TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Tyska tullen beslagtar Elon Musks eldkastare

Myndigheterna i Karlsruhe kan inte se det roliga med Elon Musks "Not a Flamethrower".

forfatter
Publicerad 2022-11-27 - 15:56

Elon Musk är en upptagen man, men han är aldrig för upptagen för galna konster. När han inte leder Tesla, skjuter upp raketer i rymden med SpaceX eller köper Twitter och sparkar hälften av sina anställda kan han mycket väl hitta tid att lansera en eldkastare (!) till vanliga konsumenter.

Det hände redan 2018, när Musk lanserade en eldkastare som kunde köpas för bara 500 dollar (motsvarande 5 200 kronor). Syftet var att samla in pengar till The Boring Company, ett företag som Elon Musk grundade 2016 med uppdrag att borra tunnlar för att lätta på trycket på Kaliforniens motorvägar.

Den något speciella produkten såldes ut mycket snabbt. Totalt tillverkade The Boring Company 20 000 eldkastare, vilket genererade en omsättning på 10 000 000 dollar.

Däremot var myndigheter i många delar av världen mindre entusiastiska över Musks uppfinning. På många håll tyckte polisen till och med att en eldkastare måste omfattas av vapenlagen, och det hjälpte inte mycket när The Boring Company döpte om eldkastaren till ”Not a Flamethrower” som svar på kritiken.

Det hjälpte inte heller att Elon Musk på Twitter hänvisade till eldkastaren som en leksak som skulle vara lämplig för att exempelvis tända brasan med.

Och den historien får konsekvenser än i dag, vilket en 34-årig tysk man var tvungen att erkänna alldeles nyligen när tyska tullen beslagtog ett paket från USA innehållande en ”Not a Flamethrower”.

Mannen förklarade för tulltjänstemännen att han hade köpt eldkastaren enbart som samlarobjekt och att han räknade det som en bra investering på grund av en förväntad värdeökning.

Men den förklaringen imponerade inte på de tyska tulltjänstemännen.

– Även om det står på förpackningen att det inte är en eldkastare så har lågorna en räckvidd på flera meter. Det monstruösa föremålet ser också väldigt mycket ut som ett riktigt vapen och anses därför vara farligt, förklarar Alina Holm, taleskvinna för tullkontoret i Karlsruhe i ett pressmeddelande.

Därför beslagtogs eldkastaren av poliserna och åtal väcktes mot 34-åringen misstänkt för brott mot vapenlagen.

 

Elon Musk vill bygga en stad på Mars

Tesla-grundaren vill sätta igång med utforskning och kolonisering av Den röda planeten.

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Lämna en kommentar

MSI Creates a Graphics Card with Creators, Designers, and Artists in Mind

Every day, designers and creators sit at their desk to make magic. Whether it is editing the next viral TikTok, or designing a 3D motion graphic character, designers and creators need a graphics card they can rely on.

lbpluss
Han uppfann det 20:e århundradet Vi har honom att tacka för allt. Utan Nikola Tesla skulle inte den moderna tekniken existera.
lbpluss
Rymdstationen under Berlin! Ljud & Bilds utsända har besökt en unik hackerspace i Berlin – en gammal rymdstation från framtiden!
Det är hos Tesla du behövs, Elon! Elon Musk leker på Twitter, när han istället borde fixa min Tesla.
Genombrott för helt ren kärnkraft? Drömmen om helt grön fusionsenergi kan vara ett viktigt steg närmare verkligheten. Ett stort besked väntas den 13 december.
ChatGPT är det häftigaste tekniska framsteget. Ett genombrott inom AI-teknik eller ett hotscenario?
Följ Ljud & Bild