Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender: Lucka 11Delta

Guide

Så aktiverar du gaming-läget

Just köpt dig en ny TV för att spela spel? Vi visar dig hur du aktiverar det bästa och snabbaste gaming-läget i PS5 och Xbox!

Skrivet av / 2020-12-04 - 08:40
Så aktiverar du gaming-läget

Hemunderhållning och spel är verkligen i fokus den här vintern och om du har nyss har skaffat dig en ny PS5 eller Xbox Series X/S finns det mängder av spel att roa dig med. De nya spelkonsolerna har 4K-upplösning, HDR och massor av läcker grafik, men ställer också högre krav på TV:n än tidigare. Många har därför investerat i en ny TV som ska användas med någon av de nya spelkonsolerna.

Läs också Ny TV till PS5 och Xbox Series X Just lagt vantarna på en PlayStation 5 eller Xbox Series X? Då kanske du vill skaffa en bättre skärm också. Vi har testat de bästa TV-apparaterna för gaming!

Bäst inställningar för spel

Om du precis har fått hem både en ny spelkonsol och en ny TV så kan det vara många nya menyer, knappar och inställningar att hålla koll på. Hur vet man när allt inställt optimalt för spel?

Många av de nya TV-apparaterna har särskilda gaming-lägen och skräddarsydda inställningar som ska garantera optimala spelupplevelser. Dessa ska helst aktiveras automatiskt när du kopplar in en spelkonsol, men det kan kräva lite manuellt jobb med fjärrkontrollen innan allt är på plats.

Här kommer en kort liten ”gaming-guide” till de mest populära TV-modellerna från Samsung, LG och Sony!

Obs! När du kopplar in en PS5 eller Xbox Series X till en modern TV med HDMI 2.1-ingång är det viktigt att du använder en ”Ultra High Speed”-kompatibel HDMI-kabel. Det enklaste är att använda kabeln som följde med spelkonsolen.

 

Samsung 2020 (QLED)

Samsungs QLED-modeller är utrustade med en HDMI 2.1-kompatibel ingång, närmare bestämt ingång nummer 4, som är märkt med en liten spelkontroll-symbol.

Samsung stöder Auto Low Latency Mode (ALLM) och ska därför automatiskt känna igen spelkonsolen och aktivera Spelläge när du ansluter och aktiverar en spelkonsol. Ännu så länge har vi verifierat att detta fungerar med Xbox Series X.

För att aktivera spelläget går du till Inställningar -> Allmänna -> Extern enhetshanterare -> Inställningar för spelläge. Här kan du välja att ställa in spelläget till Auto (rekommenderas) eller På.

 

Samsung meny 1 Samsung meny 2 Samsung meny 3 Samsung meny 4 Samsung meny 5
<
>
1. När du har valt rätt ingång (HDMI 4) börjar du med att välja Inställningar (kugghjulssymbolen)

Andra inställningar

Samsung har också bildinställningarna Dynamisk svart equalizer, som kan användas för att höja detaljnivån i mörka områden (vilket gör det lättare att se fiender gömma sig på mörka ställen, etc). Du kan också välja att aktivera/inaktivera rörelseutjämningen Motion Plus. Den ger mjukare rörelser, men observera att fördröjningen (input lag) då blir lite längre. I menyn för externa enheter hittar du också inställningen HGiG.

HGiG garanterar optimal visning av HDR-skärm mellan TV och spelkonsol (rekommenderas)

Sammantaget tycker vi att Samsungs spelläge fungerar bra, men de olika inställningarna ligger väl dolda i olika undermenyer. Det hade varit vettigare att samla allt spelrelaterat på samma ställe!

 

LG 2020 (OLED CX, GX, Nano 90)

LG:s OLED-modeller (inklusive C9, CX, GX och andra) är utrustade med så många som fyra HDMI 2.1-kompatibla ingångar. Du kan alltså välja helt fritt bland ingångarna när du kopplar in PS5 och/eller Xbox.

LG-skärmen upptäcker i normala fall anslutit en spelkonsol och väljer automatiskt spelläget. I annat fall kan du välja Spel-inställningen manuellt i menyn Bildlägesinställningar.

Gå till Alla inställningar -> Bild -> Ytterligare inställningar. Aktivera HDMI Ultra HD Deep Colour för vald ingång. Du kan också aktivera ögonblicklig spelrespons (Instant game response).

LG meny 1 LG meny 2 LG meny 3
<
>
3. Aktivera ”HDMI Ultra HD Deep Color” för aktuell ingång.

Sony TV 2020 (XH90, ZH8 med Android 9.0)

Sony har två extra spelvänliga modeller 2020. 4K-modellen XH90 och 8K-skärmen ZH8 är båda ”Ready for Playstation 5” med bland annat två HDMI 2.1-ingångar och stöd för upp till 120 fps i bildhastighet.

Att aktivera spelläget är enkelt: välj bara ”Spel” under bildinställningarna i snabbmenyn.

För att vara säker på att allting stämmer bör du dock konfigurera den inkopplade enheten som en spelkonsol. Gå till Inställningar -> Titta på TV -> Externa ingångar -> Inställning av extern enhet och ställ in enheten som Spel.

Ange sedan HDMI-signalformat som Förbättrat format. Denna inställning klarar bildlägen upp till 4K/120 Hz. Observera att den här inställningen inte är kompatibel med Dolby Vision.

Sony meny 1 Sony meny 2 Sony meny 3 Sony meny 4 Sony meny 5 Sony meny 6
<
>
6. För att aktivera 4K/120 Hz väljer du HDMI-signalformatet ”Förbättrat format”.
Läs också 8K-tvekamp mellan Sony och LG LG:s och Sonys nya toppmodeller är proppfulla av finesser och ny teknik. Men vilken av 8K-skärmarna har bäst bild? Det ska vi testa!
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

LG:s nya OLED-TV-apparater kan bli ännu mer spelvänliga

Samsung och Signify ska förbättra TV-upplevelsen

Här är TCL:s nya toppmodeller

CES 2024: LG vinner hela 33 innovationspriser

Hisense höjer ribban med ny flaggskepps-TV

Ny 98" Samsung-TV redo för Sverige

TIME: LG:s trådlösa OLED kan förändra våra liv

Avancerad nanoteknik som förbättrade TV-bilden får Nobelpris

Nu är den här

Från pytteliten till kolossal: TCL MQLED80

Snart i butik: Hisense 100" U7KQ

Kan en trådlös OLED-TV vara värd så här mycket pengar?

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen