Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Starkare än en laptop med Windows

Ny processor, 3D-skanner och tangentbord med styrplatta.

De nyare generationerna av Apples iPad har bättre skärmar, snabbare processorer och större lagringskapacitet. De har faktiskt blivit så bra att de i mångt och mycket kan ersätta en bärbar dator. Utom på ett område: tangentbordet.

Det finns väldigt fina tangentbord, speciellt till iPad Pro, men för alla som är vana vid ”normala” tangentbord är iPad-tangentborden ändå lite för trånga. Och har inte den respons som man behöver för att skriva snabbt.

Läs också: iPad Pro: Surfplattornas Superman

yH5BAEAAAAALAAAAAABAAEAAAIBRAA7

Det ska det bli ändring på nu i  nästa generations iPad Pro, som får ett markant förbättrat tangentbord, både till 11- och 12,9-tums iPad Pro.

Annons

Nya ”Magic Keyboard” har både bakgrundsbelysta tangenter och en pekplatta, precis som på en MacBook, och sitter fast med gångjärn i bakkant så att man kan lyfta upp iPaden lite, som på bilden överst.

Läs också: Guide till de fyra bästa foto-apparna till iPad

yH5BAEAAAAALAAAAAABAAEAAAIBRAA7

Ovanifrån ser iPad Pro och det nya tangentbordet ut som en MacBook.

Hur bra den upphängningen fungerar när man använder Apple-pennan för exempelvis fotoredigering återstår att se, men förmodligen är det nya tangentbordet en stor förbättring.

Annons

yH5BAEAAAAALAAAAAABAAEAAAIBRAA7

Själva iPaden har också uppgraderats, bland annat med en 10-megapixels ultravidvinkelkamera och en 12 Mp-vidvinkelkamera. Pro-modellen har också en Lidar-skanner som mäter avstånd så att man kan använda iPad Pro för AR (Augmentet Reality).

Apple hävdar utan blygsamhet att iPad Pro är snabbare än de flesta bärbara datorer som kör Windows och har stoppat i en snabbare A12Z Bionic-processor med åttakärnig grafikbehandling, vilket lär vara tillräckligt för att klara av 3D, AR och 4K-redigering.

yH5BAEAAAAALAAAAAABAAEAAAIBRAA7

Bortsett från detta finns det inga nyheter i den nya generationen av iPad Pro. Den finns fortfarande med samma 11- eller 12,9-tums skärm, med eller utan SIM-kort och i samma färgalternativ.

Annons

Priserna börjar på 10 000 kronor för 11-tummaren utan SIM-kort (11 800 kr med SIM). 12,9-tummaren börjar på 12 500 kronor utan SIM och 14 300 kronor med.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?
forfatter

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.