Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Nya flaggskeppsmobilerna Oneplus 12 och 12R

Nya toppmodeller med fokus på prestanda, kylning och stora batterier.

Skrivet av / 2024-01-23 - 16:00
Nya flaggskeppsmobilerna Oneplus 12 och 12R

Vid ett event i London lanserade Oneplus idag sina nya flaggskeppsmodeller. Och vi menar plural, för till skillnad från förra året då vi fick nöja oss med Oneplus 11 får vi i år både toppmodellen Oneplus 12 och den något enklare Oneplus 12R. Fokus ser ut att ligga på prestanda, där Oneplus pratar mycket om egna tekniker för att klämma ut all kraft ur processorn, samtidigt som de hålls kylda.

Vi är otroligt glada att introducera OnePlus 12-serien för att bryta branschens status quo. Detta representerar vår decennielånga strävan efter excellens där OnePlus 12-serien noggrant har skapats för att leverera en varaktig snabb och smidig upplevelse och den kommer att vara en av de bästa flaggskeppsserierna under 2024″, säger Pete Lau grundare av OnePlus, Senior Vice President och Chief of Product hos OPPO och OnePlus.

Prestanda där det gäller

På insidan hittar vi naturligtvis årets prestandamonster, Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3, och det paras med upp till 16 GB ultrasnabbt LPDDR5X-minne och upp till 512 GB UFS 4.0-lagring. Jämfört med förra generationen sägs prestanda vara 30 procent bättre, men ändå 20 procent strömsnålare, med 25 procent snabbare grafik och hela 98 procent snabbare AI och maskininlärning. Ett förbättrat vätske-kylsystem ska trots detta kunna hålla temperaturen 7 grader lägre.

(Foto: Jonas Ekelund)

För R-modellen behåller man Snapdragon 8 Gen 2 från förra årets toppmodell för att hålla nere priset. Den ger trots allt mer prestanda än majoriteten av mobilanvändarna behöver. Den har generöst nog också 16 GB LPDDR5X-minne och 256 GB UFS 4.0-lagring. Den använder samma Cryo Velocity-kylsysystem som toppmodellen.

Ögongodis

OnePlus 12 har en nyutvecklad 120 Hz ProXDR-skärm med 2K-upplösning. Mest imponerande är att den ger en galen maximal ljusstyrka på 4500 nit! R-modellen har också fått varierbar uppdateringshastighet mellan 1 och 120 Hz, där skärmen anpassar sig efter hur snabbt man skrollar.

(Foto: Jonas Ekelund)

Skjuter skarpt

Toppmodellen ger oss fjärde generationens Hasselblad-kamera som ger oss deras RAW HDR-algoritmer och porträttläge. På insidan hittar vi en ny Sony LYT-808 sensor, som ger oss hela 50 megapixels vidvinkel. Den har även en 64 MP 3x periskop-telefoto. R-modellen har den populära 50 megapixels Sony IMX890-sensorn i sin huvudkamera, vilket vi kan hoppas på ger fina foton.

Räcker hela dagen

Oneplus 12 har ett mycket generöst 5400 mAh stort batteri som ska låta dig använda mobilen längre. När batteriet väl börjar sina kan man ladda den från 1-100 procent på endast 26 minuter tack vare 100 watts SUPERVOOC-snabbladdning, alternativt med 50 watt trådlöst med AIRVOOC-tekniken. Trådlös laddning har vi väntat på.

(Foto: Jonas Ekelund)

Intressant nog är det Oneplus 12R som fått äran av firmans största batteri någonsin med 5500 mAh, vilket möjligen kan ge den längre batteritid. Det får vi återkomma till i våra tester. (När du väl läst så här långt har vi troligen redan publicerat testet av OnePlus 12). Denna modell har samma snabbladdning och laddas lika snabbt.

Och något för öronen

Vid eventet presenterades även Buds 3, ett par brusreducerande proppar i mellansegmentet. De har dubbla element och stöder LDHC-kodeken för låg fördröjning. Med hjälp av AI ska de både välja rätt brusreducering för förhållandena och anpassa ljudet till just dina öron. De har 10 timmars batteritid och når 44 timmar om man laddar från etuiet. Mer om Buds 3 i en separat nyhet på Ljud & Bild senare.

Pris och tillgänglighet

OnePlus 12 går att förbeställa från och med 23 januari. Officiell säljstart 6 februari. Kan fås i grönt eller svart med 12 GB minne och 256 GB lagring för 11 490 kr, medan 16/512 GB -modellen går på 13 490 kr.

OnePlus 12R går att förbeställa från och med 23 januari. Officiell säljstart 13 februari. Finns i blått eller grått och med 16 GB minne och 256 GB lagring går den loss på 8 890 kronor.

Läs också OnePlus 12 går ett steg längre OnePlus 12 har mycket att leva upp till. Lyckligtvis lever den – nästan – upp till förväntningarna.
Ljud & Bild specificerar att reseomkostnaderna för detta reportage betalades av tillverkaren.
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Enorm läcka avslöjar allt om ny toppmobil

Slut på webappar på hemskärmen

Returerna ökar för Vision Pro

Kunder rekordnöjda med Galaxy S24

Sömnapné-varning i Samsung Health

Populär smartklocka från Huawei blir grön

Är detta slutet för Nokia?

Apple Vision Pro – Här är recensenternas dom!

5G för alla!

Honors tunna vikmobil kommer hit

Stora förändringar på gång för iOS, Safari och App Store - och Fortnite kommer tillbaka!

Nej, Samsung Galaxy S22 kommer inte att få nya AI-funktioner

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen