Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Apple lanserar nya iPad Pro med M1-chip

Får dessutom 5G och 12,9-tums Liquid Retina XDR-skärm.

Skrivet av / 2021-04-20 - 22:04
Apple lanserar nya iPad Pro med M1-chip

Apple lanserade den nya M1-processorn i november förra året. Hittills har vi testat två Mac-datorer baserade på den nya processorn – MacBook Pro 13 M1 och MacBook Air 13 M1 – och båda maskinerna fick oss att tappa hakan med sina vansinniga prestanda.

Själva M1-processorn bygger på en ARM-baserad processorarkitektur och har bland annat 16 miljarder transistorer, 16-core Neural Engine och 8 processorer och 8 grafikkärnor.

Och ikväll kunde Apple avslöja att denna monsterprocessor även kommer att sitta under skärmen på den nya iPad Pro!

Jämfört med förra årets modell är den nya iPad Pro 50 % snabbare, lovar Apple, plus att minnet (upp till 16 GB) har blivit dubbelt så snabbt.

Apple iPad Pro M1
iPad Pro med M1-chip finns i två storlekar med 11- respektive 12,9-tums skärm, i färgerna silver och rymdgrå. (Foto: Apple)

12,9-tums Liquid Retina XDR Display

Förutom en överväldigande snabb processor har nya iPad Pro en helt ny skärmteknik. Skärmen är baserad på en ny mini-LED-konstruktion som är utrustad med fler än 10 000 lysdioder på hela baksidan av skärmen.

Tack vare den nya tekniken ska den så kallade Liquid Retina XDR-skärmen kunna skryta med en ljusstyrka på 1000 nits i helskärm, 1600 nits maxljusstyrka och en kontrast på 1:1 miljon.

5G och Thunderbolt

Naturligtvis spelar det ingen roll att prestanda, grafik och minne är blixtsnabbt om anslutningarna till omvärlden inte hänger med. Därför kommer 2021-versionen av iPad Pro med 5G samt Thunderbolt och USB 4 via USB-C-porten längst ned.

5G-hastigheten beror naturligtvis på operatören, Thunderbolt stöder kabelbunden överföring på upp till 40 Gbit/s. Och eftersom iPad Pro finns med upp till 2 TB inbyggt lagringsutrymme kan användarna arbeta obehindrat med mycket stora filer.

Magic Keyboard, med bakgrundsbelysta tangenter och integrerad styrplatta, finns nu i en ny vit färg. Foto: Apple

Pris och tillgänglighet

Nya 12,9-tums iPad Pro med M1-chip kan beställas från och med den 30 april. Räkna med leverans i hälften av maj.

Priset för versionen med 5G börjar på 14 800 kronor, medan versionen med bara Wi-Fi kostar 13 000 kronor.

2021-versionen av iPad Pro finns också i en version med 11-tums skärm som kostar 9 500 (Wi-Fi) respektive 11 300 kr (5G).

 

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Se den stora bilden med din Google Pixel

Samsung redo med nya prisvärda mobiler

Proffsig lagring för mobilvideo

Polestarmobilen på gång

Budgetmobil från Nothing

Apple tillåter webappar trots allt

Nya funktioner för Pixel-enheter

Sagan om ringen?

OnePlus Watch 2 presenterad i Barcelona

Come on, Barbie, let's go party

Här är Xiaomi 14 och Xiaomi 14 Ultra

Torka inte mobilen i ris

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen