TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Pioneer VSX-922

Användarvänlig och smart

Pioneers receiver är välutrustad och billig, med avancerad högtalarkalibrering.

forfatter
Publicerad 2012-08-20 - 20:26
L&B tycker
Klar dialog Bra dynamik Välutrustad
Saknar en smula upplösning
Specifikationer
 • 7 x 105 watt (8 ohm)
 • HDMI: 6 in, 1 ut
 • 4K-överföring, 3D och ljudretur
 • MCACC-rumskorrektion
 • Nätverk med AirPlay och fjärr-app

Med hjälp av AirPlay kan VSX-922 enkelt strömma musik från en trådlös Apple-enhet eller en dator med iTunes via hemnätverket. Receivern kopplas till nätverket med en nätverkskabel eller så köper man en trådlös USB-dongel för sexhundra kronor. Det går också att strömma musik från en nätverkshårddisk eller ett USB-minne, och internetradio med flera tusen radiokanaler finns också på plats.

På baksidan finns hela sex HDMI-ingångar, att jämföra med föregångarens fyra. Alla stöder videosignaler med 4K-upplösning, men det går inte att skala upp lågupplöst video. 3D-video och ljudretur stöds också.

Pioneer har lanserat sin tredje generation fjärrkontroll-app till smartmobiler och surfplattor, nu heter programmet iControl2012. Appen ger större kontroll än de första generationerna och klarar nu till exempel virtuella högtalare.

Rumskorrektionen heter MCACC och kalibrerar högtalarna automatiskt för en enda sittplats, och korrigerar dessutom för fasförändringar i ljudet. HDMI-jitterkorrektion finns också, under förutsättning att du har en Pioneer-Blu-ray-spelare som stöder funktionen (PQLS).

Användarvänligheten är extremt bra, inte minst eftersom det följer med en steg-för-steg-DVD som man stoppar i datorn. Man klickar sig fram efter hur man kopplat in receivern och sedan ställer datorn in allting via nätverket.

Ljudkvalitet
I vårt testrum låter det bäst om toninställningarna (EQ) som görs under autokalibreringen stängs av. Pioneer drar upp höga frekvenser för mycket, vilket innebär att det lätt låter vasst. Detta varierar från rum till rum, så man får prova sig fram.

Det briljanta ljudspåret i ”Harry Potter and the Deathly Hollows: Part 2” tas om hand väl. Dialogen är klar och ljudbilden breder ut sig sömlöst runt soffan. Med Virtual Height Speaker och Virtual Depth blir ljudlandskapet extra öppet och stort, och det är fin kontroll på högtalarna. Filmmusiken får ett snyggt fokus och särskilt det så viktiga mellanregistret har en bra dynamisk kontroll.

Det saknas lite finess i övertonerna, som inte är lika luftiga som hos Denon och Onkyo. Det hade också kunnat vara lite mer fart och fläkt i mellanbasregistret, där förstärkaren inte får någon draghjälp av subbasen. Men sammantaget gör Pioneer bra ifrån sig.

Ren musik på Blu-ray i surround låter också fint. Ola Gjeilos flygel på ”North Country II” från 2L-skivan ”Stone Rose” låter riktigt snyggt, med bra attack i anslagen. Klangen är mer komplex i Pure Direct-läge. Då går det inte att använda Virtual Speaker eller rumskorrektionen, så ljudbilden är inte fullt lika svävande, men i gengäld har musiken en bättre tonstruktur.

Rockigare musik i stereo är det också bra tryck i, och på det stora hela saknas det bara en aning upplösning i övertonerna. Men jösses, det här låter verkligen bra!

Slutsats
VSX-922 är en otroligt lättskött receiver som har ett helt knippe bra funktioner. Fjärrkontroll-appen funker mycket bra och ljudkvaliteten är som den ska. Här finns det gott om krut, film och musik är rejält fängslande och har fin öppenhet i dialoger och sångröster. En smula mer upplösning längst upp i övertonerna, och gärna ännu bättre tryck i mellanbasen, så hade Pioneer varit livsfarliga.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Också i detta test:

Guide

Hemmabio 1-2-3

Känner du dig vilsen när du ser alla högtalare och kontakter? Oroa dig inte.

Yamaha RX-V573

Fart och fläkt

Yamahas receivrar har fått AirPlay. Och det är uppenbart att de fortfarande har kontroll på ljudkvaliteten.

Dynamik Tryck Välutrustad
Aningen dämpade övertoner Bara 4 HDMI-ingångar

Denon AVR-2113

Komplett lösning

AVR-2311 har allt man behöver i en hemmabioreceiver, inklusive 4K-uppskalning, AirPlay och Spotify.

Upplösta övertoner Många funktioner
Saknar lite attack och liv i mellanregistret

Onkyo TX-NR616

Bäst i budgetklassen

Onkyo har satsat på 4K-uppskalning och massor av anslutningar, inklusive 8 HDMI-ingångar. Men mest väsentligt är att TX-NR616 låter sagolikt!

Klar dialog Dynamik Tuff bas Välutrustad
Saknar AirPlay
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend