Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Li-Fi är 100 gånger snabbare än Wi-Fi

Tycker du att din trådlösa uppkoppling är snabb? Vänta bara, nätverk som bygger på ljus kan ge ända upp till 224 Gbit/s.

Av / 2015-11-26 - 10:35
Li-Fi är 100 gånger snabbare än Wi-Fi

Alla vet att internet går allt snabbare. För bara ett par år sedan var det inte många av oss som kunde skryta med megabit-lina. Och nu för tiden finns det internetleverantörer som erbjuder gigabit-lina, alltså 1 000 Mbit/s.

Undertecknad är en av dem som har gigabit-lina hemma. Men på det trådlösa nätverket får jag ”bara” ungefär 400 Mbit/s nedladdning och ungefär 300 Mbit/s uppladdning. Och inom en nära framtid kan det bli aktuellt med hastigheter som pensionerar alla gigabit-uppkopplingar.

Gör dig redo för Li-Fi. Där ”Li” står för ”Light”, alltså nätverk baserat på ljus. Till en början kan det ge 1 Gbit/s, vilket nästan är omöjligt att få med dagens Wi-Fi-teknik. Med den nya tekniken går det att ladda ner en film på bara ett par sekunder.

LED-ljus
Tekniken överför data med hjälp av LED-ljus, som blinkar i korta pulser på bara att par nanosekunder. Det är så snabbt att det mänskliga ögat inte hinner uppfatta flimret utan uppfattar ljuset som statiskt. Men i verkligheten överförs information nästan med blixtens hastighet. I laboratoriet har forskarna uppnått hela 224 Gbit/s!

Inte genom väggar
Nackdelen med ljusbaserat nätverk är att det inte går igenom väggar, som vanligt RF-baserat nätverk kan. Det får man ta hänsyn till under installationen och placera rader med LED-ljus på ett sådant sätt att de kan ta emot och skicka vidare information till nästa rum. Det kan låta krångligt, men utvecklingen går redan mot att alla lampor hemma byts ut mot LED och om alla interagerar med varandra är problemet löst. Och då gör man samtidigt det svårt för andra att snylta och spionera på nätverket. Och vem vet, kanske det går att komplettera Li-Fi med RF-baserad Wi-Fi i döda zoner?

Finns redan
Företaget Velmenni försöker utveckla tekniken och flytta ut den från labbet och in i kontorslokaler i Estland, där de hittills har lyckats åstadkomma hastigheter på över 1 Gbit/s. Andra företag jobbar också med Li-Fi till kontor och hem, bland andra Oledcomm och pureLiFi. Det sistnämnda grundades av Harald Haas, som uppfann Li-Fi-tekniken. Båda företagen har Li-Fi-lösningar, men ännu så länge bara med hastigheter på upp till 10 Mbit/s.

Källa: Mashable

Illustration: iStock

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

AI planerar svenskars semester

Styr datorn med hjärnan

Solpaneler i ögonen?

Googles AI fantiserar fram spel

Ny AI utmanar GPT-4

Google släpper mini-AI

Kinas superdator slår rekord

AI-generator skapar realistiska videor

ChatGPT får minne – som kan stängas av

Kan det här pannbandet styra drömmar?

Googles chattbot byter namn till Gemini

ISS får uppgraderad dator

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen