Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Nästa steg för Matter – energihantering och elbilar

CSA har har släppt Matter version 1.3 och bland nyheterna finns bland annat funktioner för att ha koll på energiförbrukningen i hemmet samt laddning av elbilar.

Av / 2024-05-14 - 11:16
Nästa steg för Matter – energihantering och elbilar

The Connectivity Standards Alliance (CSA) presenterade nyligen IoT Device Security Specification 1.0, som är tänkt att bli en global säkerhetsstandard för IoT-produkter i smarta hem, och nu har de släppt en ny Matter-specifikation (version 1.3) som inkluderar nya produktkategorier och funktioner.

I Matter 1.3 finns nya funktioner för energirapportering som möjliggör för produkter att rapportera faktiska och uppskattade mätningar – effekt, spänning, ström etcetera – såväl i realtid som över tid.

Det finns också möjlighet för tillverkare av elladdare att implementera funktioner för hur konsumenterna laddar sina fordon, som till exempel att starta eller stoppa laddningen, justera laddningshastigheten eller specificera hur många mils räckvidd som ska vara laddat vid en specificerad tidpunkt.

Bland nyheterna finns även vattenhantering i form av stöd för läckage- och frysdetektorer, regnsensorer och kontrollerbara vattenventiler.

Läs också CSA har lanserat säkerhetsstandard för smarta hem CSA har presenterat en säkerhetsspecifikation samt ett märkningsprogram för produkter i det smarta hemmet.

Bredare produktstöd

När det gäller produktkategorier så inkluderas nu även mikrovågsugnar, ugnar, hällar, fläktar (spisfläktar och ventilationsfläktar), kombinerade tvättmaskiner/torktumlare (i version 1.2 adderades tvättmaskiner och torktumlare, och nu ingår alltså även komboprodukter) samt mediaspelare och TV-apparater.

TV-funktionerna förbättras med push-notiser och utökad interaktivitet för TV-appar, så att andra Matter-produkter kan skicka meddelanden till TV-apparater eller andra enheter med skärmar (och till exempel meddela att en robotdammsugare har kört fast eller att tvätten är klar).

I Matter 1.3 har även stöd för “scener” implementerats, vilket möjliggör för användare att skapa olika scenarion för ett rum eller i hela huset, genom att kombinera inställningar i olika produkter, som sedan kan triggas med ett enda kommando.

Nu återstår att se hur lång tid det tar innan olika tillverkare dels uppdaterar sina appar och dels lanserar produkter som utnyttjar de nya möjligheter som specifikationen möjliggör.

Mer info: Connectivity Standards Alliance

Läs också What’s the Matter? – har det smarta hemmet blivit enklare? One standard to rule them all! Efter två år, har Matter gjort det enklare att koppla ihop ett smart hem?
Ola Larsson
(f. 1970): Frilansjournalist på L&B Home. Ola har i 24 år arbetat med att hålla koll på - och skriva om - trender, innovationer och produkter inom konsumentelektronik samt vitvaror & småapparater. 1999-2017 jobbade Ola på de svenska branschtidningarna Rateko, El&Vitt samt ElektronikBranschen som journalist, teknisk redaktör samt chefredaktör. Sedan 2017 arbetar Ola som konsult - i det egna bolaget Eor AB, grundat 2014 - med fokus på framförallt det skrivna ordet.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tado uppgraderas till senaste standard

Koda 2 Max är Oonis största och mest avancerade pizzaugn hittills

Matter version 1.3

Motormopp från Dyson

En kamera för varje vinkel

Ny monsterrobot från Roborock

Laga mat utan sladd med KitchenAid Go

Robotdammsugare lovar dammsugning och moppning med mänsklig precision

Vill förändra golvstädningen

Nutribullet gör comeback i Norden

CSA har lanserat säkerhetsstandard för smarta hem

LG breddar sin premiumserie

Rulla till toppen