Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Glöm kablar och laddplattor

Xiaomi laddar våra prylar genom luften med Mi Air Charge Technology.

Av / 2021-01-30 - 10:00
Glöm kablar och laddplattor

Xiaomi kommer med en helt ny typ av laddning som heter Mi Air Charge Technology. Konceptet går ut på att hoppa över både kablar och induktionsladdningsplattor och i stället ladda våra prylar direkt genom luften.

Mi Air Charge Technology – 5-watts fjärrladdning

Kärnan i Xiaomis fjärrladdning är en isolerad laddningsstång med inbyggda antenner som registrerar var någonstans telefonen befinner sig. Ett fasstyrningssystem som består av 144 antenner skickar millimeterlånga elektromagnetiska vågor direkt till telefonen.

Xiaomi Mi Air Charge Technology

På mobilsidan har Xiaomi utvecklat en förminskad antennkonfiguration med inbyggd ”beacon-antenn”, alltså en antenn som kommunicerar med sändaren och talar om när den har prickat rätt. Sedan omvandlar mottagaren, som består av 14 antenner, millimetervågorna från laddstången till elektrisk energi genom en likriktarkrets – på så sätt får mobilen ström genom luften som rena rama science fiction!

I dagsläget kan den nya tekniken ladda med en kapacitet på 5 watt inom en radie av flera meter. Den goda nyheten är att flera enheter kan laddas med 5 watt vardera – samtidigt. Dessutom ska fysiska hinder inte minska laddningens effektivitet.

När tekniken hittar i till de första konsumentprodukterna har vi däremot inte fått någon information om.

Xiaomi Mi Air Charge Technology

Äntligen blir vi helt trådlösa

Så småningom ska Xiaomis trådlösa laddning även fungera med smartklockor, aktivitetsarmband och andra bärbara enheter. Produkter som högtalare, bordslampor och andra smarta hemprodukter ska också kunna kopplas in – helt trådlöst.

Att detta banar väg för fler konspirationsteorier tvivlar vi dock inte det minsta på.

mi.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nu kan du prata med ChatGPT

NASA:s robottåg på Månen

Google Gemini blir mer allsmäktig

Skärmen gör allt utom att läsa tankar!

AI planerar svenskars semester

Styr datorn med hjärnan

Solpaneler i ögonen?

Googles AI fantiserar fram spel

Ny AI utmanar GPT-4

Google släpper mini-AI

Kinas superdator slår rekord

AI-generator skapar realistiska videor

Rulla till toppen