Teslas bilar ringer hem om de blir stulna

Teslas bilar har en inbyggd mobilanslutning som används för att uppdatera programvaran automatiskt – och för att avslöja biltjuvar.

Tesla bygger ovanligt läckra bilar, som är så fullproppade med teknik att vi till och med har testat dem i tidningens pryl-sektion.

Men den rullande datorkraften måste uppdateras ibland, så att bilen kan lära sig nya konster och ge ännu bättre körglädje med ny programvara. Bilarna har därför inbyggda SIM-kort, som ger Tesla en direktlinje till fabriken. I Skandinavien är det Telia som samarbetar med Tesla.

En av fördelarna med att ge bilen en egen telefonlinje är att biltjuvar bara kan glömma att försöka stjäla en Tesla. Blir den stulen så kan fabriken spåra den var som helst på hela jordklotet.

När programvaran ska uppdateras tar det ungefär en halvtimme, sedan är bilen utrustad med nya funktioner. Och det görs precis när det passar användaren. Man riskerar med andra ord inte att bilen helt plötsligt stannar i en rondell när man är på väg till ett viktigt möte.

Tesla berättar i ett pressmeddelande att den senaste uppdaterimgen bland annat innehöll en adaptiv fartkontroll, ett nytt navigationssystem med uppdatering av trafikläget i realtid, fjärrstart från mobilen och mycket annat. Och allt utan att bilden behöver tas i på verkstad.

På Mobile World Congress-mässan i Barcelona offentliggjorde Tesla rapporten Connected Things, som behandlar IoT-tekniken inom bland annat transport, hälsa och säkerhet, och som dokumenterar att vi i nordbor redan nu har fler uppkopplade enheter än det finns invånare.

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Så här har de aldrig gjort förut, åtminstone inte på det här sättet.
  Slutet för Europas största fotomässa.
  Parlamentet vill skapa bättre hållbarhet genom att främja återvinning och reparation och genom att bekämpa metoder som förkortar enheternas livslängd.
  AKM:s DAC-fabrik nedbrunnen, vilket lamslår tillverkarna i månader. Så reagerar hi-fi-branschen.
  Duon bakom The Rain får förnyat förtroende.
  Risken att bli lurad är större än chansen att göra ett klipp.
  Pop-prinsessan går i helt nya vägar – nu på Disney+.
  Nu är det bara tre veckor kvar tills vi ännu en gång kan skratta och mysa med charmiga Johanne & Co.

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.