Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Udda prylar på CES 2022

CES-mässan i Las Vegas är platsen för teknologiska nyheter. Både stora och innovativa – och de lite mer udda.

Av / 2022-01-05 - 14:49
Udda prylar på CES 2022

Nu är CES-mässan i Las Vegas officiellt igång. Hela den här veckan kan du läsa om de många produktnyheter som presenteras. Men när det finns fler än 2 000 utställare är det omöjligt att ge mer än en ögonblicksbild av de mest sensationella produkterna.

Här har vi samlat ihop ett gäng av de lite ovanligare prylarna som inte skapar några egna rubriker, men väcker nyfikenhet genom att vara en smula … ovanliga.

Modulär självbyggarsäkerhet från Arlo

Arlo känner vi igen från deras utmärkta – och kostsamma – övervakningskameror. Till exempel Ultra 2 Spotlight Camera. I år har de presenterat vad som bäst kan beskrivas som ett komplett säkerhets- och larmsystem för smarta hem – för självbyggare. Arlo Security System är uppbyggt kring en central ”hubb” med inbyggt tangentbord samt alarm och rök- och gassensorer. Tillsammans med hubben används ett antal små batteridrivna sensorer som kan placeras runtom i hemmet. Sensorerna reagerar på många olika saker och kan bland annat upptäcka rörelser, ljud, luftfuktighet och temperaturförändringar.

Än så länge är det ont om specifik information om systemet, men vi återkommer alldeles säkert när vi närmar oss tiden då det blir möjligt att köpa det.

 

Arlo Security System består av ett nav med inbyggt larm och ett antal multisensorer. (Foto: Arlo)

 

Läslampa mot dyslexi

Dyslexi är ordblindhet, en inlärningssvårighet som enligt WHO ungefär 10 procent av världens befolkning lider av. Tänk om det bara handlade om att ha rätt läslampa? Det hävdar företaget Lili for Life som har gjort en mycket speciell lampa som heter Lili och som ska göra det lättare för dyslektiker att läsa. Ljuset från lampan är inte konstant, utan blinkar nästan omärkligt. Det skapar en fördröjning i uppfattningen av ordbilden, vilket motverkar det dubbelseende som dyslektiker upplever när de läser en text. Allt enligt Lili for Life. Lampan ska göra läsningen snabbare och mer flytande.

Företaget har utfört tester under fyra månader. Och nästan 80 procent av deltagarna upplevde ”betydande förbättringar” i läs- och textförståelse. Lampan kostar 350 euro och har ett inbyggt batteri som räcker i sex timmar.

Lili är en läslampa som gör det lättare för dyslektiker att läsa. (Foto: Lili för livet)

 

Las Vegas är allt – utom subtilt! (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B)

 

Avslöjande badrumsvåg

Tycker du att det kan vara lite obehagligt att ta steget upp på badrumsvågen? Då kommer Body Scan från Withings förmodligen att vara rentav läskig. Den avslöjar nämligen allt! Förutom att visa vikten med 50 grams noggrannhet mäter den din puls (på sex sätt) och din nervaktivitet och avslöjar eventuella tecken på cirkulationssjukdomar och typ 2-diabetes.

Den kliniska realiteten kan studeras på en display på vågen och du kan se ännu mer i den tillhörande appen. Som även talar om för dig vilka grafer du bör visa för din läkare! Om du törs kan Body Scan köpas för ungefär 4 000 kronor.

Body Scan visar inte bara vad du väger, utan även din fettfördelning och hur ditt hjärta och din blodcirkulation mår. (Foto: Withings)

 

Nätverk med långsam ljushastighet

Om du tycker att trådlöst nätverk är gammaldags och tråkigt så vad sägs om en surfplatta som använder osynligt ljus för att koppla upp sig på nätet? Vi har redan berättat om Li-Fi, som är ljusbaserat trådlöst nätverk, och det verkar lovande. Franska Oledcomms LiFiMAXTab, som kan beskådas på CES, är dock den första Android-surfplattan med inbyggt Li-Fi. Det är smart, och det lovar en ljus (förlåt!) framtid. Fast vi betraktar fortfarande den 500 euro dyra barnsurfplattan mer som en teknisk demonstration än en mogen produkt.

Surfplattan kommunicerar med den trådlösa antennen (eller ska den kallas för en trådlös lampa?) med upp till 150 Mbit/s. Vilket är tjusigt. Men det är fortfarande betydligt långsammare än till och med gammaldags Wi-Fi 5. Oledcomm betonar dock att man i laboratoriet har uppnått hastigheter på upp till 3 Gbit/s – på en meters avstånd. Som jämförelse klarar den nya Wi-Fi 6E-standarden hastigheter på upp till 9,6 Gbit/s.

 

LiFiMaxTab är en barnvänlig surfplatta som använder ljus för att ansluta till webben. (Foto: Oledcomm)

 

Smartband för hunden

Om du är typen som ideligen ängsligt sneglar på din smartklocka för att se vad du har för puls och syresättning, så har franska Invoxia en pryl som gör att du kan göra samma sak för din hund! Smart Dog Collar är ett hundhalsband med inbyggd elektronik. I mobil-appen kan ägaren följa var Fido är någonstans – och vad krabaten har för hjärtslag och andning. Och precis som ett träningsarmband kan det smarta halsbandet känna av om hunden går, springer, äter kliar sig, skäller eller sover. I halsbandet finns inbyggt Wi-Fi, Bluetooth, GPS och mobil dataanslutning.

 

Invoxia Smart Dog Collar är ett smart träningshalsband för fyrbenta. (Foto: Invoxia)

 

Många av nyheterna presenterades för pressen före den officiella starten, på CES Unveiled. Här är arrangörernas video från evenemanget:

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Uppkopplad ölbryggare för det smarta hemmet

Robotgräsklippare med cylinder

Tado uppgraderas till senaste standard

Koda 2 Max är Oonis största och mest avancerade pizzaugn hittills

Matter version 1.3

Motormopp från Dyson

En kamera för varje vinkel

Ny monsterrobot från Roborock

Laga mat utan sladd med KitchenAid Go

Robotdammsugare lovar dammsugning och moppning med mänsklig precision

Vill förändra golvstädningen

Nutribullet gör comeback i Norden

Rulla till toppen