Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Smart armband kan ersätta luftkonditionering

Varför kyla hela kroppen – eller huset – när det räcker med ena armen?

Av / 2014-07-03 - 04:00
Smart armband kan ersätta luftkonditionering

När vi andra sätter på oss badbyxorna och drar till stranden på semestern för att få en välförtjänt paus i vårt hårda liv, arbetar de övertid på kraftverken. I synnerhet i de varmare delarna av världen. Sommarvärme betyder nämligen samma sak som luftkonditionering, vilket drar massor av energi. I USA, där 87 procent av alla hushåll har luftkonditionering, utgör driften av dem 16,5 procent av den totala energiförbrukningen.

Ett projekt som gjorts på det tekniska universitetet MIT kan kanske göra någonting åt den kolossala förbrukningen. Projektet som kallas ”Wristify” går i all enkelhet ut på att ersätta luftkonditioneringen med ett armband som kyler ner eller värmer upp handleden och på så sätt ger bäraren en behaglig kroppstemperatur. För det är ju faktiskt inte själva huset, utan människorna i det, som svettas eller fryser.

Det låter nästan för bra för att vara sant, och kommentarerna från de annars så vakna läsarna av tidningen Wired, där vi hittade nyheten, är ytterst skeptiska och pratar om farligt fusk med det mänskliga psyket. Men egentligen är det mycket enklare än så: Handleden är det ställe på kroppen där det ligger flest blodådror närmast huden, så en avkylning eller upphettning just där har en omedelbar inverkan på kroppstemperaturen.

I sin nuvarande form är Wristify-armbandet bara en primitiv prototyp, som är byggd med ett peltier-element av samma sort som finns i elektriska camping-kylboxar, men det fungerar. Nu väntar vi bara på en smidigare och mer designad version som inte behöver vara inkopplad till en extern laboratorieströmförsörjning för att fungera.

Källa: Wired

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

AI planerar svenskars semester

Styr datorn med hjärnan

Solpaneler i ögonen?

Googles AI fantiserar fram spel

Ny AI utmanar GPT-4

Google släpper mini-AI

Kinas superdator slår rekord

AI-generator skapar realistiska videor

ChatGPT får minne – som kan stängas av

Kan det här pannbandet styra drömmar?

Googles chattbot byter namn till Gemini

ISS får uppgraderad dator

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen