Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Snart kan Matter styra mer i ditt smarta hem

Nya smarta hem-standarden kan snart koppla upp vitvaror och småelektriska apparater.

Av / 2023-10-26 - 10:00
Snart kan Matter styra mer i ditt smarta hem

Att smarta hem-prylar av olika märken inte kan prata med varandra är ett otyg. Branschorganisationen CSA tog därför tag i detta och lanserade 2022 den oberoende gemensamma standarden Matter. Tills nu har man bara kunnat ansluta smarta hem-hubbar, säkerhets-sensorer, smarta lås, smarta uttag, smarta lampor, smarta lampknappar, smarta termostater, smarta persienner och gardiner. Men nu blir det ändring på det.

Den nya Matter 1.2-versionen har just landat och nu kan man även ansluta robotdammsugare, kylskåp, diskmaskiner, luftkvalitets-mätare, luftrenare, tvättmaskiner och torktumlare, fläktar, luftkonditioneringar och larmsystem. Det sägs komma produkter som stöder detta redan innan årets slut.

Läs också Ditt smarta hem blir enklare med Matter Matter överbryggar klyftan mellan smarta hemprodukter så att de fungerar sömlöst mellan de stora plattformarna.

Med uppdateringen blir det lättare att göra automatiseringar som inkluderar fler apparater i ditt hem. Som att starta robotdammsugaren när du går hemifrån eller att den blinkar med en lampa när tvätten är klar.

Branschorganisationen lovar fortsätta släppa uppdateringar även nästa år, som bland annat ska lägga till stöd för övervakningskameror och garageöppnare.

Läs mer hos Connectivity Standards Alliance

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Autentisk pizza på mindre utrymme

Bertazzoni patenterar Air-Tec

Smarta husdjursprodukter från Philips

Kylfrys med 438 färgkombinationer

Färgrik musik från Wiz

Husqvarnas robotgräsklippare får solcellsladdning

Dubbel airfryer i kompakt format

Enklare liv med Yales smarta kodhantag

Prisvärd airfryer med fönster

Små kylskåp och frysar från Miele

Vidareutvecklad espressomaskin

Hantera altandörren via Matter

Rulla till toppen