TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
L&B:s Julkalender 2022
Nyhet

Så kommer nya elektriska Toyota BZ se ut

Toyota BZ är en SUV i RAV4-storlek som direkt utmanar VW ID.4 och Tesla Model Y.

forfatter
Publicerad 2020-12-11 - 13:13

Toyota har varit sena i starten till elbils-racet, med fokus främst på hybrider – och någon enstaka vätgasbil. Men nu ser det ut som att japanerna kommer starkt. Även om vi ännu inte vet när den första bilen kommer ut på marknaden, lovar Toyota att visa upp den om ett par månader.

BZ ska bilen tydligen heta, en förkortning av Beyond Zero. En tydlig antydan om att målet är nollutsläpp. Det handlar om en ganska kompakt SUV, i storlek med Toyota RAV4 utvändigt. Det låter rimligt, eftersom Toyotas lyxmärke Lexus redan har sin första UX 300e på vägarna.

Läs också Lyxljud i Lexus första elbil Med påkostad stereo från Mark Levinson finns alla förutsättningar för exceptionella musikupplevelser i helt elektriska Lexus UX 300e. Nästan, i alla fall.
Lexus UX300e

Även denna är ganska kompakt, men den nya RZ är knappast byggd på samma stomme, då Lexusen i huvudsak en helelektrisk version av hybridbilen NX 300h. Med både dålig räckvidd och långsam laddning. Toyota kommer istället basera alla sina framtida elbilar på en helt egen elbils-plattform, som de kallar e-TNGA.

Så föreställer sig Auto Express att Toyota BZ kommer se ut. Illustration: Avarvarii

BZ kommer att ha en längre hjulbas än RAV4, så det inre utrymmet är sannolikt större.

Svårt lopp för Toyota BZ

Det kommer inte som en överraskning för någon att både utrustning, utbud och pris kommer att sätta Toyota RZ direkt i konkurrens med bilar som Skoda Enyaq, Volkswagen ID.4, Tesla Model Y, Ford Mustang Mach-E – och den kommande Hyundai Ioniq 5.

Mer specifik info om Toyota BZ – och vilken typ av ljudsystem det blir – får vi återkomma om.

Artikelillustration: Toyota

Annons
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Lämna en kommentar

Landet planerar förbud mot elbilar Anledningen är den hotande energikrisen.
Opel Astra lanseras i två elektriska versioner Sports Tourer Electric kan bli bilen familjen önskar sig.
Buzz vänder på en femöring! Den moderna versionen av folkvagnsbussen är en riktig fullträff – bortsett från ett problem.
Snabbare Abarth Fiat 500e Kommer snart med mer kraft och fejkat motorljud.
Den ikoniska Golf återuppstår som elbil Kommer förmodligen som elektrisk Golf GTI också.
Följ Ljud & Bild