TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

OxyGenOS överlever

OnePlus och Oppos respektive operativsystem får samma kodbas, men förblir självständiga.

forfatter
Publicerad 2022-02-28 - 15:00

Fredag 25:e februari bjöd OnePlus-grundläggare och vd Pete Lau in Ljud & Bild – samt ett stort antal andra tech-medier – till et så kallat roundtable-interview, där Lau tillsammans med Oppos vd Chris Shu kunde berätta senaste nytt om de två företagens samarbete som inleddes för lite mer än ett år sedan.

I ett motsvarande roundtable-interview i september 2021 kunde Lau berätta för de medierna som mött upp att Oppos och OnePlus’ respektive Android-plattformer – ColorOS och OxygenOS – skulle fusioneras, så att samtliga Oppo- och OnePlus-mobiler i 2022 skulle lanseras på marknaden med samma användargränssnitt.

Men OnePlus 10 Pro, som lanserades på den kinesiska marknaden redan i januari och nu äntligen är på väg till de europeiska förhandlarna, kommer nu med OxygenOS – avslöjade Pete Lau i fredagens intervju.

Pete Lau och Chris Shu, som bl.a. är ansvariga för integreringen av de två märkena i den nu gemensamma verksamheten (OnePlus är nu Oppos undermärke), kunde nämna att orsaken för det ändrade beslutet är att feedback från OnePlus-användare har visat ett stort önskemål om att behålla OxygenOS. Detta har varit direkt avgörande för att ändra verksamhetens beslut från förra året.

Pete Lau 00 Color Corrected Small
OnePlusgrundare Pete Lau berättade om framtidsplanerna för OxygenOS på ett virtuellt möte med Ljud & Bild samt ett stort antal andra teknikjournalister från hela världen. (Foto: OnePlus)

OnePlus och Oppo behåller därmed sina respektive operativsystem, OxygenOS och ColorOS, medan kodbasen – det vill säga källkoden och alla de grundläggande funktionerna – förblir identiska.

Men den kommande versionen OxygenOS 13, som nu är under utveckling, kommer mer att likna en ”ren” Android.

Både Oppo och OnePlus ägs av kinesiska BKK Electronics, som du troligtvis aldrig har hört talas om. Men detta företag är faktiskt den näst största globala smartphoneproducenten – endast Samsung är större.

BKK äger nämligen hela fem smartphonemärken, så som Oppo, Vivo, Realme och IQOO, som vi dock inte ser mycket till på våra breddgrader, samt då OnePlus, som i gengäld har blivit en stor favorit på den nordiska marknaden under de senaste åren.

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Extremt för de extrema Med solenergiladdning, safirglas och titan klarar Enduro 2 långa träningspass i tuff miljö.
Nya smarta klockor från Samsung med fokus på hälsa Den nya Galaxy Watch5-serien kommer bland annat att möjliggöra mer omfattande mätning av sömnen.
Samsung uppgraderar sina hopfällbara mobiler De två vikbara mobilerna kommer bland annat med blixtsnabb processor och Galaxy Z Fold 4 får kamera från Galaxy S22-serien.
En uppgraderad nedgradering OnePlus 10T är en bra mobiltelefon, men allt är inte guld och gröna skogar. Den har några kompromisser i bagaget.
Stort ståhej om ingenting Kan en mobiltelefon vara modig, varm och själfull?
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend