Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

CES 2019: Årets nya OLED-TV från LG

LG vässar tänderna för TV-året 2019 med en rad skarpa nyheter, inklusive en helt ny 8K OLED TV!

Av / 2019-01-03 - 15:18
CES 2019: Årets nya OLED-TV från LG

Startskottet för årets CES-mässa i Las Vegas går inte officiellt förrän i nästa vecka, men som vanligt har LG tjuvstartat och avslöjat ett par fräcka TV-nyheter!

Till TV-året 2019 har LG koncentrerat sig på att göra ljud- och bildbehandling ännu skarpare. Sydkoreanerna har utvecklat en helt ny bildprocessor som heter Alpha 9 Gen 2. Förutom att vara ännu kraftfullare än sin föregångare använder den nya processorn så kallad ”deep learning” – maskininlärning – för att optimera bild- och ljudkvaliteten. LG-processorn analyserar innehållet och jämför det med en enorm databas som är full av bild- och ljudinformation. Resultatet används sedan för att optimera vad du ser och hör.

LG OLED 2019: C9, E9, W9 – och Z9

Årets nya OLED-modeller har massor av nyheter, inklusive det helt nya 8K-flaggskeppet Z9 (längst till höger)! (Foto: LG)
Årets nya OLED-modeller har massor av nyheter, inklusive det helt nya 8K-flaggskeppet Z9 (längst till höger)! (Foto: LG)

Den nya processorn sitter i alla LG:s toppmodeller, som för modellåret 2019 (föga överraskande) ändrar namn till C9, E9, W9 och Z9. Vänta lite, sa vi Z9? Javisst, detta är en helt ny modell, högst upp i LG-hierarkin. Z9 blir nämligen LG:s första OLED-TV med 8K-upplösning och en kolossal 88-tums skärm! Resten av OLED-modellerna får nöja sig med 4K-upplösning.

Sist men inte minst förväntas en ny, billigare B9-modell dyka upp under året. Den får klara sig med lite enklare processorkraft.

Årets nya OLED-modeller från LG kör med den superstarka Alpha 9 gen 2-processorn med AI-egenskaper. (Foto: LG)
Årets nya OLED-modeller från LG kör med den superstarka Alpha 9 gen 2-processorn med AI-egenskaper. (Foto: LG)

Samtliga av de nya OLED-modellerna får dessutom uppgraderade HDMI-ingångar och blir världens första med HDMI 2.1. Denna nya HDMI-standard gör det möjligt att överföra 4K-video med en bildfrekvens på upp till 120 fps (eller 8K-upplösning med upp till 60 fps). Dessutom får man en förbättrad ljudreturkanal (eARC) med större bandbredd vilket möjliggör högre ljudkvalitet mellan TV:n och en soundbar-högtalare och/eller hemmabioförstärkare som också stöder eARC.

Dolby Atmos 3D-stöd finns givetvis också på plats, under förutsättning att du har en soundbar eller ljudsystem som också stöder det.

Till sist kan gaming-fantaster glädja sig över VRR (Variable Refresh Rate), som automatiskt synkar bildfrekvensen med spelkonsoler som Xbox One, plus ett särskilt Low Latency Mode som garanterar kort fördröjning på 13 millisekunder.

ThinQ AI, Google Home och Amazon Alexa

Årets nya LG OLED-modeller är förberedda för röststyrning. (Foto: LG)
Årets nya LG OLED-modeller är förberedda för röststyrning. (Foto: LG)

LG har dessutom gjort de nya TV-modellerna smartare, mer användarvänliga och inte minst anpassade för röststyrning. Det nya WebOS 4.5-gränssnittet har fått en ny ”Home Dashboard” som ska göra det enklare att hitta det innehåll du vill titta på.

Styrsystemet ThinQ AI gör det möjligt att kommunicera med ”allt från högtalare till luftkonditionering och robotdammsugare”. ThinQ AI pratar i dagsläget bara engelska, men ska bli tillgängligt även i Norden. LG:s nya TV-apparater kommer också att ha stöd för Google Assistant, men ännu så länge är det oklart när detta stöd gäller de nordiska språken. På en del marknader ska även Amazon Alexa fungera (Norden är för närvarande oklart).

Pris och tillgänglighet

Så vitt vi vet finns LG 2019 OLED-modellerna i samma storlekar som tidigare (55, 65 och 77 tum), bortsett från flaggskeppet på 88 tum. Exakt när de nya modellerna börjar säljas är ännu inte bekräftat, men modellskiftet brukar börja i månadsskiftet april/maj.

Ljud & Bild är som vanligt på plats på CES-mässan i Las Vegas nästa vecka och vi ser fram emot att ge dig våra färska intryck från mässmontrarna. Stay tuned!

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Ljud & Bild
Rulla till toppen