Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Nokia G42 5G är reparerbar och kommer i årets färg

Återvunna material och möjlighet att laga själv är hett i teknikbranschen och Nokia G42 rider på de trenderna.

Skrivet av / 2023-06-28 - 11:01
Nokia G42 5G är reparerbar och kommer i årets färg

Kanske är det hög tid för en ny mobil till semestern men de bistra tiderna gör att det inte är läge att köpa någon lyxmobil. Då kan Nokias nya prisvärda men ändå välutrustade 5G-mobil vara ett intressant alternativ.

Miljötänket är långt gånget med en baksida i 65 procent återvunnen plast och en miljövänlig förpackning. Men framför allt hakar den på trenden med ”right to repair”. Allt fler konsumenter irriterar sig på att man inte själv kan fixa enkla fel utan tvingas till dyra reparationsverkstäder eller rent av att köpa nytt.

Nokia G42 5G (Foto: HMD Global)

Reparerbar

Något som även EU-kommissionen har tröttnat på. Ett nytt direktiv som träder i kraft om tre år säger att konsumenter måste enkelt själva kunna byta batterier i elektronikprodukter. Dessutom är ett nytt direktiv på gång som säger att tredjeparts-verkstäder ska ha enkel tillgång till delar och verktyg.

Läs också EU:s hårda krav på mobiler Mobiler ska energideklareras, måste vara damm- och vattentäta, tåliga och vara lätta att reparera.

Där ligger Nokia G42 långt före lagen då köparna ska kunna byta skärm, laddningsport och batteri själv. De saker som oftast går sönder. De samarbetar med tekniksajten IFixit som erbjuder instruktioner och reservdelar för mobilen.

Jag är glad över vårt nya samarbete med HMD Global och att skapa mer lättreparerade produkter. Det handlar inte bara om att ha reservdelar tillgängliga: det handlar också om att sprida hela ’gör-det-själv’-tankegången till konsumenterna – även när det gäller att reparera deras tekniska produkter, säger Kyle Wiens, VD för iFixit.

HMD Global, som ligger bakom Nokia, säger även att man tagit del av en undersökning där konsumenterna säger att de vill att deras nästa mobil ska vara lila. Så gissa vilken färg nya G42 har?

Om man vill hänga med i trenderna så hjälper nya Nokia G42 5G till med helt rätt färg i år. Och förutom den snygga designen är den ett naturligt nästa steg för oss i vår plan att skapa mer reparationsvänliga produkter som en del av vår designstrategi, säger Lars Silberbauer, CMO på HMD Global.

 

Nokia G42 5G (Foto: HMD Global)

Tekniken

På insidan finns en Qualcomm Snapdragon 480+ systemkrets som ger blixtsnabb 5G-uppkoppling. Skärmen är på 6,56 tum och har HD+ upplösning. Batteriet är på 5000 mAh och följer även hållbarhetstänket då det ska behålla 80 procents kapacitet efter fyra års laddningar. Mobilen ska få två års uppgraderingar av Android och tre års säkerhetsuppdateringar.

Pris och tillgänglighet

Nokia G42 finns i lila, men faktiskt också grått, med 6GB minne och 128 GB lagring.

Den börjar säljas idag för cirka 2 890 kronor.

 

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Får din gamla Samsung-mobil Galaxy AI?

Xiaomi + Leica = sant

Enorm läcka avslöjar allt om ny toppmobil

Slut på webappar på hemskärmen

Returerna ökar för Vision Pro

Kunder rekordnöjda med Galaxy S24

Sömnapné-varning i Samsung Health

Populär smartklocka från Huawei blir grön

Är detta slutet för Nokia?

Apple Vision Pro – Här är recensenternas dom!

5G för alla!

Honors tunna vikmobil kommer hit

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen