Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Xiaomi lanserar Mi Mix Fold

Ny mobil med nytt kamerasystem.

Av / 2021-04-01 - 09:21
Xiaomi lanserar Mi Mix Fold

Kinesiska Xiaomi har lanserat en uppsjö av nya produkter den här veckan. Faktiskt så pass många att företagets stora vårpresentation ägde rum under två dagar.

I måndags lanserade Xiaomi bland annat Mi 11 Ultra og Mi 11i, medan tisdagen ägnades åt en helt ny produkttyp för den kinesiska tillverkaren.

Med Mi Mix Fold lanserar Xiaomi företagets första hopfällbara mobil och följer därmed i fotspåren av t.ex. Samsung (Galaxy Z Fold 2), Motorola (Razr 5G) och Huawei (Mate Xs).

Xiaomi Mi Mix Fold
Hmm … Xiaomi Mi Mix Fold liknar Samsungs Galaxy Fold-mobiler en hel del! (Foto: Xiaomi)

Xiaomi kan skryta med att den flexibla skärmen på Mi Mix Fold, som mäter 8,01 tum, är världens största på en hopfällbar smartphone (i rättvisans namn är skärmen på Huawei Mate Xs ”bara” 8 tum i utfällt läge), och dessutom lovar tillverkaren att mobilen kommer med ett antal andra innovationer.

Förutom den flexibla OLED-skärmen, som används i 4:3-format och viks på insidan av telefonen, kommer Mi Mix Fold också med en extern AMOLED-skärm på 6,52 tum.

Här finns ett 5020 mAh-batteri, som stöder 67 W snabbladdning, samt fyra inbyggda högtalare som står för 3D-surroundljud, oavsett hur du vrider och vänder mobilen.

Mi Mix Fold
Xiaomi skryter med att den flexibla skärmen på Mi Mix Fold, som mäter 8,01 tum, är världens största på en hopfällbar smartphone. (Foto: Xiaomi)

Liquid Lens och Surge C1

Men den stora innovationen med den hopfällbara smarttelefonen är ett helt nytt kamerasystem, säger Xiaomi.

Mobilen är den första med det nya Surge C1-bildbehandlingschipet som utvecklats av Xiaomi själva. Processorn ger enligt uppgift exceptionellt hög prestanda, vilket bland annat bör göra det möjligt för kameran att leverera mer exakt autofokus, automatisk exponering och automatisk vitbalans, vilket avsevärt förbättrar bildkvaliteten, hävdar tillverkaren.

Mi Mix Fold
Mi Mix Fold är utrustad med en 108 Mp huvudkamera och en 13 Mp ultra-vidvinkelkamera på 123 °. (Foto: Xiaomi)

Mi Mix Fold är också världens första smartphone med Liquid Lens-teknik, som öppnar upp för inget mindre än en ”ny era av bionisk fotografering”.

Den flytande linsen kopierar så att säga det mänskliga ögat och bildar en linsliknande struktur med en transparent vätska insvept i film. Krökningsradien för den sfäriska ytan kan ändras exakt tack vare en högprecisionsmotor baserad på Xiaomis egenutvecklade teknik som möjliggör 3x optisk zoom, upp till 30x telefoto och en minsta brännvidd på 3 cm.

Läs också Ny mobil tar över den kinesiska kejserliga tronen Xiaomi Mi 11 är den första mobilen med Qualcomms nya Snapdragon 888-processor. Det är den du ska köpa om du vill ha mest för pengarna.

Tillgänglighet

Inledningsvis kommer Xiaomi Mi Mix Fold bara finnas på den Kinesiska marknaden. Huruvida den kommer hitta sin väg till den globala marknaden vid ett senare tillfälle är inte känt i skrivande stund.

Xiaomi Mi Mix Fold

  • Operativsystem: Android 10 + MIUI 12
  • Skärm: 8,01 tum böjbar OLED WQHD + 6,5 tum AMOLED 90 Hz (2520 x 840)
  • Processor: Snapdragon 888
  • Minne: 12 GB el. 16 GB LPDDR5-RAM / 256 GB el. 512 GB lagring UFS 3.1
  • Kameror: 108 Mp vidvinkel + 13 Mp f / 2,4 123˚ ultra vidvinkel + 8 Mp liquid (primär) / 20 Mp (fram)
  • Trådlöst: 5G, Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.2, NFC, GPS, GLONASS, BeiDou, Galileo
  • Mått och vikt: 173,27 x 133,38 x 7,62 mm (utfälld) / 173,27 x 69,8 x 17,2 mm (vikt) / 317 g
  • Batteri: 5020 mAh, 67 W snabbladdning
Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Apple i shitstorm: Ber nu om ursäkt för brutal reklam

Nokia 3210 är tillbaka!

Smartare och starkare – samma kamera

iPad Pro får två OLED-paneler

Nya iPad Air finns i två storlekar

Nothings designtävling avgjord

Försov du dig i morse? Apple medger att det var deras fel!

Ta en paus från nätet med Nokias nya dumma mobiler

Här är HMD:s egna mobiler

OnePlus på väg med nya produkter

Tracker för Google Find My-nätverket

Heineken lanserar trist mobil

Ljud & Bild
Rulla till toppen