Toyota blir elektrisk

Toyota BZ är en SUV i RAV4-storlek som direkt utmanar VW ID.4 och Tesla Model Y.
Toyota BZ
Annons
Annons
forfatter

Toyota har varit sena i starten till elbils-racet, med fokus främst på hybrider – och någon enstaka vätgasbil. Men nu ser det ut som att japanerna kommer starkt. Även om vi ännu inte vet när den första bilen kommer ut på marknaden, lovar Toyota att visa upp den om ett par månader.

BZ ska bilen tydligen heta, en förkortning av Beyond Zero. En tydlig antydan om att målet är nollutsläpp. Det handlar om en ganska kompakt SUV, i storlek med Toyota RAV4 utvändigt. Det låter rimligt, eftersom Toyotas lyxmärke Lexus redan har sin första UX 300e på vägarna.

Läs också
Lyxljud i Lexus första elbil Med påkostad stereo från Mark Levinson finns alla förutsättningar för exceptionella musikupplevelser i helt elektriska Lexus UX 300e. Nästan, i alla fall.
Lexus UX300e

Även denna är ganska kompakt, men den nya RZ är knappast byggd på samma stomme, då Lexusen i huvudsak en helelektrisk version av hybridbilen NX 300h. Med både dålig räckvidd och långsam laddning. Toyota kommer istället basera alla sina framtida elbilar på en helt egen elbils-plattform, som de kallar e-TNGA.

Så föreställer sig Auto Express att Toyota BZ kommer se ut. Illustration: Avarvarii

BZ kommer att ha en längre hjulbas än RAV4, så det inre utrymmet är sannolikt större.

Svårt lopp för Toyota BZ

Det kommer inte som en överraskning för någon att både utrustning, utbud och pris kommer att sätta Toyota RZ direkt i konkurrens med bilar som Skoda Enyaq, Volkswagen ID.4, Tesla Model Y, Ford Mustang Mach-E – och den kommande Hyundai Ioniq 5.

Annons

Mer specifik info om Toyota BZ – och vilken typ av ljudsystem det blir – får vi återkomma om.

Artikelillustration: Toyota

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 39 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Annons
Annons

Läs också

Där andra fuskar fram en 4K-bild från en HD-panel har Sony-projektorerna riktiga 4K-paneler. Nu kommer två viktiga modeller med den nya X1-processorn för högkvalitativ bildbehandling.
TCL TS8132 är en billig soundbar med Dolby Atmos-ljus som återges av diskreta högtalare på ovansidan.
Med trådlösa bakhögtalare och aktiv subwoofer lovar Sony-anläggningen en häftig ljudupplevelse.
Nu kommer en speciell Final Fantasy-version av Panasonics kompakta gaming-soundbar SC-HTB01. Även känd som SoundSlayer.
475 kilometers räckvidd och ”kantig” komfort med plats för sju personer.
Sony FE 14mm F1.8 GM.
Känner du någon som gillar Lego-Mario? Nu får figuren sällskap av brorsan Luigi.
Samsungs nya tv-tjänst erbjuder direktsända tv-kanaler gratis.
Fitbit lanserar nu Luxe, ett snyggt och bekvämt aktivitetsarmband framtaget för att hjälpa dig ta så bra hand om din hälsa och ditt välbefinnande som möjligt.
Norska serien Welcome to Utmark: briljant svart komedi eller bara konstig?
Inget fastfasbatteri, men ändå en viktig modell.
Fujifilm XF 18mm F1.4 R LM WR.
Tack vare den största uppdateringen av Google Earth på många år är det nu möjligt att se miljontals satellitbilder från bl.a. NASA och Timelapse. Det visar årtionden av markanta förändringar i världen.
I dag är det tio år sedan världens största TV-serie hade premiär.
Där andra fuskar fram en 4K-bild från en HD-panel har Sony-projektorerna riktiga 4K-paneler. Nu kommer två viktiga modeller med den nya X1-processorn för högkvalitativ bildbehandling.
Den ser mycket större ut än den är, nya 4309 Studio Monitor.