Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Teslas bilar ringer hem om de blir stulna

Teslas bilar har en inbyggd mobilanslutning som används för att uppdatera programvaran automatiskt – och för att avslöja biltjuvar.

Av / 2015-03-17 - 10:06
Teslas bilar ringer hem om de blir stulna

Tesla bygger ovanligt läckra bilar, som är så fullproppade med teknik att vi till och med har testat dem i tidningens pryl-sektion.

Men den rullande datorkraften måste uppdateras ibland, så att bilen kan lära sig nya konster och ge ännu bättre körglädje med ny programvara. Bilarna har därför inbyggda SIM-kort, som ger Tesla en direktlinje till fabriken. I Skandinavien är det Telia som samarbetar med Tesla.

En av fördelarna med att ge bilen en egen telefonlinje är att biltjuvar bara kan glömma att försöka stjäla en Tesla. Blir den stulen så kan fabriken spåra den var som helst på hela jordklotet.

När programvaran ska uppdateras tar det ungefär en halvtimme, sedan är bilen utrustad med nya funktioner. Och det görs precis när det passar användaren. Man riskerar med andra ord inte att bilen helt plötsligt stannar i en rondell när man är på väg till ett viktigt möte.

Tesla berättar i ett pressmeddelande att den senaste uppdaterimgen bland annat innehöll en adaptiv fartkontroll, ett nytt navigationssystem med uppdatering av trafikläget i realtid, fjärrstart från mobilen och mycket annat. Och allt utan att bilden behöver tas i på verkstad.

På Mobile World Congress-mässan i Barcelona offentliggjorde Tesla rapporten Connected Things, som behandlar IoT-tekniken inom bland annat transport, hälsa och säkerhet, och som dokumenterar att vi i nordbor redan nu har fler uppkopplade enheter än det finns invånare.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Solpaneler i ögonen?

Googles AI fantiserar fram spel

Ny AI utmanar GPT-4

Google släpper mini-AI

Kinas superdator slår rekord

AI-generator skapar realistiska videor

ChatGPT får minne – som kan stängas av

Kan det här pannbandet styra drömmar?

Googles chattbot byter namn till Gemini

ISS får uppgraderad dator

Nu ska Googles AI bli smartare - på svenska!

Hyperloop i Italien

0
Rulla till toppen