TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Guide

Foto-appar till iPad

Fotografer som behöver ett kraftfullt redskap kommer långt med en iPad och några av de bästa apparna.

Av / Uppdaterad: 2020-12-28 - 10:26 // Först publicerad: 2019-12-03
Foto-appar till iPad

En surfplatta har nästan oändliga användningsområden. Den tar lite plats, har bra batteritid och det finns många foto-appar som förvandlar en surfplatta till ett kraftfullt verktyg för fotografer som är på språng.

Även om många av apparna är för enkla att kunna kallas för verktyg så finns det en handfull som är så avancerade att en surfplatta kan fungera som en enkel och praktisk ersättning för en laptop.

Många appar fungerar på de flesta surfplattor, men urvalet är klart störst till Apples iPad, som även är den dominerande surfplattan på marknaden.

Fyra av de bästa foto-apparna – Photoshop, Lightroom, Affinity och Pixelmator – fungerar utmärkt på en vanlig iPad av modernare snitt, men allra bäst på en iPad Pro. Det är den mest kraftfull iPad-modellen, som finns i två skärmstorlekar, 11 och 12,9 tum. De är faktiskt så potenta att de matchar många bärbara datorer vi har testat på rena prestanda. Tjockleken är knappa 6 mm, vikten under halvkilot för 11-tummaren (633 gram för 12,9-tummaren) och båda slinker lätt ner i en liten kamerabag.

Båda har Apples högupplösta och knivskarpa Retina-skärmar (Liquid Retina) med 264 ppi-upplösning, utökad färgrymd (P3), True Tone-visning av färger samt en ljusstyrka på 600 nits.

De finns med och utan SIM-kortplats för 4G (Cellular) data och kan konfigureras med upp till 1 TB internt lagringsutrymme.

På insidan sitter Apples 64-bitars processorarkitektur och Pro-modellerna fungerar med Apple Pencil, som är perfekt för retuschering och som kan laddas upp av iPad när den inte används.

Batteritiden är i normala fall upp till nio, tio timmar och iPaden går att ladda med en vanlig nödladdare.

Det finns gott om praktiska tillbehör för fotografer, förutom Apple Pencil. Tangentbord, till exempel. Med tangenter i full storlek, som även fungerar som ett skyddande skal för skärmen.

Kablar och adaptrar, som USB-C till USB-C, USB och HDMI, finns det gott om, och för fotografer är USB-C till SD-kortläsare ett oumbärligt tillbehör.

Prestanda i praktiken

I våra Geekbench-tester (2018) klockade 11-tumsmodellen med A12X-processor in på ungefär 5 000 respektive 18 000 poäng i singlecore- och multicore-testerna. Det är bättre än en 13-tums MacBook Pro från 2018 med fyrkärnig i5-processor.

Men de fyra apparna är inte direkt jämförbara med PC- och Mac-versionerna. Apparna är optimerade för iPad och funktionsnivån är inte precis likadan. Desktop-versionerna av Photoshop och Lightroom är till exempel mer avancerade och anpassar sig efter datorns processorkraft och grafikprocessor, vilket gör det möjligt för Photoshop att köra blixtsnabbt på en Mac.

Det märkte vi verkligen i vårt test av iMac Pro med åttakärnig processor.

Min erfarenhet av foto-appar på olika iPadar är att vardagliga uppgifter, som att räta upp bilder, korrigera färger, göra grundläggande retuschering och justering, går så snabbt att en iPad ofta kan vara ett bättre verktyg än en laptop.

Vilken iPad ska du välja?

De fyra apparna som nämns här kan användas på en mängd olika iPad-utgåvor. Vårt råd är att välja en iPad med minst 9,7-tums skärm. Allra helst någon av de nyare iPad-modellerna med Retina-skärm och stöd för Apple Pencil.

Vår testmaskin är en iPad Pro med 11-tums Retina-skärm, 264 ppi-upplösning, wifi, SIM-kort och 1 TB lagringsutrymme. Med Smart Keyboard och Apple Pencil.

Den kostar ungefär lika mycket som den billigaste MacBook Pro-versionen med 13-tums skärm, fast då får du bara 128 GB lagringsutrymme och naturligtvis inte 4G. Om du inte använder mobiltelefonen som ett 4G-modem.

Även om du väljer en något äldre 12,9-tums iPad Pro med alla tillbehör är den i allra högsta grad konkurrenskraftig.

 

Adobe Photoshop för iPad

Pris enligt prenumerationsplan

adobe.com

 

Äntligen kan man använda Photoshop på surfplattan. Men det passar inte alla.

Frågan var inte om utan när Adobe skulle göra en app-version av Photoshop. Nu, ett år efter de avslöjade att de jobbade med appen, är den äntligen här. Det är värt att applådera. För den har blivit ett riktigt krutpaket. Den allra första versionen är inte lika avancerad som desktop-versionen, men Adobe säger att de jobbar med att göra kommande versioner mycket kraftfullare.

De grundläggande funktionerna som retuschering, färgjustering, maskering och beskärning finns på plats. Detsamma är stöd för lagermaskering, markering, kopiera/klistra in, sammanslagning och naturligtvis Apple Pencil.

Gränssnittet i iPad-versionen är nästan en kopia av desktop-versionen, men för närvarande en aning begränsat till de mest grundläggande funktionerna. Appen stöder Photoshop PSD-filer, vilket kommer att vara tillgängligt på alla plattformar som har Photoshop installerat, så länge filerna lagras i molnet.

Verktygsraden finns på samma plats, uppgifter ligger till höger medan verktygsfältet överst ännu så länge är begränsat till hem-ikonen och ångra/verkställ, skicka, hjälp och visning av filnamn. Det finns bara en snabbknapp – snarare en hjälpknapp – formad som ett runt pekfält, men Adobe säger att det kommer fler.

Ändå kan fotografer komma väldigt långt med att redigera bilder med Photoshop-appen on location, och man kan alltid fortsätta redigeringen på en PC eller Mac efteråt, eller dela bildfilerna med Photoshop-assistenterna på jobbet.

Tyvärr, tycker somliga, kan appen bara användas om man prenumererar på ett Adobe-programvarupaket, inte som en fristående app.

Photoshop finns äntligen til iPad, men det känns lite ofärdigt. Foto: Lasse Svendsen

 

Adobe Photoshop Lightroom CC

Pris enligt prenumerationsplan

adobe.com

 

Adobe Lightroom är en renodlad foto-app och ett utmärkt val för de flesta fotografer.

Precis som Photoshop är Lightroom inte riktigt lika avancerad som desktop-versionen. Men eftersom appen har funnits längre är den mycket mer genomarbetad och lik skrivbordsversionen. Den stöder Adobes molnlagring – från 20 GB – så att man kommer åt bilderna från vilken plattform som helst.

Appen har välbekanta verktyg som Lightroom-användare inte behöver vänja sig vid för att arbeta med, och nybörjare kommer att uppskatta de interaktiva hjälpmenyerna. Lightroom-appen finns även tillgänglig för iPhone – och surfplattor med Android, men vi har bara använt iOS-appen.

iPhone-appen fungerar nästan som på surfplatta, men har sin naturliga begränsning på grund av det begränsade arbetsområdet. Det slipper man på en iPad Pro, som kör Lightroom sömlöst och snabbt.

Redigering, lagring och export sitter snabbt i fingrarna och det är enklare att organisera bilderna i Lightroom än i Photoshop. Man kan sortera och söka efter valfritt kriterium och välja automatisk taggning som använder avancerad bildigenkänning för att tagga nyckelord.

Lightroom-appen kommer utan tvekan att uppskattas av de som redan använder Lightroom på PC eller Mac, och appen har också fördelen av att även finnas till iPhone och Android. Det gör Lightroom till en no brainer för många fotografer. Men den saknar inte helt rivaler. Och de två mest intressanta foto-apparna från konkurrenterna behöver man inte ha något abonnemang för att använda.

Adobe Lightroom är kanske den mest genomtänkta foto-appen. Foto: Lasse Svendsen

 

Pixelmator Photo och Affinity Photo

Pixelmator Photo: 5 dollar

Affinity Photo: 10 dollar

 

pixelmator.com

affinity.serif.com

 

Det går att få en fullfjädrad foto-app till ett lågt pris, utan att begränsningarna blir för många.

Den läckra Pixelmator-appen har varit en av våra favoriter länge. Den är billig men mycket kraftfullare än man skulle kunna tro. Den finns även i en avancerad version till Mac. Gränssnittet är ovanligt prydligt och man behöver inte vara en yrkesfotograf för att komma igång och lära sig redigera som ett proffs. Appen stöder dessutom molnlagring och delning med skrivbordsversionen.

Pixelmator Photo är en strålande foto-app till ett löjligt lågt pris.Foto: Lasse Svendsen

Appen har en skalbar arbetsyta. Precis som Adobe-apparna stöder den råfiler från de flesta kameror. Den har en intuitiv retuscheringsfunktion samt många ytterst välgjorda filter som enkelt kan läggas på bilderna. Det finns avancerade och mycket exakta justeringsalternativ för de som vill jobba en del med efterbehandling, men också en rad automatiska förinställda bildjusteringar.

Foto-appen från Affinity Photo stöder faktiskt Photoshop PSD-filer (fast inte NEF), men gränssnittet är väldigt annorlunda. Det liknar ingen av andra apparna och verkar vara gjort för att allt ska vara så intuitivt som möjligt. Efter att ha lekt med Affinity-appen en stund verkar den vara ett bra alternativ till Lightroom och Photoshop – och är faktiskt ännu mer avancerad än den senare.

Affinity Photo har precis som Pixelmator Photo många förinställningar som man kan använda, och ingen av apparna kräver något abonnemang. Affinity stöder också iCloud-lagring och finns till Mac och PC.

Båda apparna är tillräckligt avancerade för att utmana Adobes position inom fotoredigering, och de sympatiska priserna gör dem extra relevanta som alternativ till Adobe-apparna. För både nybörjare och erfarna fotografer kan Affinity Photo eller Pixelmator Photo vara ett mycket bättre val.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Läs hela artikeln med LB+

Endast 4 kr

Hösterbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckar

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckar
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annon

Guide till bra semesterbilder

Det här behöver du till din Fujifilm X100VI

Världens 20 viktigaste kameror

Rulla till toppen