Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Tyska tullen beslagtar Elon Musks eldkastare

Myndigheterna i Karlsruhe kan inte se det roliga med Elon Musks "Not a Flamethrower".

Av / 2022-11-27 - 15:56
Tyska tullen beslagtar Elon Musks eldkastare

Elon Musk är en upptagen man, men han är aldrig för upptagen för galna konster. När han inte leder Tesla, skjuter upp raketer i rymden med SpaceX eller köper Twitter och sparkar hälften av sina anställda kan han mycket väl hitta tid att lansera en eldkastare (!) till vanliga konsumenter.

Det hände redan 2018, när Musk lanserade en eldkastare som kunde köpas för bara 500 dollar (motsvarande 5 200 kronor). Syftet var att samla in pengar till The Boring Company, ett företag som Elon Musk grundade 2016 med uppdrag att borra tunnlar för att lätta på trycket på Kaliforniens motorvägar.

Den något speciella produkten såldes ut mycket snabbt. Totalt tillverkade The Boring Company 20 000 eldkastare, vilket genererade en omsättning på 10 000 000 dollar.

Däremot var myndigheter i många delar av världen mindre entusiastiska över Musks uppfinning. På många håll tyckte polisen till och med att en eldkastare måste omfattas av vapenlagen, och det hjälpte inte mycket när The Boring Company döpte om eldkastaren till ”Not a Flamethrower” som svar på kritiken.

Det hjälpte inte heller att Elon Musk på Twitter hänvisade till eldkastaren som en leksak som skulle vara lämplig för att exempelvis tända brasan med.

Och den historien får konsekvenser än i dag, vilket en 34-årig tysk man var tvungen att erkänna alldeles nyligen när tyska tullen beslagtog ett paket från USA innehållande en ”Not a Flamethrower”.

Mannen förklarade för tulltjänstemännen att han hade köpt eldkastaren enbart som samlarobjekt och att han räknade det som en bra investering på grund av en förväntad värdeökning.

Men den förklaringen imponerade inte på de tyska tulltjänstemännen.

– Även om det står på förpackningen att det inte är en eldkastare så har lågorna en räckvidd på flera meter. Det monstruösa föremålet ser också väldigt mycket ut som ett riktigt vapen och anses därför vara farligt, förklarar Alina Holm, taleskvinna för tullkontoret i Karlsruhe i ett pressmeddelande.

Därför beslagtogs eldkastaren av poliserna och åtal väcktes mot 34-åringen misstänkt för brott mot vapenlagen.

 

Elon Musk vill bygga en stad på Mars

Teknik

Tesla-grundaren vill sätta igång med utforskning och kolonisering av Den röda planeten.

Läs mer
Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Lär dig blindskrift med LEGO

Krypterad meddelandetjänst hotar att lämna EU

Nu är Google NotebookLM här

Google: Dålig humor orsakade svar om lim i pizzaost

- Google ljuger

Googles nya AI-funktion rekommenderade användare att ha lim på sin pizza

Nya EU-regler ska förhindra ”Minority Report"

AI, AI och mer AI i Googles planer

Nu kan du prata med ChatGPT

NASA:s robottåg på Månen

Google Gemini blir mer allsmäktig

Skärmen gör allt utom att läsa tankar!

Rulla till toppen