Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Samsung Galaxy Z Flip 5 och Samsung Galaxy Z Fold 5 lanserade

Samsung förbättrar hela sortimentet av hopfällbara smartmobiler

Av / 2023-07-26 - 13:13
Samsung Galaxy Z Flip 5 och Samsung Galaxy Z Fold 5 lanserade

Vikbara mobiler har inte riktigt slagit igenom hos svenska konsumenter, men i Samsungs hemland Sydkorea finns de överallt. Kanske är det därför som Samsung idag lanserade två nya produkter, Samsung Galaxy Z Flip 5 och den vikbara Samsung Galaxy Z Fold 5, i Sydkoreas huvudstad Seoul, där L&B Home var på plats.

Det är första gången som en av Samsungs stora mobillanseringar, Galaxy Unpacked, sker med fördel av hemmaplan, och samtidigt presenterade den koreanska elektronikjätten fler nya produkter vid samma tillfälle än vi kan minnas att vi sett vid något tidigare tillfälle. Förutom Galaxy Z Flip 5 och Galaxy Z Fold 5 hade Samsung även tre nya surfplattor och två nya smarta klockor på programmet, så den långa flygresan till Sydkorea var inte förgäves.

Samsung Galaxy Z Flip 5Samsung Galaxy Z Fold 5
Samsung lanserade en ocean av nya mobila produkter i samband med det första Galaxy Unpacked-evenemanget någonsin i Seoul, Sydkorea. (Foto: Peter Gotschalk)

Vid första anblicken liknar de två senaste hopfällbara mobilerna från Samsung förra årets modeller en hel del. Och i stort sett är det samma produkter, som dock kommer med betydande uppgraderingar, inklusive Android 13, förbättrad och ljusare skärm (nu upp till 1750 nits) och den för närvarande snabbaste Qualcomm-processorn, Snapdragon 8 Gen 2 i båda modellerna.

Samsung Galaxy Z Flip 5
I år kommer Samsungs vikbara mobiler bland annat i färgerna Mint, Cream och Graphite. (Foto: Peter Gotschalk)

Samsung Galaxy Z Flip 5

Vid en första anblick är det svårt att se någon skillnad mellan Samsungs senaste flip-telefon och förra årets Galaxy Z Flip 4. Den nya modellen, Samsung Galaxy Z Flip 5, har också en 6,7″ Dynamic AMOLED 2X vikbar huvuddisplay i FHD+-upplösning (2640 x 1080 pixlar) med 120 Hz dynamisk uppdateringsfrekvens. Det är först när man slår på telefonen som man märker att den lilla skärmen på framsidan (när telefonen är ihopfälld), som Samsung har börjat kalla Flex Window, har blivit större och nu mäter 3,4″ med en upplösning på 748 + 720 pixlar.

Samsung Galaxy Z Flip 5Samsung Galaxy Z Fold 5
Med både Samsung Galaxy Z Flip 5 och Galaxy Z Fold 5 kan användaren använda den övre halvan av den böjbara skärmen som kamerasökare, medan den nedre halvan har gränssnittet. (Foto: Peter Gotschalk)

Skärmen har i stort sett samma storlek som den närmaste konkurrenten, Motorola Razr 40 Ultra, har att erbjuda. Och tack vare den större skärmytan har Flex View-skärmen fler funktioner än förra året, bland annat fler widgets och stöd för tredjepartsappar.

Ett helt nytt gångjärn, som Samsung kallar Flex Hinge, gör att telefonen nu kan vikas ihop helt utan luft mellan de två skärmhalvorna. Detta gör Galaxy Z Flip 5 2mm tunnare än sin föregångare när den ligger i fickan. Tack vare Gorilla Glass Victus 2 är den vikbara telefonen fortfarande mer robust, och precis som sin föregångare är Galaxy Z Flip 5 IPX8-certifierad, vilket innebär att den tål att sänkas ned i vatten i upp till 30 minuter.

Samsung Galaxy Z Flip 5
Det är först när man slår på telefonen som man märker att den lilla skärmen på framsidan, som Samsung har börjat kalla Flex Window, har blivit större och nu mäter 3,4″. (Foto: Peter Gotschalk)

Den dubbla 12-megapixelkameran (vidvinkel med optisk bildstabilisering respektive 123-graders ultravidvinkel) är den samma som förra året, men tack vare den större frontskärmen bör det nu vara lättare att ta högkvalitativa selfies med den bakre kameran.

Som nämnts sitter en blixtsnabb Snapdragon 8 Gen 2-processor under den böjbara skärmen, och Galaxy Z Flip 5 levereras med samma storlek på batteriet (3700 mAh) som förra årets modell. Snabbladdning stöds upp till 25W.

Samsung Galaxy Z Flip 5
Samsung Galaxy Z Flip 5 har i princip samma 6,7″ Dynamic AMOLED 2X vikbara huvudskärm som sin föregångare, men den maximala ljusstyrkan är nu så hög som 1750 nits. (Foto: Peter Gotschalk)

I år kommer Samsungs vikbara mobil i färgerna Mint, Cream, Graphite och Lavender. För den minsta modellen med 8 gigabyte RAM-minne och 256 gigabyte inbyggt lagringsutrymme vill Samsung ha 13 990 kronor. Telefonen kommer att finnas i butik den 11 augusti.

Samsung Galaxy Z Fold 5

Vi lovordade Samsung Galaxy Z Fold 4 när vi testade den förra sommaren, och eftersom Samsung Galaxy Z Fold 5 är mer av samma sak plus några betydande förbättringar, kan framtida köpare av Samsungs senaste vikbara smartphone se fram emot en flaggskeppsmodell i toppklass.

Samsung Galaxy Z Fold 5
Ett nytt uppdaterat gångjärn, Flex Hinge, innebär att det inte längre är luft mellan de två skärmhalvorna när Samsung Galaxy Z Fold 5 är hopfälld. Det är Z Fold 4 till vänster och Z Fold 5 till höger. Skillnaden är tydlig. (Foto: Peter Gotschalk)

Förutom den blixtsnabba nya processorn – en Snapdragon 8 Gen 2, som Galaxy Z Fold 5 delar med Flip 5 – har Fold 5 också en ljusstarkare skärm (upp till 1750 nits). Flex Hinge, samma nya typ av gångjärn som Galaxy Z Flip 5 levereras med, minimerar avståndet mellan de två skärmhalvorna när telefonen är ihopfälld, vilket gör Galaxy Z Fold 5 2,4 mm smalare än sin föregångare. Vikten har också sänkts med 10 gram, så Samsungs nya vikbara smartphone väger bara 253 gram.

På mjukvarusidan gör en förbättrad Taskbar att du nu kan växla mellan upp till fyra nyligen använda appar, och Samsung lovar att förbättrad tvåhands drag-and-drop kommer att göra det enklare att flytta innehåll mellan appar och skärmar.

Samsung Galaxy Z Fold 5
Tack vare den stora främre skärmen är det enkelt att ta selfies av hög kvalitet med den bakre kameran. (Foto: Peter Gotschalk)

Kameran har inte förändrats sedan förra året. Det innebär att Samsungs dyraste vikbara telefon fortfarande har tre objektiv: en 50 megapixel vanlig vidvinkel (f/1,8 med optisk bildstabilisering), en 12 megapixel ultravidvinkel (f/2,2) och en 10 megapixel telefoto med 3x optisk zoom. Dessutom finns det två selfiekameror på 10 megapixlar (placerade ovanför den lilla frontskärmen) och 4 megapixlar placerade under den vikbara skärmen som en så kallad Under Display Camera, vilket också är samma konfiguration som på föregångaren.

Den främre skärmen är 6,2″ (med en upplösning på 2316 x 904 pixlar), medan den vikbara 7,6″-skärmen kommer med QXGA+-upplösning (2176 x 1812 pixlar) och en uppdateringsfrekvens på upp till 120 Hz. Båda panelerna är av typen Dynamic AMOLED 2X. Både framsidan och baksidan av telefonen skyddas av Gorilla Glass Victus 2, och Galaxy Z Fold 5 är dessutom IPX8-certifierad för att tåla att tappas i toaletten eller poolen.

Samsung Galaxy Z Fold 5
Samsung Galaxy Z Fold 5 finns i färgerna Icy Blue, Cream och Phantom Black.

Den medföljande S Pen Fold Edition är 41% smalare än sin föregångare och mäter nu bara 4,35 mm i diameter.

Samsung Galaxy Z Fold 5 finns i färgerna Icy Blue, Cream och Phantom Black. Den billigaste modellen med 12 gigabyte RAM och 256 gigabyte inbyggt lagringsutrymme kostar 21 999 kronor. Mobiltelefonen kommer också att landa i butikerna den 11 augusti.

Ljud & Bild specificerar att reseomkostnaderna för detta reportage betalades av tillverkaren.

Läs också:

Samsung lanserar Galaxy Watch 6 och Watch 6 Classic

Den nya Galaxy Watch 6-serien kommer bland annat ge dig mer personlig hälsovägledning.

Läs mer

Samsung Galaxy Tab S9-serien lanserad med tre nya surfplattor

Samsung Galaxy Tab S9 Ultra, Tab S9+ och Tab S9 med 14,6", 12,4" och 11" skärmar.

Läs mer
Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

HMD Skyline oväntat cool mobil

Youtube hittar låten du nynnar på

Nästa Sony-mobil kan sakna viktig kamerafunktion

OnePlus redo för en kall sommar med heta produkter

Läcka om Google Pixel 9

Slut på ensamrätt för Apple Pay

Flytta fotona från Google till iCloud

Apple Vision Pro-försäljningen i USA är praktiskt taget "död"

Äntligen hastighet i Google Maps

Samsung gör nya och bättre vikbara med AI

Nya smartklockor från Samsung med fokus på hälsa och friluftsliv

Galaxy Ring kommer inte till Sverige just nu

Rulla till toppen