Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

3 … 2 … 1 … liftoff!

Ingenting kunde stoppa uppskjutningen av Crew Dragon

Av / 2020-06-01 - 08:31
3 … 2 … 1 … liftoff!

Vädret var på topp, stjärnorna låg rätt och allt var klart för en lyckad uppskjutning. Och det blev det. I lördags påbörjades USA:s första bemannade rymdfärd från amerikansk jord på nio år. Och den första i världshistorien som gjordes av ett privat företag: SpaceX. Vars grundare är ingen annan än Teslas Elon Musk. NASA hjälpte till med markkontrollen.

Astronauterna Bob Behnken och Doug Hurley klättrade in i Crew Dragon, som drivs av Falcon 9-raketen, för att blir uppskjutna redan i onsdags. Men då satte vädret käppar i hjulen. I lördags funkade allt bättre.

Ingenting säger ”Högteknologi” som ett par astronauter i ”Kära Jesus, låt den här lanseringen gå bra”-position.

Demo-2, som uppdraget heter, kommer lite drygt ett år efter att SpaceX framgångsrikt sköt upp en obemannad Crew Dragon-kapsel till Internationella rymdstationen. Den gången hette uppdraget Demo-1

Läs också Ingen historisk uppskjutning för bemannad SpaceX Vädret satte stopp för SpaceX och NASA och deras bemannade rymdfärd till Internationella rymdstationen.

Bemannade resor till Mars

Även denna gång är målet Internationella rymdstationen (ISS, International Space Station), dit astronauterna anlängde 31 maj. Där ska Hurley och Behken att arbeta med besättningen på Expedition 63, som påbörjades i april och som kommer att pågå fram till oktober. Med fokus på forskning om biologi, jorden, mänsklig biologi, fysik och teknikutveckling. Huvudmålet är att lägga grunden för bemannade resor till månen och mars.

SpaceX Falcon 9 Crew Dragon
Raketen tankas med bränsle.

30-90 dagar

Expedition 63 pågår alltså till oktober, men Crew Dragon-uppdraget ska bara hålla på i 30–90 dagar. Senast 28 augusti återvänder SpaceX-astronauterna till jorden.

Då har de med sig en del saker tillbaka till jorden från rymdstationen. Studentexperiment med frön, som ska undersökas för att se ur de växer utan gravitation. Samt frusna vävnader och växter som man vill studera efter att de har befunnit sig utan tyngdkraft under längre perioder. Sådana studier kan ge viktig information om hur människokroppen, mat och andra organiska föremål kommer att klara sig på långa rymdfärder, till exempel till Mars.

Liftoff!

SpaceX landar i Atlanten

Crew Dragon-kapseln ska landa i Atlanten och plockas upp av räddningsfartyget Go Navigator.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

AI planerar svenskars semester

Styr datorn med hjärnan

Solpaneler i ögonen?

Googles AI fantiserar fram spel

Ny AI utmanar GPT-4

Google släpper mini-AI

Kinas superdator slår rekord

AI-generator skapar realistiska videor

ChatGPT får minne – som kan stängas av

Kan det här pannbandet styra drömmar?

Googles chattbot byter namn till Gemini

ISS får uppgraderad dator

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen