Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Nu kan du inte längre lägga webbappar direkt på hemskärmen

EU:s krav på Apple gör att de tar bort möjligheten i iOS 17.4

Av / 2024-02-18 - 12:00
Nu kan du inte längre lägga webbappar direkt på hemskärmen

Med den kommande uppdateringen av iOS uppfyller Apple en rad krav från Europeiska Unionen. Bland annat kommer man att tillåta tredjeparts appaffärer och tillåta att webbläsare använder sin egen renderingsmotor under skalet. Men detta ger också negativa konsekvenser.

Exempelvis använder Googles webbläsare Chrome sin egna Chromium-motor i datorversionen, men på Apples mobila plattformar är det krav på att använda Apples Webkit. Med kraven från EU om konkurrensfrihet är det nu upp till varje tillverkare vilken bakomliggande teknik de vill använda.

Apple har tidigare jobbat på att göra webappar så lika vanliga appar som möjligt. Så sent som för ett år sedan gjorde de det möjligt för en webbapp att skicka pushnotiser, vilket lät utvecklare slippa att bygga en separat app för Apple-mobiler. Nu har dock betatestare av iOS 17.4 upptäckt att webappar inte fungerar längre. Och det är inte någon bugg.

Läs också 10 nya funktioner att se fram emot i iOS 17 Apple har just presenterat den kommande versionen av operativsystemet för iPhone. Du kan särskilt se fram emot dessa nyheter.

Apple skriver på sin webbsajt för utvecklare att man varit tvungen att ta bort möjligheten. Att anpassa iOS för att vilken webbläsare som helst skulle kunna lägga till appar, utan att introducera en mängd möjligheter för skadlig kod att slippa igenom, var helt enkelt inte praktiskt möjligt under den nuvarande tidsramen. Om Apple kommer fortsätta jobba på att återinföra möjligheten är tveksamt, speciellt som Apple tillägger att det inte är speciellt många som använder möjligheten.

Addressing the complex security and privacy concerns associated with web apps using alternative browser engines would require building an entirely new integration architecture that does not currently exist in iOS and was not practical to undertake given the other demands of the DMA and the very low user adoption of Home Screen web apps. And so, to comply with the DMA’s requirements, we had to remove the Home Screen web apps feature in the EU.

Man kommer dock även i fortsättningen kunna lägga till en webbsajt som en ikon på hemskärmen, men det kommer bara vara en vanlig dum genväg, inget interaktivt. För att göra det (i Safari) väljer du helt enkelt Dela, och sedan ”Lägg till på hemskärmen”.

Här finns all info om nyheterna.

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tracker för Google Find My-nätverket

Heineken lanserar trist mobil

Årets Edge-serie är här

Billigare iPhone-reparationer

Spårningsbrickor för alla Androidmobiler

Fiffig kombiladdare för semestern

Vad visar Apple i juni?

Galaxy Tab S6 Lite uppgraderas

Designa din drömmobil

Blir det Google-AI i iPhone?

Lättare byta från iPhone till Android

Se den stora bilden med din Google Pixel

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen