Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

En brygga mellan Matter och Zigbee

Med tanke på att The Connectivity Standards Alliance är organisationen bakom såväl Matter som Zigbee är det kanske ingen högoddsare att produkter som bryggar de båda plattformarna är på väg. En är faktiskt redan här.

Skrivet av / 2023-12-22 - 09:00
En brygga mellan Matter och Zigbee

På CES 2024 (som går av stapeln 9-12 januari i Las Vegas) kommer företaget Thirdreality visa upp sin produkt Smart Bridge MZ1, som fungerar som en brygga mellan Matter och Zigbee – en produkt som faktiskt kan köpas redan idag via Amazon.

Med våra innovativa produkter och lösningar hoppas vi kunna ge ett betydande bidrag till industrin för smarta hem och ge ökad bekvämlighet och upplevelser till användarna”, säger Xuezhang Dong, CEO Thirdreality.

Smart Bridge MZ1 fungerar enligt Thirdreality som en länk mellan Matter-standarden och Zigbee-protokollet, och gör det möjligt att ansluta och styra sina Zigbee-enheter sömlöst med ledande plattformar inom Matter-standarden, som Apple HomeKit, Google Assistant och SmartThings.

Poängen är att om man har Zigbee-enheter så fungerar de inte direkt med Matter-produkter, men om man använder Smart Bridge MZ1 får de Matter-kompatibilitet och kan skötas från samma plattformar som Matter-produkterna. Man kan med andra ord säga att bryggan gör det möjligt för Zigbee-användare att migrera sina enheter till Matters ekosystem.

Thirdreality är i dagsläget ingen stor spelare på den skandinaviska marknaden, även om deras produkter är tillgängliga via Amazon, men sannolikt är liknande produkter på väg även från andra aktörer, så att befintliga Zigbee-enheter kan implementeras i dagens och morgondagens plattformar för smarta hem.

Det finns sedan ett tag produkter på marknaden med snarlik funktionalitet, som till exempel Aqara Hub M2 som kan fungera som en länk, eller brygga, mellan Zigbee-enheter och Apple Homekit. Ett annat exempel är Athom Homey Pro, som är en avancerad styrenhet med omfattande kompatibilitet – och cirka 15 gånger högre pris än Smart Bridge MZ1.

Visst har utvecklingen inom smarta hem kommit en bra bit de senaste åren, men vad som för många är en källa till frustration är det faktum att det inte sällan är svårt att få saker och ting att fungera tillsammans, om man vill mer än att använda sig av ett mer eller mindre slutet system.

Tanken med Matter är att göra det mycket enklare för såväl tillverkare som konsumenter, genom att skapa en enhetlig standard som gör det möjligt för olika slags produkter från olika varumärken – och olika plattformar – att sömlöst kommunicera med varandra.

Matter

Matter är namnet på en kommunikationsstandard för enheter i det smarta hemmet, med målsättningen att skapa en enda enhetlig standard som kan användas av ett brett utbud av smarta hemprodukter, oavsett tillverkare.

Läs också Ditt smarta hem blir enklare med Matter Matter överbryggar klyftan mellan smarta hemprodukter så att de fungerar sömlöst mellan de stora plattformarna.

Det började 2019 som ett samarbete mellan Amazon, Apple, Google, Samsung och andra varumärken på marknaden för smarta hem, och 2022 lanserade The Connectivity Standards Alliance (CSA) Matter 1.0-specifikationen – en öppen källkodsplattform som från dag ett hade stöd av fler än 280 företag verksamma inom segmentet smarta hem.

Matter är enkelt uttryckt inte ett nytt kommunikationsprotokoll utan ett lager som ligger över andra protokoll, och de protokoll som Matter använder idag är Ethernet, Wi-Fi och Thread. Utöver det används Bluetooth Low Energy för driftsättning av enheter.

Zigbee

Zigbee är en öppen standard för strömsnåla och kompakta mottagare och sändare, och sedan starten för närmare 20 år sedan har det sålts drygt en miljard Zigbee-kretsar. Zigbee riktade sig från början uteslutande mot företag, med olika behov, och kompatibiliteten var bristfällig.

Men för knappt tio år sedan uppdaterades Zigbee-protokollet (till 3.0) och profiler standardiserades, vilket innebär att kompatibiliteten mellan olika företags produkter blev betydligt bättre.

Zigbee är ett vanligt förekommande protokoll, som precis som Wi-Fi nyttjar 2.4GHz, inom till exempel belysning, larm och termostater.

Organisationen bakom Zigbee är The Connectivity Standards Alliance, alltså samma organisation som står bakom Matter.

Läs också Matter ökar omfånget Nya smarta hem-standarden kan snart koppla upp vitvaror och småelektriska apparater.
Ola Larsson
(f. 1970): Frilansjournalist på L&B Home. Ola har i 24 år arbetat med att hålla koll på - och skriva om - trender, innovationer och produkter inom konsumentelektronik samt vitvaror & småapparater. 1999-2017 jobbade Ola på de svenska branschtidningarna Rateko, El&Vitt samt ElektronikBranschen som journalist, teknisk redaktör samt chefredaktör. Sedan 2017 arbetar Ola som konsult - i det egna bolaget Eor AB, grundat 2014 - med fokus på framförallt det skrivna ordet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spela Doom på din gräsklippare

Smartare vitvaror från Samsung

125 Gala Edition-erbjudanden under Mieles jubileumsår

Jura X10 uppdaterad med Cold Brew

Kabelfri robotgräsklippare med fyrhjulsdrift

Shark på väg till Europa

Ninja satsar på Europa

Platt hår utan varma plattor

AI-sömnförbättring med TipTraQ

En smart kattsandlåda

Husqvarna Nera gräsklippare för villan

X30 Ultra är nya toppmodellen från Dreame Technology

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen