Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Nu har iPhone 14 lanserats

Fyra ny iPhone 14-modeller. Bättre kameror. Inget stöd för WiFi 6E eller kraftigare snabbladdning. Men priset har ökat.

Av / 2022-09-07 - 23:34
Nu har iPhone 14 lanserats

Apple har precis haft sin årliga lansering av mobiltelefoner och klockor. Även om det inte märktes på livesändningen så var evenemanget för första gången sedan pandemin fysiskt på plats i Cupertino.

Nya iPhone-modeller

Som förväntat släppte Apple modellerna iPhone 14 (6,1″), iPhone 14 Pro (6,1 ”) och iPhone 14 Pro Max (6,7”). Ryktena om att det inte skulle komma någon ny minimodell visade sig också vara sanna, för istället för iPhone 14 mini kom det en iPhone 14 Plus istället, med samma storlek skärm som Pro Max. Alltså 6,7 tum.

iPhone 14 vs iPhone 14 Plus
Förutom den vanliga iPhone 14 kommer en större iPhone 14 Plus, med en stor 6,7″-skärm. Foto. Apple

iPhone 14 och 14 Max får samma A15-processor som i iPhone 13. Rykten om ökat minne (RAM) från 4 till 6 GB nämndes inte, och de nämns inte heller i specifikationerna. Men det verkar troligt, eftersom man kan förvänta sig att något har förbättrats i prestanda.

Bättre batteri på iPhone 14

Batteriets livslängd har ökat något på iPhone 14 jämfört med iPhone 13, med videouppspelningstid på 20 timmar jämfört med föregångarens 19 timmar.  Plus-versionen har å andra sidan plats för ett större batteri och kan spela upp video i 26 timmar i rad.

Läs också iPhone 14 försenas av kinesiska covid-restriktioner Minst en iPhone 14-modell blir tre veckor försenad av den kinesiska covid-19-nedstängningen.

Samma laddningseffekt

Det gick rykten i förväg om att mobilerna skulle få snabbladdning med upp till 30 watt. Tyvärr får de inte det, det blir samma som dagens. Vilket är 20 watt med kabel och upp till 15 watt med MagSafe trådlös laddning, eller 7,5 watt med trådlös QI-laddning.

Bluetooth 5.3 – men inte lossless

Bluetooth-versionen har uppdaterats till 5.3, vilket är det senaste skriket. Det har förekommit rykten om att Apple skulle erbjuda förlustfritt ljud via Bluetooth till sina nya AirPods Pro, men tyvärr är det inte fallet. Men vi får en så kallad Ultra Wideband-processor för rumsligt ljud, för 360-ljud via Apple-proppar och hörlurar.

Nya kameror

Vi får också bättre kameror överallt. iPhone 14-modellerna får en ny frontkamera med f/1.9 bländare och autofokus. Detta gör att du kan ta skarpare och mer naturliga selfies och också se bättre ut under videosamtal.  Dessutom en 13 mm ultravidvinkel-kamera med bländare f/2.4.

iPhone 14 camera
iPhone 14 får bättre kamera än sin föregångare. Foto: Apple

Ringer nödnummer vid trafikolycka

Några nya funktioner kommer till iPhone 14, inte minst inom säkerhet. Liksom de senaste Apple Watch-modellerna kan de nya telefonerna ringa nödnummer om de upptäcker att det skett en trafikolycka. ”En funktion som vi hoppas att du aldrig behöver”, marknadsfördes den som.

iPhone 14 carcrash
iPhone 14 upptäcker om du har varit med om en trafikolycka. Foto: Apple

iPhone 14 Pro och iPhone 14 Pro Max

Dagens snackis var dock Pro-modellerna, i form av iPhone 14 Pro och iPhone 14 Pro Max.

I centrum står en kraftfull A16 Bionic-processor med 16 miljarder transistorer och 4 nanometers arkitektur. Vilket gör telefonerna till de mest kraftfulla från Apple någonsin, samtidigt som de är mycket energieffektiva.

iPhone 14 Pro always on widget
Displayen kan alltid vara på och visa information om öppna appar tack vare energisparande och dynamisk skärmfrekvens. Foto: Apple

Dynamisk skärmfrekvens, alltid på

Med dynamiska skärmfrekvenser mellan 1 Hz och 120 Hz behöver AMOLED-skärmen inte arbeta hårdare än innehållet kräver. Vi känner till tekniken från bland annat OnePlus 10 Pro, men Apple vill uppenbarligen ha sitt eget namn för det och kallar skärmen Pro Motion.

Som ett resultat av att den nya skärmen sparar mycket energi har Apple sett möjlighet för att kunna ha skärmen på hela tiden. Vi känner redan till funktionen ”Always On” från Apple Watch-toppmodellerna, och det kan ju vara trevligt på mobilen också. Funktionen kan förmodligen också stängas av för att spara batteri.

iPhone 14 Pro notchless
IPhone 14 Pro och 14 Pro Max har inte längre flärpen högst upp på skärmen. Foto: Apple

Slut med ”flärpen”

IPhone 14 Pro och iPhone 14 Pro Max har dumpat flärpen, urskärningen, läppen eller vad du nu kallar den. Med andra ord, den svarta delen högst upp på skärmen som döljer den främre kameran och FaceID-sensorerna. I stället har iPhone 14 Pro och 14 Pro Max nu en mindre urskärning i skärmen för kameran och sensorerna, som många Android-mobiler redan har haft i några år.

Det svarta tomrummet är inte hela historien, för det är omgivet av svart skärmområde, som tänds baserat på vilka funktioner du använder. Det kallas Dynamic Island och kan visa information om appar som jobbar i bakgrunden. Som att visa musikinformation medan du ringer, nästa steg när du navigerar och andra små uppgifter.

iPhone 14 Pro Max camera
48 Mp-kameran kan slå samman pixlar för bättre bilder i svagt ljus. Eller så kan du använda de extra pixlarna för digital zoom eller videostabilisering. Foto: Apple

48 Mp kamera

Som tidigare har Pro-modellerna tre kameror på baksidan: En ultravidvinkel-kamera med makro, en tele-kamera och en huvudkamera. Huvudkameran har ökat pixelupplösningen från 12 Mp till hela 48 Mp. Det spekulerades i förväg om att kameran skulle kunna filma i 8K, eftersom den nu har tillräckligt med pixlar. Men det är fortfarande 4K som räknas, med 24 (CinemaMode), 25, 30 eller 60 fps. Skillnaden som det ökade pixelantalet gör har att göra med zoomning och bildstabilisering.

De nya iPhone-modellerna använder nämligen förbättrad digital bildstabilisering, på samma sätt som GoPro-actionkameror. Genom att fånga ett större utsnitt än vad som visas har man möjlighet att ständigt korrigera bilden för att hålla den stilla på skärmen. Vi känner till principen väl, och när den är som bäst fungerar den nästan lika bra som optisk bildstabilisering.

Pixel binning

En annan fördel med många pixlar är att under normal användning där du inte behöver bilder med så hög upplösning kan fyra pixlar slås samman till en. Så kallad pixelsammanslagning (binning). Detta ökar ljusinsläppet och minskar bildbruset i dålig belysning.

iPhone 14 Pro Max pixelbinning
Pixel binning: Fyra pixlar slås samman till en. Foto: Apple

Det fysiska SIM-kortet består

Det fanns rykten i förväg om att Pro-modellerna skulle komma utan plats för ett fysiskt SIM-kort. Jag måste säga att jag var lite orolig i förväg, eftersom det fortfarande finns några mobilföretag som inte stöder eSIM, och vissa appar med högre säkerhet fungerar inte med eSIM.

Lyckligtvis har alla nya iPhone-modeller, både Pro och icke-Pro, med en fysisk nano-SIM-kortläsare. Alla modeller stöder dock eSIM samtidigt, och Pro-modellerna stöder dessutom två eSIM. Således behöver du inte längre ett fysiskt SIM-kort om du vill använda två mobilabonnemang samtidigt. Eller alls.

Inte WiFi 6e!

Apple har varit sena med stöd för WiFi 6E, med ett nytt 6 GHz-band, men vi hade trott att tiden äntligen skulle komma idag. Detta har potential för bättre WiFi-täckning där det är trångt på både 2,4 GHz- och 5 GHz-banden på grund av många trådlösa produkter. Därför är det extremt nedslående att notera att Apple håller sig till standard WiFi 6-standarden. Helt enkelt obegripligt.

iPhone 14 satellite
Har du ingen vanlig mobiltäckning kan iPhone 14 försöka med satellitkontakt i stället. Foto: Apple

Satellittäckning

Däremot har båda Pro-modellerna satellittäckning, vilket gör att du kan skicka meddelanden och påkalla hjälp om du går vilse i fjällen eller andra områden utan normal mobiltäckning. Eftersom satelliter har mycket smal täckning kommer mobilen då att berätta vilken vinkel du ska rikta den mot himlen för att få täckning. Observera att ett sms via satellit kan ta upp till ett par minuter att skicka. Denna funktion verkar dock än så länge bara fungera i USA och Kanada.

iPhone 14 iPhone 14 Plus
Foto: Apple

Priser och tillgänglighet

IPhone 14 har ett startpris på 11 995 kronor (128 GB), medan iPhone 14 Plus kostar från 13 495 kronor (128 GB). Båda har lagring upp till 512 GB.

IPhone 14 Pro har ett startpris på 14 995 kr (128 GB), medan iPhone 14 Pro Max kostar från 16 495 kr (128 GB). Båda har lagring upp till 1 TB. Då måste du däremot gå upp till 22 195 kr för iPhone 14 Pro och 23 695 kr för 14 Pro Max.

Alla modeller kan förbeställas från 9 september klockan 14:00. Alla kommer att finnas tillgängliga från och med den 16 september, förutom iPhone 14 Plus, som kommer den 7 oktober.

Läs mer om iPhone 14 och iPhone 14 Pro hos apple.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nu är Gemini Nano för Pixel 8 här

Nu ska budgetmobilerna bli läckra

Var det allt, Apple?

Apples årliga mjukvaru-uppdatering

Skärmljus inte så illa för din sömn

Gemini-appen på svenska

Samsungs smartklockor får artificiell intelligens

57 procent av Googles mobilkunder kommer att byta

Rykte: iOS 18 kommer att få AI-genererade Emojis och ChatGPT-partnerskap

Med M4-chippet börjar Apples slutspurt i AI-racet

Apple i shitstorm: Ber nu om ursäkt för brutal reklam

Nokia 3210 är tillbaka!

Rulla till toppen