Yamahas rytmik och Pioneers energirika mellanregister. Åtminstone i stora drag. Hur som helst är det uppenbart att Onkyo-receivern är otroligt bra, i våra öron den bästa av de fyra. Att den inte har AirPlay får man bara leva med, Spotify är en bra tröst. Om man behöver 4K-uppskalning eller om det bara är en gimmick får vi nog reda på senare i år.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Också i detta test:

Pioneer VSX-922

Användarvänlig och smart

Pioneers receiver är välutrustad och billig, med avancerad högtalarkalibrering.

Klar dialog Bra dynamik Välutrustad
Saknar en smula upplösning

Guide

Hemmabio 1-2-3

Känner du dig vilsen när du ser alla högtalare och kontakter? Oroa dig inte.

Yamaha RX-V573

Fart och fläkt

Yamahas receivrar har fått AirPlay. Och det är uppenbart att de fortfarande har kontroll på ljudkvaliteten.

Dynamik Tryck Välutrustad
Aningen dämpade övertoner Bara 4 HDMI-ingångar

Denon AVR-2113

Komplett lösning

AVR-2311 har allt man behöver i en hemmabioreceiver, inklusive 4K-uppskalning, AirPlay och Spotify.

Upplösta övertoner Många funktioner
Saknar lite attack och liv i mellanregistret
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
1 Kommentar
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments

Har haft denna i 8 år. Så nöjd! Visst har jag funderat på att byta till en nyare men inte funnit någon anledning till det. Den här levererar!!!

Följ Ljud & Bild
Send this to a friend