Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Pioneer VSX-922

Användarvänlig och smart

Pioneers receiver är välutrustad och billig, med avancerad högtalarkalibrering.

Publicerad 2012-08-20 - 20:26
Pioneer VSX-922
Geir Gråbein Nordby

Med hjälp av AirPlay kan VSX-922 enkelt strömma musik från en trådlös Apple-enhet eller en dator med iTunes via hemnätverket. Receivern kopplas till nätverket med en nätverkskabel eller så köper man en trådlös USB-dongel för sexhundra kronor. Det går också att strömma musik från en nätverkshårddisk eller ett USB-minne, och internetradio med flera tusen radiokanaler finns också på plats.

På baksidan finns hela sex HDMI-ingångar, att jämföra med föregångarens fyra. Alla stöder videosignaler med 4K-upplösning, men det går inte att skala upp lågupplöst video. 3D-video och ljudretur stöds också.

Pioneer har lanserat sin tredje generation fjärrkontroll-app till smartmobiler och surfplattor, nu heter programmet iControl2012. Appen ger större kontroll än de första generationerna och klarar nu till exempel virtuella högtalare.

Rumskorrektionen heter MCACC och kalibrerar högtalarna automatiskt för en enda sittplats, och korrigerar dessutom för fasförändringar i ljudet. HDMI-jitterkorrektion finns också, under förutsättning att du har en Pioneer-Blu-ray-spelare som stöder funktionen (PQLS).

Användarvänligheten är extremt bra, inte minst eftersom det följer med en steg-för-steg-DVD som man stoppar i datorn. Man klickar sig fram efter hur man kopplat in receivern och sedan ställer datorn in allting via nätverket.

Ljudkvalitet
I vårt testrum låter det bäst om toninställningarna (EQ) som görs under autokalibreringen stängs av. Pioneer drar upp höga frekvenser för mycket, vilket innebär att det lätt låter vasst. Detta varierar från rum till rum, så man får prova sig fram.

Det briljanta ljudspåret i ”Harry Potter and the Deathly Hollows: Part 2” tas om hand väl. Dialogen är klar och ljudbilden breder ut sig sömlöst runt soffan. Med Virtual Height Speaker och Virtual Depth blir ljudlandskapet extra öppet och stort, och det är fin kontroll på högtalarna. Filmmusiken får ett snyggt fokus och särskilt det så viktiga mellanregistret har en bra dynamisk kontroll.

Det saknas lite finess i övertonerna, som inte är lika luftiga som hos Denon och Onkyo. Det hade också kunnat vara lite mer fart och fläkt i mellanbasregistret, där förstärkaren inte får någon draghjälp av subbasen. Men sammantaget gör Pioneer bra ifrån sig.

Ren musik på Blu-ray i surround låter också fint. Ola Gjeilos flygel på ”North Country II” från 2L-skivan ”Stone Rose” låter riktigt snyggt, med bra attack i anslagen. Klangen är mer komplex i Pure Direct-läge. Då går det inte att använda Virtual Speaker eller rumskorrektionen, så ljudbilden är inte fullt lika svävande, men i gengäld har musiken en bättre tonstruktur.

Rockigare musik i stereo är det också bra tryck i, och på det stora hela saknas det bara en aning upplösning i övertonerna. Men jösses, det här låter verkligen bra!

Slutsats
VSX-922 är en otroligt lättskött receiver som har ett helt knippe bra funktioner. Fjärrkontroll-appen funker mycket bra och ljudkvaliteten är som den ska. Här finns det gott om krut, film och musik är rejält fängslande och har fin öppenhet i dialoger och sångröster. En smula mer upplösning längst upp i övertonerna, och gärna ännu bättre tryck i mellanbasen, så hade Pioneer varit livsfarliga.

Ljud & Bild tycker

Klar dialog Bra dynamik Välutrustad Saknar en smula upplösning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här.

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen