Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

OxyGenOS överlever

OnePlus och Oppos respektive operativsystem får samma kodbas, men förblir självständiga.

Av / 2022-02-28 - 15:00
OxyGenOS överlever

Fredag 25:e februari bjöd OnePlus-grundläggare och vd Pete Lau in Ljud & Bild – samt ett stort antal andra tech-medier – till et så kallat roundtable-interview, där Lau tillsammans med Oppos vd Chris Shu kunde berätta senaste nytt om de två företagens samarbete som inleddes för lite mer än ett år sedan.

I ett motsvarande roundtable-interview i september 2021 kunde Lau berätta för de medierna som mött upp att Oppos och OnePlus’ respektive Android-plattformer – ColorOS och OxygenOS – skulle fusioneras, så att samtliga Oppo- och OnePlus-mobiler i 2022 skulle lanseras på marknaden med samma användargränssnitt.

Men OnePlus 10 Pro, som lanserades på den kinesiska marknaden redan i januari och nu äntligen är på väg till de europeiska förhandlarna, kommer nu med OxygenOS – avslöjade Pete Lau i fredagens intervju.

Pete Lau och Chris Shu, som bl.a. är ansvariga för integreringen av de två märkena i den nu gemensamma verksamheten (OnePlus är nu Oppos undermärke), kunde nämna att orsaken för det ändrade beslutet är att feedback från OnePlus-användare har visat ett stort önskemål om att behålla OxygenOS. Detta har varit direkt avgörande för att ändra verksamhetens beslut från förra året.

Pete Lau 00 Color Corrected Small
OnePlusgrundare Pete Lau berättade om framtidsplanerna för OxygenOS på ett virtuellt möte med Ljud & Bild samt ett stort antal andra teknikjournalister från hela världen. (Foto: OnePlus)

OnePlus och Oppo behåller därmed sina respektive operativsystem, OxygenOS och ColorOS, medan kodbasen – det vill säga källkoden och alla de grundläggande funktionerna – förblir identiska.

Men den kommande versionen OxygenOS 13, som nu är under utveckling, kommer mer att likna en ”ren” Android.

Både Oppo och OnePlus ägs av kinesiska BKK Electronics, som du troligtvis aldrig har hört talas om. Men detta företag är faktiskt den näst största globala smartphoneproducenten – endast Samsung är större.

BKK äger nämligen hela fem smartphonemärken, så som Oppo, Vivo, Realme och IQOO, som vi dock inte ser mycket till på våra breddgrader, samt då OnePlus, som i gengäld har blivit en stor favorit på den nordiska marknaden under de senaste åren.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Billigare Galaxy Watch

Huaweis efterträdare återvänder

Nu är Gemini Nano för Pixel 8 här

Nu ska budgetmobilerna bli läckra

Var det allt, Apple?

Apples årliga mjukvaru-uppdatering

Skärmljus inte så illa för din sömn

Gemini-appen på svenska

Samsungs smartklockor får artificiell intelligens

57 procent av Googles mobilkunder kommer att byta

Rykte: iOS 18 kommer att få AI-genererade Emojis och ChatGPT-partnerskap

Med M4-chippet börjar Apples slutspurt i AI-racet

Rulla till toppen