annons

CES 2019: Årets nya OLED-TV från LG

LG vässar tänderna för TV-året 2019 med en rad skarpa nyheter, inklusive en helt ny 8K OLED TV!

(Foto: Tillverkare)
annons

Startskottet för årets CES-mässa i Las Vegas går inte officiellt förrän i nästa vecka, men som vanligt har LG tjuvstartat och avslöjat ett par fräcka TV-nyheter!

Till TV-året 2019 har LG koncentrerat sig på att göra ljud- och bildbehandling ännu skarpare. Sydkoreanerna har utvecklat en helt ny bildprocessor som heter Alpha 9 Gen 2. Förutom att vara ännu kraftfullare än sin föregångare använder den nya processorn så kallad ”deep learning” – maskininlärning – för att optimera bild- och ljudkvaliteten. LG-processorn analyserar innehållet och jämför det med en enorm databas som är full av bild- och ljudinformation. Resultatet används sedan för att optimera vad du ser och hör.

LG OLED 2019: C9, E9, W9 – och Z9

Årets nya OLED-modeller har massor av nyheter, inklusive det helt nya 8K-flaggskeppet Z9 (längst till höger)! (Foto: LG)
Årets nya OLED-modeller har massor av nyheter, inklusive det helt nya 8K-flaggskeppet Z9 (längst till höger)! (Foto: LG)

Den nya processorn sitter i alla LG:s toppmodeller, som för modellåret 2019 (föga överraskande) ändrar namn till C9, E9, W9 och Z9. Vänta lite, sa vi Z9? Javisst, detta är en helt ny modell, högst upp i LG-hierarkin. Z9 blir nämligen LG:s första OLED-TV med 8K-upplösning och en kolossal 88-tums skärm! Resten av OLED-modellerna får nöja sig med 4K-upplösning.

Sist men inte minst förväntas en ny, billigare B9-modell dyka upp under året. Den får klara sig med lite enklare processorkraft.

Årets nya OLED-modeller från LG kör med den superstarka Alpha 9 gen 2-processorn med AI-egenskaper. (Foto: LG)
Årets nya OLED-modeller från LG kör med den superstarka Alpha 9 gen 2-processorn med AI-egenskaper. (Foto: LG)

Samtliga av de nya OLED-modellerna får dessutom uppgraderade HDMI-ingångar och blir världens första med HDMI 2.1. Denna nya HDMI-standard gör det möjligt att överföra 4K-video med en bildfrekvens på upp till 120 fps (eller 8K-upplösning med upp till 60 fps). Dessutom får man en förbättrad ljudreturkanal (eARC) med större bandbredd vilket möjliggör högre ljudkvalitet mellan TV:n och en soundbar-högtalare och/eller hemmabioförstärkare som också stöder eARC.

Dolby Atmos 3D-stöd finns givetvis också på plats, under förutsättning att du har en soundbar eller ljudsystem som också stöder det.

Till sist kan gaming-fantaster glädja sig över VRR (Variable Refresh Rate), som automatiskt synkar bildfrekvensen med spelkonsoler som Xbox One, plus ett särskilt Low Latency Mode som garanterar kort fördröjning på 13 millisekunder.

annons

ThinQ AI, Google Home och Amazon Alexa

Årets nya LG OLED-modeller är förberedda för röststyrning. (Foto: LG)
Årets nya LG OLED-modeller är förberedda för röststyrning. (Foto: LG)

LG har dessutom gjort de nya TV-modellerna smartare, mer användarvänliga och inte minst anpassade för röststyrning. Det nya WebOS 4.5-gränssnittet har fått en ny ”Home Dashboard” som ska göra det enklare att hitta det innehåll du vill titta på.

annons

Styrsystemet ThinQ AI gör det möjligt att kommunicera med ”allt från högtalare till luftkonditionering och robotdammsugare”. ThinQ AI pratar i dagsläget bara engelska, men ska bli tillgängligt även i Norden. LG:s nya TV-apparater kommer också att ha stöd för Google Assistant, men ännu så länge är det oklart när detta stöd gäller de nordiska språken. På en del marknader ska även Amazon Alexa fungera (Norden är för närvarande oklart).

Pris och tillgänglighet

Så vitt vi vet finns LG 2019 OLED-modellerna i samma storlekar som tidigare (55, 65 och 77 tum), bortsett från flaggskeppet på 88 tum. Exakt när de nya modellerna börjar säljas är ännu inte bekräftat, men modellskiftet brukar börja i månadsskiftet april/maj.

Ljud & Bild är som vanligt på plats på CES-mässan i Las Vegas nästa vecka och vi ser fram emot att ge dig våra färska intryck från mässmontrarna. Stay tuned!

annons
Har du något att tillägga?
Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Läs också

Bästa nybörjarkameran blir ännu bättre

Ambilight i alla Philips TV-nyheter

Fotoskrivare för hela familjen

Ljusstarka objektiv till mellanformatkameror

Lugn Sonos-ägare

Smartklocka med banguide för golfare

Nya super-grafikkort i sommar

Grafikkrig: AMD har en ny generation klar till sommarens Computex. Men får vi se Nvidia RTX 3080 också?

Nödlösning från mellersta hyllan räddar Huawei från Google-blockad

Börja nedräkningen: Nu kommer Disney+ till Sverige!

The Wall of Sound

Nu kommer OLED-spelskärmarna

Bojkott: Huawei gör eget alternativ till Google Maps

Så enkelt är det att göra drönarvideo

Bojkott: Huawei gör eget alternativ till Google Maps

Den kinesiska mobiltillverkaren tar ännu ett steg mot att bryta sig loss från Googles ekosystem.